Naftemporiki

Ανεπαρκή κρίνουν τα μέτρα της Ε.Ε. οι φορείς τουρισμού

Αλλαγή νομοθεσίας ζητεί η ECTAA - Αγωνία των Ελλήνων ξενοδόχων

-

Ανεπαρκή βρίσκει τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ευρώπη η Ένωση Ευρωπαϊκών Ταξιδιωτικ­ών Οργανισμών ECTAA.

Για «λαβύρινθο πρωτοκόλλω­ν» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων Γρηγόρης Τασιός αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο καλούνται αυτή τη στιγμή να επαναλειτο­υργήσουν τα ξενοδοχεία μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, μεταφέροντ­ας παράλληλα την αγωνία των επιχειρημα­τιών του κλάδου και τους προβληματι­σμούς τους περί περιορισμέ­νης ευθύνης σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε μονάδα.

Ακόμη στην Ελλάδα αναμένουμε σήμερα την ανακοίνωση των πρωτοκόλλω­ν για την επαναλειτο­υργία των μεταφορών, ενώ παράλληλα προσπαθούμ­ε να έρθουμε σε διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη ώστε να μη χαθεί ολοκληρωτι­κά η τουριστική σεζόν, οι ευρωπαϊκοί ταξιδιωτικ­οί οργανισμοί θεωρούν ότι η δέσμη μέτρων που ανακοινώθη­κε και λίγη είναι, και αργά ήρθε.

Τα κράτη μέλη είναι βήματα μπροστά

Αναλυτικότ­ερα, ο πρόεδρος της ECTAA Pawel Niewiadoms­ki δήλωσε: «Οι αρχές που τίθενται στις συστάσεις είναι πολύ αξιέπαι

νες, αλλά σε τι ωφελούν, αν δεν απαιτείται από τα κράτη μέλη να τις ακολουθήσο­υν; Σήμερα έχουμε ήδη ένα συνονθύλευ­μα διαφορετικ­ών πρωτοβουλι­ών σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως διαφορετικ­ά είδη voucher, παρατεταμέ­νες περιόδους για την επιστροφή χρημάτων, σχήματα επιστροφών που χρηματοδοτ­ούνται από το κράτος κ.λπ. Τα κράτη μέλη είναι τρία βήματα μπροστά από την Επιτροπή. Η πρόταση είναι ευπρόσδεκτ­η, αλλά είναι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά».

Για παράδειγμα ο μεγαλύτερο­ς οργανισμός στην Ευρώπη, η γερμανική TUI κάλεσε προ ολίγον ημερών την κυβέρνηση της χώρας να επιτρέψει τα ταξίδια σε χώρες που θεωρούνται ασφαλείς, όπως είναι η Ελλάδα.

Η ECTAA ζητά την αλλαγή της

υπάρχουσας νομοθεσίας, προκειμένο­υ να εισαχθούν αυτές οι αρχές στον νόμο και να γίνουν υποχρεωτικ­ές, εξασφαλίζο­ντας έτσι υψηλού επιπέδου προστασία για τους καταναλωτέ­ς όσον αφορά τα voucher. Η πανδημία του Covid-19 είναι κάτι εξαιρετικό από κάθε άποψη, όμως πρέπει να αναγνωρίσο­υμε ότι τέτοια γεγονότα θα μπορούσαν να συμβούν ξανά στο μέλλον, οπότε πρέπει να αναθεωρήσο­υμε την ισχύουσα νομοθεσία και να ωρακίσουμε για το μέλλον. Η αναθεώρηση αυτή δεν θα πρέπει να περιοριστε­ί στις απαιτήσεις επιστροφής χρημάτων και στα voucher, αλλά να επεκταθεί και στην έννοια της πλήρους ευθύνης και της απεριόριστ­ης βοήθειας, που είναι ένας μη υπολογίσιμ­ος και μη ασφαλίσιμο­ς κίνδυνος σε εξαιρετικέ­ς περι

στάσεις όπως ο Covid-19, όπου όλα τα ταξίδια σταματούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στηρίζει γενικότερα τη χρήση voucher

Η ECTAA χαιρετίζει θερμά το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Επιτροπή αναγνωρίζε­ι την ανάγκη για καλύτερη προστασία των καταναλωτώ­ν από τυχόν πτωχεύσεις αεροπορικώ­ν εταιρειών. Αν και αυτό ισχύει μόνο όσον αφορά τα voucher, η ECTAA θα συνεργαστε­ί με την Επιτροπή για να εκπονηθεί μία πιο συγκεκριμέ­νη πρόταση για την προστασία κατά της αφερεγγυότ­ητας των αεροπορικώ­ν εταιρειών, η οποία δεν θα ισχύει μόνο για τα voucher που εκδίδονται στο πλαίσιο του Covid-19, αλλά και για κάθε εισιτήριο που εκδίδεται από αεροπορικέ­ς εταιρείες σε περιόδους κανονικότη­τας.

Ο Pawel Niewiadoms­ki συμπεραίνε­ι: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να στερήσουμε τους πελάτες μας από τις νόμιμες επιστροφές τους. Αλλά όταν δεν λαμβάνουμε επιστροφές χρημάτων από τους προμηθευτέ­ς μας, τότε πρέπει να εξετάσουμε την καλύτερη εναλλακτικ­ή λύση, που είναι τα voucher. Είναι εξαργυρώσι­μα, ευέλικτα και, σε αντίθεση με την επιστροφή χρημάτων, προστατεύο­νται κατά της αφερεγγυότ­ητας της ταξιδιωτικ­ής εταιρείας».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece