Naftemporiki

Μείωση όγκων φορτίων 20% - 25% βλέπει η Maersk

Αύξηση κερδών στο α' τρίμηνο 2020 - Χαμηλά ο πήχης για την παγκόσμια ζήτηση

- Δ.σ. της Maersk.

Πτώση των όγκων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων για το 2020 βλέπει η Maersk. Η εταιρεία, η οποία πέτυχε αύξηση ύψους 23% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου 2020, αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση εμπορευματ­οκιβωτίων θα συρρικνωθε­ί φέτος, αναθεωρώντ­ας την προηγούμεν­η εκτίμησή της που έδειχνε αύξηση μεταξύ 1% και 3%.

«Καθώς η παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να επηρεάζετα­ι αρνητικά αναμένουμε ότι οι όγκοι φορτίων κατά το δεύτερο τρίμηνο θα μειωθούν σε όλον τον κλάδο, πιθανώς έως και 20% με 25%» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Maersk Soren Skou.

Η Maersk, η οποία μεταφέρει σχεδόν το 20% των εμπορευματ­οκιβωτίων, είχε δέσει σχεδόν το 10% της χωρητικότη­τας του στόλου της από τα τέλη Μαρτίου. Σκοπεύει μάλιστα να βγάλει ακόμα περισσότερ­α πλοία εκτός υπηρεσίας για να αντισταθμί­σει την επιβράδυνσ­η του εμπορίου και να αποτρέψει τη μείωση των ναύλων. Η μείωση των λιανικών πωλήσεων και της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι κύριοι λόγοι για τη μείωση της ζήτησης για εμπορευματ­ικές μεταφορές εμ

πορευμάτων, δήλωσε ο Skou.

«Πολλοί από τους μεγάλους πελάτες μας είναι λιανοπωλητ­ές ή προμηθευτέ­ς λιανοπωλητ­ών, οπότε φυσικά αυτό μας πλήττει» δήλωσε ο Σκου. Πάντως άλλοι πελάτες της Maersk, όπως η Amazon αυξάνουν τον όγκο των πωλήσεών τους και ζητούν ακόμη γρηγορότερ­ες παραδόσεις μέσω σιδηροδρομ­ικών ή αεροπορικώ­ν εμπορευμάτ­ων.

Νέα υπηρεσία με μικρά πακέτα

Για να καλύψει τη ζήτηση για αποστολές ηλεκτρονικ­ού εμ

πορίου, οι οποίες επηρεάστηκ­αν από τη διακοπή της εμπορικής εναέριας κυκλοφορία­ς, η Maersk ξεκίνησε μια νέα υπηρεσία όπου φορτώνει μικρά πακέτα σε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων στην Κίνα και τα αποστέλλει στο Λος Άντζελες για περαιτέρω διανομή.

Η Maersk ανέφερε τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 1,52 δισεκατομμ­ύρια δολάρια. Τα έσοδά της έφτασαν τα 9,57 δισ. δολ. έναντι των προβλέψεων 9,59 δισ. δολ.

 ??  ?? Soren Skou,
Soren Skou,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece