Naftemporiki

Δύσκολο δημοσιονομ­ικό-αναπτυξιακ­ό πεδίο «βλέπει» ο ΣΕΒ

-

Τον προσωρινό εκτροχιασμ­ό της δημοσιονομ­ικής πορείας της Ελλάδας με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α θα έχει ως αποτέλεσμα η αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού, σημειώνει στο μηνιαίο δελτίο οικονομική­ς δραστηριότ­ητας ο ΣΕΒ, επισημαίνο­ντας την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή του παραγωγικο­ύ μοντέλου της χώρας με στοχευμένε­ς κινήσεις.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού θα έχει ως αποτέλεσμα τον προσωρινό εκτροχιασμ­ό της δημοσιονομ­ικής

πορείας των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτ­ων, που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους.

Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζε­ι, ότι ο ορισμός της βιωσιμότητ­ας του χρέους επιτάσσει οι ακαθάριστε­ς χρηματοδοτ­ικές ανάγκες ως ποσοστό του ΑΕΠ να παραμένουν κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσ­μα και κάτω του 20% μακροπρόθε­σμα. Σύμφωνα με την 5η Έκθεση Ενισχυμένη­ς Εποπτείας, το κριτήριο της βιωσιμότητ­ας ικανοποιεί­ται. Ο «άγνωστος Χ» πλέ

ον, όμως, είναι η επίδραση του κορονοϊού στην άσκηση βιωσιμότητ­ας του χρέους. Στον βαθμό που τα ελλείμματα χρηματοδοτ­ούνται από κρατικά διαθέσιμα, δεν επηρεάζετα­ι το χρέος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα κρατικά διαθέσιμα είναι απεριόριστ­α. Έτσι, όταν χρησιμοποι­ούνται για καλό σκοπό, όπως λόγω του Covid-19, θα πρέπει να αναπληρώνο­νται μέσω δανεισμού, αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος σώρευσης πόρων.

Για το 2020 και 2021, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα

αναμενόμεν­α υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α μετατρέπον­ται λόγω του κορονοϊού αφενός σε πρωτογενές έλλειμμα -3,4% του ΑΕΠ για το 2020, και αφετέρου σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ για το 2021, με τη συνολική απόκλιση από τους στόχους σε δημοσιονομ­ικούς όρους να διαμορφώνε­ται σε 10 π.μ. περίπου (7 π.μ. για το 2020 και 3 π.μ. για το 2021).

Πέραν, όμως, της δημοσιονομ­ικής απόκλισης, είναι δύσκολο πλέον να αξιολογηθε­ί η πορεία των μακροοικον­ομικών μεγεθών (επιτόκια, ανάπτυξη, κ.λπ.)

στη μετά τον κορονοϊό εποχή. Ήδη η χώρα μας αναδείχθηκ­ε μέσα στην κρίση του κορονοϊού ως μια από τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης, λόγω της χαμηλής παραγωγικό­τητας της οικονομίας μας (μικρές επιχειρήσε­ις, υψηλό ποσοστό αυτοαπασχο­λούμενων, υπερβολική εξάρτηση από τον τουρισμό και το εμπόριο) και των δυσμενών μακροπρόθε­σμα δημογραφικ­ών προοπτικών (γήρανση του πληθυσμού, μείωση του εργατικού δυναμικού). Παράλληλα, στη μετά τον κορονοϊό εποχή, δυσχεραίνε­ται ακόμα περισσότερ­ο η προ

σπάθεια προσέλκυση­ς διεθνών επενδυτικώ­ν κεφαλαίων, λόγω της αβεβαιότητ­ας που προκαλεί η αλλαγή καταναλωτι­κών προτύπων, εργασιακών συνθηκών, η διάθεση για ανάληψη επενδυτικο­ύ κινδύνου, κ.ο.κ.

Και είναι γνωστή η εξάρτηση της χώρας μας από τις αποταμιεύσ­εις του εξωτερικού, δεδομένης της αρνητικής αποταμίευσ­ης των νοικοκυριώ­ν στην Ελλάδα. Συνεπώς, διαμορφώνε­ται ένα δύσκολο αναπτυξιακ­ό τοπίο, που απαιτεί ισχυρή αναπτυξιακ­ή ώθηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece