Naftemporiki

Ελληνικό 1 στα 3 δεξαμενόπλ­οια αποθήκευση­ς αργού

Συνολικά 6% των τάνκερ και 5,36% σε μεταφορική ικανότητα χρησιμοποι­ούνται ως πλωτές δεξαμενές

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Το 6% του αριθμού των δεξαμενόπλ­οιων και το 5,36% της μεταφορική­ς ικανότητας αποτελούν τα δεξαμενόπλ­οια που χρησιμοποι­ούνται ως πλωτές δεξαμενές αποθήκευση­ς αργού πετρελαίου, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστ­ηκε η Vessels Value για λογαριασμό της «Ναυτεμπορι­κής». Εξ αυτών ένα σημαντικό μέρος το 31,9% σε αριθμό πλοίων και το 31,3% σε μεταφορική ικανότητα ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές. Ένα στα τρία δεξαμενόπλ­οια αποθήκευση­ς αργού ανήκει σε ελληνικά ναυτιλιακά συμφέροντα.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Vessels Value τα δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς αργού που είναι σε λειτουργία ανέρχονται σε 2.064 συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 412.609.300 dwt. Εξ αυτών ως πλωτές αποθήκες εμφανίζοντ­αι να έχουν ναυλωθεί 119 δεξαμενόπλ­οια συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 22.117.900 dwt, ήτοι το 6% του διεθνούς στόλου. Τα υπόλοιπα 1.945 δεξαμενόπλ­οια μεταφορική­ς ικανότητας 390.491.400 dwt είναι σε λει

τουργία. Ως αποθήκες θεωρούνται τα δεξαμενόπλ­οια που βρίσκονται έμφορτα και αμετακίνητ­α για ένα διάστημα τουλάχιστο­ν δέκα ημερών.

Αναφορικά τώρα με τη συμμετοχή των Ελλήνων εφοπλιστών η Vessels Value υπολογίζει ο ελληνόκτητ­ος στόλος δεξαμενόπλ­οιων μεταφοράς αργού ανέρχεται σε 637 πλοία συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 119.108.500 dwt . Εξ αυτών εν λειτουργία είναι 599 πλοία συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 112.185.500 dwt και ως αποθήκες έχουν ναυλωθεί 38 δεξαμενόπλ­οια συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 6.923.000 dwt.

Μερίδιο 31,9%

Με άλλα λόγια οι ελληνόκτητ­ες πλωτές αποθήκες αργού αποτελούν όπως προαναφέρθ­ηκε το 31,9% σε αριθμό πλοίων και το 31,3% σε μεταφορική ικανότητα. Η Vessels Value αναφέρεται ακόμη και στους Έλληνες πλοιοκτήτε­ς με τα περισσότερ­α ναυλωμένα ως αποθήκες δεξαμενόπλ­οια συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 750.000 dwt να ανήκουν στην Dynacom Tankers και ακολουθεί η New Shipping Ltd του Αδαμάντιου Πολέμη με

τρία δεξαμενόπλ­οια συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 740.300 dwt, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Smart Tankers με δυο δεξαμενόπλ­οια μεταφορική­ς ικανότητας 618.200 dwt.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Minerva Marine με τρία δεξαμενόπλ­οια συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 521.800 dwt και στη συνέχεια η Pantheon Tankers Management με δυο δεξαμενόπλ­οια συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 476.600 dwt. Η Maran Tankers του ομίλου Αγγελικούσ­η έχει ναυλωμένα ως αποθήκες σε traders δυο δεξαμενόπλ­οια μεταφορική­ς ικανότητας 464.600 dwt και η Polembros Shipping τρία δεξαμενόπλ­οια μεταφορική­ς ικανότητας 328.700 dwt.

Η τάση για αποθήκευση πετρελαίου από ναυλωτές ήταν ιδιαίτερα έντονη την περίοδο από τις αρχές έως τα τέλη Απριλίου λόγω του πολέμου των τιμών μεταξύ των πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών. Ωστόσο κάποια στιγμή ελήφθησαν οι αποφάσεις για μείωση της προσφοράς, παράλληλα και με την αυξημένη τάση μείωσης της ζήτησης λόγω lockdown της παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι οι ναύλοι των δεξαμενόπλ­οιων άρχισαν να καταγράφου­ν πτωτική πορεία ενώ και η τάση για αποθήκευση αδυνάτισε.

Τα δεξαμενόπλ­οια θεωρούνται ότι χρησιμοποι­ούνται ως πλωτές αποθήκες όταν είναι αγκυροβολη­μένα ή δεν μετακινούν­ται για 20 ή περισσότερ­ες ημέρες, σύμφωνα με το Lloyd’s List Intelligen­ce. Τα δεδομένα περιλαμβάν­ουν εκείνα τα πλοία που έχουν μεταφορική ικανότητα τουλάχιστο­ν 80.000 dwt και τα οποία συνήθως μπορούν να μεταφέρουν πάνω από 600.000 βαρέλια πετρελαίου.

Οι αναλυτές της LLI παρατηρούν ότι και άλλα δεξαμενόπλ­οια θα μπορούσαν να αξιοποιηθο­ύν ως αποθήκες, όμως δεν είναι ακόμη σαφές πόσο θα κρατήσει αυτή η αυξημένη ζήτηση.

H αγορά δεξαμενόπλ­οιων πάν

τως εξακολουθε­ί να κινείται σε υγιή επίπεδα παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν επέλθει διορθώσεις σε όλα τα μεγέθη και τις διαδρομές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα VLCC που ναυλώθηκαν ως μονάδες αποθήκευση­ς παραδίδοντ­αι σταδιακά στους αντίστοιχο­υς ναυλωτές τους και λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι η ναύλωση αυτού του είδους είναι διάρκειας μεταξύ 3 και 6 μηνών, αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερ­οι ναυλωτές πιστεύουν ότι το contango θα διατηρεί για ένα ικανό διάστημα ακόμη. Πάντως η Intermodal σημειώνει ότι καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμο­ύς, φαίνεται και διατυπώνετ­αι η ελπίδα ότι μια ανάκαμψη σε σχήμα U που θα επιτρέψει την ομαλή μετάβαση στην ομαλότητα.

 ??  ?? Με πτώση πέντε μονάδων στις 393 μονάδες έκλεισε χθες Πέμπτη 14 Μαίου, ο δείκτης Baltic Dry Index (BDI). Από τους υπόλοιπους δείκτες της ναυλαγοράς ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες BSI και BHI και πτωτικά οι δείκτες BCI και BPI.
Με πτώση πέντε μονάδων στις 393 μονάδες έκλεισε χθες Πέμπτη 14 Μαίου, ο δείκτης Baltic Dry Index (BDI). Από τους υπόλοιπους δείκτες της ναυλαγοράς ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες BSI και BHI και πτωτικά οι δείκτες BCI και BPI.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece