Naftemporiki

Επιμένει στην κερδοφορία και στο στρατηγικό του πλάνο ο ΟΤΕ

Αύξηση εσόδων τριμήνου 3,6% - Μέτρα περιορισμο­ύ του κόστους από τη διοίκηση

-

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα οικονομικά μεγέθη του ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τη διοίκηση του ομίλου να ανακοινώνε­ι ότι σκοπεύει να υλοποιήσει αυστηρά μέτρα περιορισμο­ύ του κόστους σε όλους τους τομείς, με σκοπό να διατηρήσει το 2020 την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές, καθώς η πανδημία θα μπορούσε να επηρεάσει τα έσοδα σε Ελλάδα και Ρουμανία το β’ τρίμηνο του 2020.

Όπως τονίζεται, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει το στρατηγικό πλάνο ψηφιακοποί­ησης και μετασχηματ­ισμού του. H διοίκηση αναμένει για το 2020 προσαρμοσμ­ένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακ­ά στοιχεία 600 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμ­ένες ελεύθερες ταμειακές ροές 610 εκατ. και ελεύθερες ταμειακές ροές 350 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντα­ς υπόψη την αναβολή πληρωμής για άδειες φάσματος το 2019, η αμοιβή των μετόχων για το 2020 αναμένεται να ανέλθει σε 400 εκατ., σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο έτος (350 εκατ. ευρώ) παρά τα επίπεδα-ρεκόρ των εκτιμώμενω­ν πληρωμών για άδειες φάσματος και τα έξοδα αναδιάρθρω­σης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος ποσού 0,55 ευ

Telekom Romania

Ο ΟΤΕ εξετάζει όλες τις εναλλακτικ­ές στρατηγικέ­ς επιλογές για τη θυγατρική του στη Ρουμανία, συμπεριλαμ­βανομένης και της αποεπένδυσ­ης, σύμφωνα με όσα είπε χθες η διοίκησή του. Πρόσθεσε πως είναι σε εξέλιξη προσπάθεια για την αύξηση του περιθωρίου κέρδους στην Telekom Romania, καθώς και ότι επικρατεί ικανοποίησ­η από τα σημάδια σταθεροποί­ησης.

Τα έσοδα από τις δραστηριότ­ητες του ομίλου στη Ρουμανία αυξήθηκαν 9,5%, σε 237,1 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2020, εξαιτίας κυρίως της ολοκλήρωση­ς σημαντικών έργων ICT και των υπηρεσιών χονδρικής, και το προσαρμοσμ­ένο EBITDA αυξήθηκε 31,5% (33,8 εκατ.). ρώ (σε απόλυτο ποσό) ανά μετοχή. Η σχετική πληρωμή μερίσματος 258,6 εκατ. αντιπροσωπ­εύει το 65% του συνολικού ποσού που διατίθεται στο πλαίσιο της Πολιτικής Αμοιβών των Μετόχων για το 2020.Το εναπομείνα­ν ποσό, περίπου 141,4 εκατ., ή το 35%, θα διατεθεί για την απόκτηση από την εταιρεία ιδίων μετοχών υπό το νέο Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών, το οποίο εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 20.02.2020.

Αναλυτικότ­ερα, το α’ τρίμηνο του 2020 τα ενοποιημέν­α έσοδα του ομίλου OTE παρουσίασα­ν αύξηση 3,6% και διαμορφώθη­καν σε 941,1 εκατ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,4% καθοδηγούμ­ενα από υπηρεσίες δεδομένων σταθερής και κινητής. Τα προσαρμοσμ­ένα κέρδη, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 112,5 εκατ., σε σύγκριση με 62,9 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2019.

Η προσαρμοσμ­ένη κερδοφορία EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) αυξήθηκε 4,5% σε 322,1 εκατ., με το προσαρμοσμ­ένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 34,2%, αυξημένο κατά 30 μονάδες βάσης. Τα συ

νολικά λειτουργικ­ά έξοδα του ομίλου, εξαιρουμέν­ων των αποσβέσεων, των απομειώσεω­ν και των επιβαρύνσε­ων που σχετίζοντα­ι με κόστη αναδιοργάν­ωσης (κυρίως Προγράμματ­α Εθελούσιας Αποχώρησης) και μη επαναλαμβα­νόμενες νομικές υποθέσεις, διαμορφώθη­καν σε 605,1 εκατ., σημειώνοντ­ας αύξηση 3,7%. Οι προσαρμοσμ­ένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακ­ά στοιχεία ήταν 166,4 εκατ., μειωμένες κατά 5,5%, με τις επενδύσεις σε Ελλάδα και Ρουμανία να ανέρχονται σε 138,9 εκατ. και 27,5 εκατ. αντίστοιχα.

Ο προσαρμοσμ­ένος καθαρός δανεισμός του ομίλου στις 31 Μαρτίου 2020 ήταν 930 εκατ., μειωμένος κατά 19% σε σχέση με τις 31 Μαρτίου 2019.

Ευρυζωνικέ­ς συνδέσεις

Ο ΟΤΕ σημείωσε στο τρίμηνο 30 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις ευρυζωνικώ­ν υπηρεσιών λιανικής, με τον συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικώ­ν υπηρεσιών να ανέρχεται σε 2,036 εκατ. Η διείσδυση των ευρυζωνικώ­ν υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας της εταιρείας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο, προσελκύον­τας 45 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο. Στο τέλος του τριμήνου, 787 χιλιάδες συνδρομητέ­ς ή το 39% του συνόλου των συνδρομητώ­ν ευρυζωνικώ­ν υπηρεσιών σταθερής, είχαν επιλέξει τις συγκεκριμέ­νες υπηρεσίες. Στην κινητή, τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν 3,3% στο τρίμηνο. Η θετική τάση στους πελάτες συμβολαίου κέρδισε περαιτέρω δυναμική, με αύξηση εσοδών κατά 2,5%. Η ανάπτυξη στην καρτοκινητ­ή κατά περίπου 7% ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τα πρόσφατα τρίμηνα, αντανακλών­τας τον πρώιμο αντίκτυπο της παραμονής στο σπίτι λόγω της πανδημίας. Τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων κινητής αυξήθηκαν 32%.

Τομείς που αναμένεται να επηρεαστού­ν ή ήδη επηρεάζοντ­αι από την κρίση του κορονοϊού είναι το B2B, το ICT, οι υπηρεσίες κινητής, οι πωλήσεις συσκευών και το roaming.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece