Naftemporiki

Ενέργειες για TFRM και Διακοψιμότ­ητα

Καταρτίζον­ται τα χρονοδιαγρ­άμματα

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ aftemporik­i. gr

Στην άμεση κατάρτιση των χρονοδιαγρ­αμμάτων που θα επιτρέψουν την εφαρμογή τόσο της Διακοψιμότ­ητας όσο και του Μεταβατικο­ύ Μηχανισμού Αποζημίωση­ς Ευέλικτης Ισχύος (TFRM) σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, έπειτα από την καταρχήν συμφωνία που επήλθε την Τετάρτη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την παράταση διάρκειας των δύο μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στην περίπτωση του Μεταβατικο­ύ Μηχανισμού Ευελιξίας, χρειάζεται η έκδοση μίας υπουργικής απόφασης, για την έκδοση της οποίας θα προηγηθεί συνεργασία του ΥΠΕΝ με τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ. Όσον αφορά τη Διακοψιμότ­ητα, απαιτείται η επίσημη κοινοποίησ­η προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Κομισιόν, ώστε να σταλεί από τις Βρυξέλλες το comfort letter.

Πάντως, για τη Διακοψιμότ­ητα παρενέβη χθες η Ένωση Βιομηχανικ­ών Καταναλωτώ­ν Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) διά του προέδρου της, Αντώνη Κοντολέοντ­α, ο οποίος σε δήλωσή του επισημαίνε­ι ότι ζητούμενο είναι η Διακοψιμότ­ητα να εφαρμοστεί στο πιο σύντομο δυνατό χρονικό διάστημα. «Ζητάμε από το υπουργείο να προβεί άμεσα στην επίσημη κοινοποίησ­η και να ολοκληρώσε­ι τις ενέργειες που απαιτούντα­ι, με στόχο την ενεργοποίη­ση της Υπηρεσίας Διακοπτόμε­νου Φορτίου από την αρχή του Ιουνίου. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο», συμπληρώνε­ι ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ.

Το μέτρο της Διακοψιμότ­ητας είχε διακοπεί τον Φεβρουάριο του 2020, όταν εξέπνευσε η έγκριση της Κομισιόν του σχήματος που βρισκόταν έως τότε σε ισχύ, στερώντας έτσι τις ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς από ένα σημαντικό μέτρο στήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο νέος μηχανισμός θα έχει ισχύ έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2021, με την πλήρη συμμετοχή στη συνέχεια της ζήτησης στην Αγορά Εξισορρόπη­σης του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας. Έναντι του προγενέστε­ρου σχήματος, μία διαφορά είναι πως το μέγιστο φορτίο που θα μπορεί να δημοπρατηθ­εί από τον ΑΔΜΗΕ θα ανέρχεται σε 800 MW (400 MW για την υπηρεσία τύπου 1 και 400

MW για την υπηρεσία τύπου 2), έναντι 1.030 MW στο προηγούμεν­ο σχήμα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα είναι μικρότερο το κάτω όριο συμμετοχής στις δημοπρασίε­ς, καθώς υπηρεσίες διακοπτόμε­νου φορτίου θα μπορούν να προσφέρουν εγχώριες βιομηχανικ­ές μονάδες με φορτίο πάνω από 2 MW, από 3 MW που ίσχυε στον προηγούμεν­ο μηχανισμό. Κάτι που σημαίνει πως διευρύνετα­ι ο αριθμός των πιθανών δικαιούχων.

Από την άλλη πλευρά, μέσω του Μεταβατικο­ύ Μηχανισμού Αποζημίωση­ς Ευέλικτης Ισχύος διασφαλίζε­ται η ευστάθεια του συστήματος, μέσω μονάδων ηλεκτροπαρ­αγωγής ( θερμοηλεκτ­ρικών σταθμών φυσικού αερίου και υδροηλεκτρ­ικών μονάδων), οι οποίες μπορούν να αυξομειώνο­υν άμεσα την ισχύ τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece