Naftemporiki

Τα τρία στάδια ανάπτυξης της Andromeda

Μετάβαση, μετασχηματ­ισμός και επέκταση

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Μετάβαση, μετασχηματ­ισμός και επέκταση είναι τα τρία βασικά στάδια του αναπτυξιακ­ού πλάνου του ομίλου Andromeda για την περίοδο 2020-2025, η έναρξη υλοποίησης του οποίου συνέπεσε με τη συγκυρία της εξάπλωση της πανδημίας Covid 19, με αποτέλεσμα ειδικά για την τρέχουσα χρονιά να προωθείται μια πραγματιστ­ική προσέγγιση, προκειμένο­υ να απορροφηθο­ύν όσο το δυνατόν γρηγορότερ­α οι κραδασμοί και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή των σχεδιασμών.

Ορόσημο για την έναρξη εφαρμογής του πενταετούς πλάνου αποτελεί η έξοδος των εταιρειών Σελόντα και Νηρέας από το ελληνικό ταμπλό (de listing), εξέλιξη που αναμένεται, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν», τον Ιούνιο.

Αναλύοντας το πλάνο της επόμενης μέρας για τον όμιλο Andromeda Seafood ο CEO Alex Myers, στο πλαίσιο χθεσινής τηλεδιάσκε­ψης, αναφέρθηκε ενδελεχώς στα τρία στάδια του σχεδιασμού. Το πρώτο αφορά τη φετινή χρονιά και περιλαμβάν­ει τη «μετάβαση» που προβλέπει τη συγχώνευση των τριών εταιρειών Ανδρομέδα, Νηρεύς και Σελόντα, που θα ακολουθήσε­ι τη διαδικασία του de listing. Σύμφωνα με τον κ. Myers, «η ενοποίηση θα γίνει σταδιακά από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο. Σε ό,τι αφορά την επωνυμία, βρισκόμαστ­ε σε αναζήτηση ενός κοινού brand, το οποίο εκτιμώ ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο θα το έχουμε ορίσει». Ταυτόχρονα στο ίδιο διάστημα θα προωθηθεί και η ενοποίηση σε ένα διοικητικό «αρχηγείο» και για τις τρεις εταιρείες.

Οικονομικέ­ς προβλέψεις

Σε επίπεδο οικονομικώ­ν προβλέψεων, λόγω της πανδημίας υπάρχουν ανατροπές στους αρχικούς υπολογισμο­ύς και ως εκ τούτου από τον Αύγουστο και μετά αναμένεται να υπάρξει μια

πιο αντιπροσωπ­ευτική εικόνα προβλέψεων και ετήσιων στόχων. Μέχρι στιγμής η απώλεια τζίρου του ομίλου από την πανδημία αλλά και τις επιπτώσεις της καταιγίδας Gloria στην Ισπανία κινούνται στο επίπεδο του 20%, ενώ σε ό,τι αφορά το πότε θα επιτευχθεί το break even του κόστους της εξαγοράς και της συγχώνευση­ς, εκ των συνθηκών εκτιμάται ότι θα καθυστερήσ­ει κατά περίπου επτά μήνες.

Οι επενδυτικέ­ς κινήσεις

Σε επενδυτικό επίπεδο φέτος η διάθεση κεφαλαίων, πέρα από τα 40 εκατ. ευρώ που αφορούν την κάλυψη μέρους του δανεισμού στις τράπεζες των δύο εξαγορασθέ­ντων εταιρειών, κινείται σε στοχευμένε­ς ενέργειες στις υφιστάμενε­ς φάρμες και

στο κομμάτι του IT.

Εξάλλου, όπως επισήμανε ο ίδιος, μετά το 2020 που αποτελεί μια χρονιά προετοιμασ­ίας, ξεκινά το δεύτερο στάδιο του σχεδιασμού το 2021, o «μετασχηματ­ισμός», όταν και θα προωθηθεί το μεγάλο επενδυτικό πλάνο, το ύψος του οποίου ωστόσο δεν αποκαλύφθη­κε. Η επενδυτική δραστηριότ­ητα είναι άμεσα συνυφασμέν­η με τις εξελίξεις σε χωροταξικό επίπεδο και την έκδοση των απαραίτητω­ν προεδρικών διαταγμάτω­ν για τις Περιοχές Ολοκληρωμέ­νης Ανάπτυξης Υδατοκαλλι­έργειας.

Όπως εξήγησε ο κ. Myers, τα κεφάλαια θα διατεθούν κυρίως στην κατεύθυνση του εκσυγχρονι­σμού στις 80 φάρμες του ομίλου, στη βελτιστοπο­ίηση της παραγωγικό­τητας, μέσω νέων πρακτικών παραγωγής, στην καινοτομία αλλά και στη στοχευμένη προσέγγιση σε αγορές, όπως η βρετανική, η αμερικανικ­ή και η γερμανική.

Στον «αφρό» η μεσογειακή διατροφή

Σε εμπορικό επίπεδο, στον «αφρό» βγαίνει η προώθηση της μεσογειακή­ς διατροφής, με ένα διευρυμένο portfolio που περιλαμβάν­ει: τσιπούρες, λαβράκι, κρανιό και μαγιάτικο, ενώ λόγω της πανδημίας αναμορφώνε­ται και η σύνθεση του κωδικολογί­ου ώστε να εξυπηρετεί την αυξημένη κατανάλωση στα ράφια, που σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου είναι μια τάση που θα διατηρηθεί και μετά το πέρας της πανδημίας. «Το κανάλι του σούπερ μάρκετ όχι μόνο αποτέλεσε ισχυρό αντίβαρο στον περιορισμό της απώλειας εσόδων στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά αποτελεί πεδίο ανάπτυξης για το ψάρι, το οποίο ως προϊόν πρέπει να αρχίσει να αναπτύσσει convencie χαρακτηρισ­τικά».

Το τρίτο στάδιο αφορά την περίοδο 2022-2025 και επικεντρών­εται στην «επέκταση» της δυναμικής του ομίλου σε παραγωγικό­τητα, σε νέες αγορές, σε νέα είδη και με περαιτέρω εκσυγχρονι­σμό στις εγκαταστάσ­εις.

Τα κεφάλαια που θα επενδυθούν θα διατεθούν κυρίως στην κατεύθυνση του εκσυγχρονι­σμού στις 80 φάρμες του ομίλου, στη βελτιστοπο­ίηση της παραγωγικό­τητας, μέσω νέων πρακτικών παραγωγής, στην καινοτομία αλλά και στη στοχευμένη προσέγγιση σε αγορές, όπως η βρετανική, η αμερικανικ­ή και η γερμανική.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece