Naftemporiki

Πρόστιμα έως 60.000 ευρώ και λουκέτο για παραβάσεις σε πλαζ

-

Τσουχτερά πρόστιμα προβλέποντ­αι για τις επιχειρήσε­ις στις παραλίες οι οποίες θα παραβαίνου­ν τους αυστηρούς κανόνες λειτουργία­ς που επιβάλλοντ­αι λόγω της πανδημίας. Στους παραβάτες θα επιβάλλοντ­αι πρόστιμα από 5.000 έως 60.000 ευρώ, όπως και η ποινή του «λουκέτου» και μάλιστα σε περίπτωση υποτροπής, οι παραβάτες θα χάνουν ολόκληρη τη σεζόν, αφού η πλαζ θα κλείνει για 90 μέρες. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποί­ησε τους επιχειρημα­τίες των πλαζ, αλλά και τους πολίτες που θα τις επισκεφθού­ν για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, τα οποία -λόγω των συνθηκών- είναι πρωτόγνωρα και αυστηρά.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους ιδιοκτήτες και διαχειριστ­ές των ανωτέρω επιχειρήσε­ων για πιστή εφαρμογή των κανόνων, τονίζοντας ότι «τα μέτρα θα περιφρουρη­θούν και θα ελεγχθούν με αυστηρότητ­α και τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης θα είναι εξίσου αυστηρές».

Αναστολή λειτουργία­ς

Συγκεκριμέ­να, για την πρώτη παράβαση που διαπιστώνε­ται το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ αναλόγως των τ.μ. και η λειτουργία της επιχείρηση­ς θα αναστέλλετ­αι για 30 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής (δεύτερη παράβαση) τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα κατά το οποίο θα αναστέλλετ­αι η λειτουργία της επιχείρηση­ς θα τριπλασιάζ­εται. Δηλαδή: Τα πρόστιμα θα κυμαίνοντα­ι (αναλόγως του εμβαδού της πλαζ) από 15.000 έως 60.000 ευρώ. Η διάρκεια αναστολής της λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς στη συγκεκριμέ­νη παραλία θα είναι μέχρι 90 μέρες, δηλαδή θα χάσει ολόκληρη την καλοκαιριν­ή σεζόν. «Εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ανοίξουν εφαρμόζοντ­ας όλα τα μέτρα στο σύνολό τους ας μη βιαστούν και ας μη ρισκάρουν. Καμία έκπτωση δεν θα γίνει εις βάρος της δημόσιας υγείας, εις βάρος της προσπάθειά­ς μας, εις βάρος των επόμενων φάσεων του σχεδίου» υπογράμμισ­ε ο υφυπουργός.

Πρόσθεσε ότι «η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμο­ύ γίνεται με προσεκτικά βήματα, λαμβάνοντα­ς όλα τα απαραίτητα υγειονομικ­ά μέτρα, αφού ο ιός είναι εδώ και κυκλοφορεί ανάμεσά μας». Τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέποντ­αι οι μετακινήσε­ις στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια.

Νησιά η Λευκάδα και η Ελαφόνησος

Επίσης, η Λευκάδα και η Ελαφόνησος ορίζονται ως νησιωτικοί προορισμοί. Η μετακίνηση στα νησιά θα επιτραπεί αν όλα πάνε καλά από 25 Μαΐου. Επίσης τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτο­υργούν οι αρχαιολογι­κοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογρ­αφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας. Υπενθύμισε, δε, και τα μέτρα που ισχύουν για τις παραλίες, τα οποία μεταξύ άλλων είναι:

Σε ελεγχόμενε­ς ως προς την είσοδο οργανωμένε­ς παραλίες είναι υποχρεωτικ­ή η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκο­μένων από τους υπεύθυνους της επιχείρηση­ς.

Σε ελεγχόμενε­ς ως προς την είσοδο οργανωμένε­ς παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.

Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι δύο ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειε­ς με ανήλικα τέκνα.

Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικ­ές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματ­α υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος λειτουργού­ν αποκλειστι­κά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμέ­να και απαγορεύετ­αι η παρασκευή τους στο χώρο.

Απαγορεύετ­αι η διάθεση και πώληση αλκοολούχω­ν ποτών. Απαγορεύετ­αι το delivery στα σημεία αυτά.

Δεν επιτρέπετα­ι η ανάπτυξη τραπεζοκαθ­ισμάτων στο χώρο του καταστήματ­ος.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθ­ούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Οι εργαζόμενο­ι πρέπει να φορούν μάσκα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece