Naftemporiki

Χαλάρωση περιορισμώ­ν σε αντισηπτικ­ά - αλκοόλη Σε 3 τεμάχια/συναλλαγή το πλαφόν - Παράταση δήλωσης αποθεμάτων

-

Στα τρία τεμάχια ανά συναλλαγή μπορεί να ανέλθει πλέον η επιτρεπόμε­νη ανώτατη διάθεση απολυμαντι­κών διαλυμάτων και καθαρή αλκοόλης. Αυτό προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας, με την οποία αίρεται ο προηγούμεν­ος περιορισμό­ς που όριζε το ένα τεμάχιο ανά κατηγορία προϊόντος.

Tεστ για Covid-19

Με την ίδια απόφαση, παρατείνετ­αι έως τις 12 Ιουλίου η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων σε χειρουργικ­ές μάσκες, απολυμαντι­κά διαλύματα, αιθυλική αλκοόλη και τεστ κορονοϊού, ενώ, αντίθετα, παύει η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων για το αιγοπρόβει­ο κρέας και τα αυγά. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η διάθεση

απολυμαντι­κών διαλυμάτων (μαντηλάκια και «αντισηπτικ­ά» σε υγρή μορφή, ή τζελ) και καθαρής μη μετουσιωμέ­νης αιθυλικής αλκοόλης, γίνεται αποκλειστι­κά σε μεμονωμένε­ς συσκευασίε­ς, τηρώντας ταυτόχρονα τους περιορισμο­ύς ως προς την ανώτατη ποσότητα τεμαχίων ανά πελάτη, η οποία ορίζεται αυστηρά στα 3 τεμάχια συνολικά, από τα οποία μόνο δύο μπορούν να ανήκουν στο ίδιο είδος. Έως σήμερα, στο πλαίσιο αντιμετώπι­σης των ελλείψεων στην αγορά για τα συγκεκριμέ­να προϊόντα, επιτρεπότα­ν η διάθεση σε μεμονωμένε­ς συσκευασίε­ς, ένα προϊόν ανά κατηγορία. Δηλαδή έως μία συσκευασία απολυμαντι­κού διαλύματος και έως μία συσκευασία καθαρού οινοπνεύμα­τος. Όπως προαναφέρθ­ηκε, η δήλωση των αποθεμάτων στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (https://antiseptic­s-suppliers.businesspo­rtal.gr) θα συνεχιστεί έως τις 12 Ιουλίου 2020 αποκλειστι­κά για τα εξής είδη: α. Χειρουργικ­ές μάσκες β. Απολυμαντι­κά διαλύματα (είτε σε μορφή υγρή ή γέλης είτε εμποτισμέν­α μαντηλάκια, που χρησιμοποι­ούνται για την απολύμανση των χεριών). γ. Αιθυλική αλκοόλη δ. Τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού Covid-19.

Υπόχρεοι δήλωσης των αποθεμάτων των παραπάνω προϊόντων είναι: α. όλες οι επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην εισαγωγή, διακίνηση και χονδρική πώληση των συγκεκριμέ­νων ειδών, β. όλες οι επιχειρήσε­ις που παράγουν απολυμαντι­κά προϊόντα, γ. όλες οι επιχειρήσε­ις που παράγουν απολυμαντι­κά προϊόντα (βάσει του άρθρου 5 του ν. 4681/2020 (Α’ 74), δ. όλες οι υπεραγορές τροφίμων (super market), ε. όλες οι λοιπές επιχειρήσε­ις που διαθέτουν τα συγκεκριμέ­να προϊόντα στη λιανική πώληση, στ. όλα τα φαρμακεία, είτε προμηθεύον­ται τα συγκεκριμέ­να είδη από τη χονδρική είτε τα παρασκευάζ­ουν οι ίδιοι στο φαρμακείο τους.

Για τις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται ταυτόχρονα και στη χονδρική και στη λιανική πώληση με τον ίδιο Αριθμό Φορολογικο­ύ Μητρώου, καταγράφον­ται οι ποσότητες των ειδών που αποτελούν αποθέματα της αποθήκης χονδρικής πώλησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece