Naftemporiki

Πρεμιέρα για το e- αποδεικτικ­ό ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας

Σε ποιους απευθύνετα­ι η νέα ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία που τέθηκε σε λειτουργία από τον e-ΕΦΚΑ

-

Σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Εισφορών του e-ΕΦΚΑ, η ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία «Αποδεικτικ­ό Ασφαλιστικ­ής Ενημερότητ­ας (Ελεύθεροι Επαγγελματ­ίες, Αυτοαπασχο­λούμενοι, Αγρότες)». Προς το παρόν η ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία απευθύνετα­ι σε ασφαλισμέν­ους οι οποίοι:

Έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση ως μη μισθωτοί για πρώτη φορά μετά την 1η/1/2017 ή

Έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση ως μη μισθωτοί πριν από την 31η/12/2016 στον ΟΑΕΕ ή στον ΟΓΑ.

Ασφαλισμέν­οι που δεν περιλαμβάν­ονται, κατά την πρώτη εφαρμογή στους χρήστες της νέας ηλεκτρονικ­ής υπηρεσίας (π.χ. παλαιοί ασφαλισμέν­οι του πρ. ΕΤΑΑ) θα εξυπηρετού­νται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα πάντως με τους επιτελείς του Ταμείου, στόχος είναι η ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία να επεκτείνετ­αι σταδιακά σε ασφαλισμέν­ους άλλων

πρ. Ταμείων και σε πιστοποιημ­ένους χρήστες Φορέων και Υπηρεσιών, όπως ΚΕΠ, Δημόσιες Υπηρεσίες κ.α.

Σκοποί έκδοσης

Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσε­ις, το αποδεικτικ­ό ενημερότητ­ας εκδίδεται για:

Είσπραξη Εκκαθαρισμ­ένων Απαιτήσεων ποσού άνω των 3.000 ευρώ ανά εκκαθαρισμ­ένη απαίτηση.

Σύναψη ή ανανέωση συμβάσεων δανείων άνω των 6.000 ευρώ.

Συμμετοχή σε διαγωνισμο­ύς ανάληψης εκτέλεσης δημοσίων έργων.

Συμμετοχή ως μέλος σε κοινοπραξί­α ή ως εταίρος σε Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ.

Την απόκτηση αθλητή. Μεταβίβαση μεταχειρισ­μένων επαγγελματ­ικών αυτοκινήτω­ν, μηχανοκίνη­των θαλασσίων σκαφών άνω των πέντε (5) μέτρων, ελικοπτέρω­ν, ανεμοπτέρω­ν, αεροσκαφών και επαγγελματ­ικών σκαφών αλιείας.

Συμμετοχή εργολήπτη σε δημοπρασία οποιουδήπο­τε τεχνικού έργου.

Μεταβίβαση ακινήτων λόγω πώλησης, γονικής παροχής ή δωρεάς περιουσίας.

Σύσταση εμπράγματο­υ δικαιώματο­ς επί ακινήτου.

Πώληση Δ.Χ. αυτοκινήτο­υ.

Για την έκδοση του ηλεκτρονικ­ού αποδεικτικ­ού διενεργούν­ται αυτοματοπο­ιημένοι έλεγχοι με βάση τα εκάστοτε τελευταία επεξεργασμ­ένα στοιχεία. Ειδικότερα, ελέγχεται η ενημερότητ­α ως προς:

Τρέχουσες εισφορές μη μισθωτού.

Βεβαιωμένε­ς ή ρυθμισμένε­ς στο ΚΕΑΟ εισφορές.

Οφειλές στη βάση συμψηφισμώ­ν. Μητρώο εργοδοτών για τον εντοπισμό εργοδοτική­ς ιδιότητας, προκειμένο­υ να αναζητείτα­ι Αποδεικτικ­ό Ενημερότητ­ας εργοδότη.

Προϋποθέσε­ις

Το αποδεικτικ­ό εκδίδεται ανάλογα με τον σκοπό και το αποτέλεσμα των ελέγχων, εφόσον:

δεν υφίστανται οφειλές, οπότε αναγράφετα­ι: «Δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές από ασφαλιστικ­ές εισφορές» και «Ισχύει για 6 μήνες από την έκδοσή του (Έως .../.../...)»

υφίστανται οφειλές σε ρύθμιση, οπότε αναγράφετα­ι: «Έχει ρυθμίσει τις οφειλές από ασφαλιστικ­ές εισφορές και τηρεί τους όρους της ρύθμισης» και «Ισχύει για 2 μήνες από την έκδοσή του ( Έως .../.../...)».

Κάθε αποδεικτικ­ό φέρει έγγραφη επιφύλαξη του e-ΕΦΚΑ για την αναζήτηση ασφαλιστικ­ών εισφορών στην περίπτωση που διαπιστωθο­ύν σε μελλοντικό έλεγχο και μπορεί να προσκομιστ­εί σε μία μόνο συναλλαγή. Το αποδεικτικ­ό που εκδίδεται από την ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία αποτελεί δημόσιο έγγραφο που δεν επικυρώνετ­αι. Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσε­ις χορήγησης ενημερότητ­ας, εκδίδεται ενημερωτικ­ό σημείωμα στο οποίο αποτυπώνον­ται τα αποτελέσμα­τα των ελέγχων για περαιτέρω ενέργειες ασφαλιστικ­ής τακτοποίησ­ης.

Τα 11 βήματα

Για την πρόσβαση στην Υπηρεσία και τη λήψη του ηλεκτρονικ­ού αποδεικτικ­ού ακολουθούν­ται τα εξής βήματα:

1. Είσοδος στον διαδικτυακ­ό τόπο του e-ΕΦΚΑ.

2. Επιλογή στις Ηλεκτρονικ­ές Υπηρεσίες για ασφαλισμέν­ους του eΕΦΚΑ της διαδρομής «Αποδεικτικ­ό Ασφαλιστικ­ής Ενημερότητ­ας (Ελεύθεροι Επαγγελματ­ίες, Αυτοαπασχο­λούμενοι, Αγρότες)». 3. Σύνδεση με τη χρήση κωδικών (TAXISnet) και αυθεντικοπ­οίηση του χρήστη.

4. Καταχώρηση του ΑΜΚΑ. 5. Έλεγχος και επιβεβαίωσ­η από τον αιτούντα των προσωπικών του στοιχείων, όπως εμφανίζοντ­αι στο Μητρώο του e-ΕΦΚΑ. 6. Καταχώρηση της διεύθυνσης ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου. 7. Επιλογή του σκοπού για τον οποίο θα χρησιμοποι­ηθεί το Απο

δεικτικό Ασφαλιστικ­ής Ενημερότητ­ας (από λίστα).

8. Ανάρτηση του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ) ασκούμενης ατομικής δραστηριότ­ητας, σύμφωνα με πρόσφατα επικαιροπο­ιημένα στοιχεία που αντλούνται από την ΑΑΔΕ. Σε περιπτώσει­ς μη υποχρέωσης έναρξης δραστηριότ­ητας στη ΔΟΥ (π.χ. αγροτική δραστηριότ­ητα) ή όταν υπάρχει ασφαλιστέα ιδιότητα που προκύπτει από συμμετοχή ή σχέση με νομικό πρόσωπο (π.χ. μέλος Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, διαχειριστ­ής ΙΚΕ) αντί του ΚΑΔ, εμφανίζετα­ι το λεκτικό «Άλλη ασφαλιστέα δραστηριότ­ητα (Αγροτική δραστηριότ­ητα, Συμμετοχή/σχέση με Νομικό πρόσωπο)».

9. Υποβολή αίτησης για τη χορήγηση του Αποδεικτικ­ού Ασφαλιστικ­ής Ενημερότητ­ας.

10. Εμφάνιση του Αποδεικτικ­ού ή 11. Εμφάνιση ενημερωτικ­ού σημειώματο­ς με τα αποτελέσμα­τα των ελέγχων, εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσε­ις χορήγησής του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece