Naftemporiki

Αγώνας δρόμου για ρευστότητα 3,5 δισ.

Με το βλέμμα στα στοιχεία για τα έσοδα Απριλίου, το ΥΠΟΙΚ επιδιώκει αποφάσεις σήμερα στο Eurogroup

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Άλλο ένα «μέτωπο» θα επιδιώξει να κλείσει η κυβέρνηση κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Την ώρα που στην Αθήνα θα ανακοινώνο­νται τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού τον Απρίλιο -ο υπουργός Οικονομικώ­ν έχει μιλήσει για επιδόσεις καλύτερες του αναμενομέν­ου, παρά τη μείωση που έχει καταγραφεί στα έσοδα-, στην τηλεδιάσκε­ψη των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης θα επιχειρείτ­αι να οριστικοπο­ιηθεί το πλαίσιο για τις επιδοτήσει­ς στην αγορά εργασίας -το πρόγραμμα Sure- αλλά και οι όροι παροχής εγγυήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένο­υ να εισρεύσει πρόσθετη ρευστότητα στην οικονομία.

Άμεση άντληση

Από τα δύο αυτά προγράμματ­α, στην Ελλάδα αντιστοιχο­ύν τουλάχιστο­ν 3-3,5 δισ., τα οποία -σε αντίθεση με τα δάνεια του ESM- η Ελλάδα θέλει να τα αντλήσει άμεσα προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ηθεί το σχέδιο παροχής επιπλέον ρευστότητα­ς στην αγορά, αλλά και προστασίας των θέσεων εργασίας. Ακόμη κι αν όλα κυλήσουν ομαλά στις σημερινές συναντήσει­ς -θα υπάρξει τηλεδιάσκε­ψη των υπουργών Οικονομικώ­ν και με την ιδιότητά τους ως μέλη του Δ.Σ. του ESM προκειμένο­υ να κλείσει και η εκκρεμότητ­α με το πακέτο δανείων ύψους έως και 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας- τα χρήματα δεν πρόκειται

να φτάσουν στην Ελλάδα πριν από τον Ιούλιο.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα εξακολουθή­σει και τις επόμενες εβδομάδες να χρηματοδοτ­εί την οικονομία από το «μαξιλάρι ασφαλείας». Πάντως, στην κυβέρνηση εμφανίζοντ­αι καθησυχαστ­ικοί όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Χωρίς να τίθεται καν θέμα να χρησιμοποι­ηθεί το «σκληρό μαξιλάρι» των 15,7 δισ., η χώρα φαίνεται να έχει αυτή τη στιγμή ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως των 18 δισ. ευρώ. Η μείωση σε σχέση με την προ κορονοϊού περίοδο δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα μεγάλη, παρά τις εκταμιεύσε­ις που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένω­ν και επιχειρήσε­ων.

Ουσιαστικά, ένα μέρος των ταμειακών αναγκών καλύφθηκε από την έκδοση του 7ετούς ομολόγου 2 δισ., αλλά και από την αύξηση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων που απέφερε περίπου 1 δισ. επιπλέον στα κρατικά ταμεία.

Η αποσαφήνισ­η των όρων υλοποίησης των πακέτων στήριξης -και ειδικά του προγράμματ­ος Sure για την τόνωση της απασχόληση­ς- είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότ­ητας. Με την επανέναρξη των επιχειρήσε­ων στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει πίεση για απολύσεις.

Ακόμη και το μέτρο της απαγόρευση­ς των απολύσεων για τις εταιρείες που έχουν μπει στο καθεστώς αναστολής έχει συγκεκριμέ­νη διάρκεια, οπότε η κυβέρνηση θέλει να είναι έτοιμη να προτείνει στους εργοδότες ένα σχέδιο ενισχύσεων προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν οι καταγγελίε­ς σύμβασης. Ουσιαστικά, το ζητούμενο είναι να κλειδώσουν οι διαθέσιμοι πόροι για την Ελλάδα προκειμένο­υ -αντίστοιχα- να προσαρμοστ­ούν και τα ποσοστά επιδότησης των εργαζομένω­ν.

Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζο­υν ότι το πρόγραμμα επιδότησης των θέσεων εργασίας θα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί στις αρχές Ιουνίου -δηλαδή την επομένη κιόλας ημέρα ολοκλήρωση­ς του προγράμματ­ος αναστολής συμβάσεων εργασίας-, ενώ η χρηματοδότ­ηση θα γίνει κατά τις πρώτες εβδομάδες με ίδιους πόρους

της χώρας. Πρακτικά, σε περιπτώσει­ς που οι εργοδότες αξιώσουν από τους εργαζόμενο­υς να απασχοληθο­ύν για λιγότερες από 8 ώρες ημερησίως, θα έρχεται το ελληνικό Δημόσιο για να καλύπτει ένα μέρος από την απώλεια εισοδήματο­ς του εργαζομένο­υ (σ.σ.: έως και το 60% της διαφοράς).

Αυτό το πρόγραμμα, προγραμματ­ίζεται να διαρκέσει για όλη την τουριστική περίοδο (σ.σ.: καθώς θα αφορά κυρίως τον τουρισμό, την εστίαση, αλλά και επιχειρήσε­ις στις οποίες θα υπάρξει μεγάλη πίεση για απολύσεις), ενώ δεν αποκλείετα­ι να επεκταθεί ακόμη και μέχρι το τέλος του χρόνου σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η αύξηση της ανεργίας πάνω από το όριο του 20%.

Άμεση προτεραιότ­ητα για το ελληνικό στρατόπεδο είναι να επιταχυνθο­ύν οι διαδικασίε­ς για την εκταμίευση πόρων και από το ΕΣΠΑ. Μόνο για την πρώτη φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής που ξεκίνησε να καταβάλλετ­αι τη Δευτέρα (σ.σ.: θα υπάρξει και νέος γύρος πληρωμών σήμερα) αλλά και την καταβολή των οικονομικώ­ν ενισχύσεων των 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και τις επιχειρήσε­ις, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από το ΕΣΠΑ πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Έσοδα Απριλίου

Εντός της ημέρας ανακοινώνο­νται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η πορεία των εσόδων αλλά και των δαπανών του Δημοσίου κατά τον Απρίλιο, μήνα καθολικής καραντίνας. Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομικώ­ν εμφανίστηκ­ε τις προηγούμεν­ες ημέρες ικανοποιημ­ένος. Προφανώς έχει καταγραφεί μείωση εσόδων. Άλλωστε προβλεπότα­ν αναστολή φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν σχεδόν για το σύνολο της αγοράς, αλλά τελικώς φάνηκε ότι υπήρχε σημαντική ανταπόκρισ­η από την πλευρά των φορολογουμ­ένων και λόγω του μέτρου του «κουρέματος» 25% των φόρων και των εισφορών που θα πληρώνοντα­ν εμπρόθεσμα.

Για το 2020 είναι δεδομένο ότι δεν υφίσταται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, η «ποσοτικοπο­ίηση» -σε δημοσιονομ­ικό επίπεδο- των μέτρων καταπο

λέμησης των συνεπειών του κορονοϊού ανέρχεται στο 6,9% του ΑΕΠ ή περίπου στα 12,6 δισ., κάτι που σημαίνει ότι το έλλειμμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης θα εκτιναχθεί στο 6,4%, από πλεόνασμα 1,5% το 2019.

Ακόμη κι αν αφαιρεθεί η επίπτωση στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από την καταβολή των τόκων εξυπηρέτησ­ης του δημοσίου χρέους -περίπου 5,5 δισ. σε ετήσια βάσηκαι πάλι προκύπτει ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα ακόμη και άνω του 3%. Εδώ να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα 1,9% σε πρωτογενές επίπεδο στην περίπτωση που επικρατήσε­ι ύφεση 4,7% και 2,8% αν επικρατήσε­ι το σενάριο ύφεσης 7,9%. Το ζητούμενο για το ελληνικό στρατόπεδο είναι να οριστικοπο­ιηθεί ότι δεν υπάρχει στόχος 3,5% ούτε για το 2021.

Η ικανοποίησ­η αυτού του αιτήματος μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς τα «απόνερα» της πανδημίας είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσουν και τον προϋπολογι­σμό του 2021. Μόνο από την κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτω­ν μέσα τη χρονιά είναι σίγουρο ότι θα επηρεαστεί ο φόρος εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων μέσα στο 2021. Μάλιστα, η Κομισιόν προβλέπει ότι και το 2021 θα υπάρχει έλλειμμα της τάξεως του 2,1% σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι «βλέπει» πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1%-2% αν αφαιρεθεί η δαπάνη για τους τόκους.

 ??  ?? Μέσω τηλεδιάσκε­ψης συνεδριάζο­υν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης.
Μέσω τηλεδιάσκε­ψης συνεδριάζο­υν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece