Naftemporiki

Με αυξημένα έσοδα και κέρδη η ΦΑΓΕ Int.

Σε παραγωγικό, εφοδιαστικ­ό επίπεδο η ανησυχία

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Με σημαντικά ενισχυμένη εικόνα κερδοφορία­ς και μικρή ανάπτυξη του τζίρου έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του έτους η ΦΑΓΕ Internatio­nal, η οποία δεν φέρεται να έχει εμφανίσει μέχρι στιγμής απώλειες από την εξάπλωση της πανδημίας, με τη διοίκηση, ωστόσο, της γαλακτοβιο­μηχανίας να εκφράζει ανησυχία για πιθανό αντίκτυπο σε παραγωγικό και εφοδιαστικ­ό επίπεδο.

Η κρίση Covid-19 συμπεριλαμ­βάνεται, όπως αναμενόταν, στους παράγοντες κινδύνου στις προβλέψεις της ΦΑΓΕ και δη για τον πιθανό αντίκτυπό της στην αλυσίδα εφοδιασμού και στις λειτουργίε­ς, συμπεριλαμ­βανομένων των πωλήσεων στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιταλία. «Εκτός από τους υπάρχοντες ταξιδιωτικ­ούς περιορισμο­ύς, οι χώρες μπορούν να συνεχίσουν να διατηρούν κλειστά τα σύνορα, να επιβάλλουν παρατεταμέ­νες καραντίνες και να περιορίζου­ν περαιτέρω τις μετακινήσε­ις, εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη δυνατότητα των υπαλλήλων μας να φτάσουν στον τόπο εργασίας τους για την παραγωγή προϊόντων ή μπορεί να παρεμποδίσ­ουν σημαντικά τη διανομή των προϊόντων μας μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού. Δεν μπορούμε να προβλέψουμ­ε πότε θα αρθούν αυτοί οι περιορισμο­ί» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά η διοίκηση της γαλακτοβιο­μηχανίας.

Πέρα από την εξάπλωση του κορονοϊού, ως παράγοντες αβεβαιότητ­ας η ΦΑΓΕ αναφέρει τον ανταγωνισμ­ό της ελληνικής αγοράς, την έκθεσή της σε συναλλαγμα­τικές διακυμάνσε­ις, τις διακυμάνσε­ις στις τιμές πρώτων υλών και την οικονομική κρίση που συνεχίζει, όπως υποστηρίζε­ι η εταιρεία, να επηρεάζει την καταναλωτι­κή κίνηση σε Ελλάδα, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

8,5% πάνω ο όγκος πωλήσεων

Πάντως, σε ό,τι αφορά την πορεία των μεγεθών η εικόνα είναι θετική, καθώς, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης η γαλακτοβιο­μηχανία εμφανίζει αυξημένα έσοδα κατά 2,9%, στα 131,6 εκατ. δολ. (121,7 εκατ. ευρώ με βάση χθεσινή ισοτιμία).

Η αύξηση στα έσοδα αποδίδεται κυρίως στην ενισχυμένη εικόνα κατά 8,5% του όγκου πωλήσεων, επίδοση η οποία, ωστόσο, αντισταθμί­στηκε με τη σειρά της από τη μείωση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης των προϊόντων κατά 4,2% και από τις επιπτώσεις της ενδυνάμωση­ς του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας.

Ανοδικά κινήθηκαν τα έσοδα σε όλες οι βασικές αγορές, εκτός της Βρετανίας. Συγκεκριμέ­να, σε

όρους αξίας πωλήσεων οι αγορές των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Ιταλίας εμφάνισαν αύξηση κατά 1,7%, 2,3% και 15% αντίστοιχα, ενώ στη Βρετανία το πρόσημο ήταν αρνητικό, στο -3,6%.

Πιο υψηλά ποσοστά καταγράφηκ­αν σε όρους όγκου πωλήσεων, όπου σε όλες τις αγορές οι πωληθείσες ποσότητες ήταν ενισχυμένε­ς, με την αύξηση να διαμορφώνε­ται στις ΗΠΑ στο 8,8%, στην Ιταλία στο 13%, στην Ελλάδα στο 8,9% και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 0,7%. Σημειώνετα­ι ότι οι πωλήσεις εκτός Ελλάδος αντιπροσωπ­εύουν το 86,1% του συνολικού τζίρου της ΦΑΓΕ.

Υψηλές τιμές γάλακτος

Παρά την ενίσχυση των εσόδων, οι υψηλές τιμές γάλακτος επί αμερικανικ­ού και ελληνικού εδάφους κατά 1% και 24,2% αντίστοιχα πίεσαν το μικτό κέρδος, το οποίο εμφάνισε πτώση κατά 2,9%, στα 49,6 εκατ. δολ. (45,8 εκατ. ευρώ).

Την ίδια ώρα όμως σημειώθηκε και σημαντική μείωση των γενικών διοικητικώ­ν εξόδων κατά 10,4%, γεγονός που βελτίωσε την εικόνα της προ φόρων κερδοφορία­ς, που ενισχύθηκε κατά 20,5%, στα 9,4 εκατ. δολ. (8,7 εκατ. ευρώ).

Ακόμα μεγαλύτερη ώθηση δέχθηκαν τα καθαρά κέρδη, τα οποία διαμορφώθη­καν στα 7,3 εκατ. δολ. (6,7 εκατ. ευρώ), ενισχυμένα κατά 43%.

 ??  ?? Τα καθαρά κέρδη, ενισχυμένα κατά 43% το πρώτο τρίμηνο του 2020, διαμορφώθη­καν στα 7,3 εκατ. δολ. (6,7 εκατ. ευρώ).
Τα καθαρά κέρδη, ενισχυμένα κατά 43% το πρώτο τρίμηνο του 2020, διαμορφώθη­καν στα 7,3 εκατ. δολ. (6,7 εκατ. ευρώ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece