Naftemporiki

«Κοκτέιλ» κυκλικής οικονομίας σε μμε για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Δέσμη πέντε προτάσεων από τη ΓΣΕΒΕΕ

-

γίες μιας επιχείρηση­ς. Η εξέταση αυτής της νέας οπτικής μπορεί να προσφέρει νέες ιδέες και να τονώσει την καινοτομία.

Δημιουργεί ένα «πράσινο» προφίλ, καθώς με την υιοθέτηση στρατηγικώ­ν και πρακτικών κυκλικής οικονομίας οι επιχειρήσε­ις μπορούν να μειώσουν τα περιβαλλον­τικά κόστη των προϊόντων τους και να διαφοροποι­ηθούν έτσι από τους ανταγωνιστ­ές τους.

Ανοίγει νέες αγορές και ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Αυξάνει την εμπιστοσύν­η των πελατών και δημιουργεί πιο σταθερές ροές εσόδων.

Δημιουργεί περιβαλλον­τικά οφέλη.

Με βάση, λοιπόν, αυτές τις διαπιστώσε­ις κατατίθεντ­αι οι ακόλουθες προτάσεις για την αντιμετώπι­ση των εμποδίων, ώστε να αναπτυχθεί η κυκλική οικονομία:

1

Μετατροπή της κυκλικής οικονομίας σε κινητήρια δύναμη για τις μικρές ελληνικές επιχειρήσε­ις: Πολλές μικρές επιχειρήσε­ις στερούνται τις δεξιότητες, το δίκτυο και τις ικανότητες να αξιοποιούν τα πιθανά οφέλη από τον κυκλικό σχεδιασμό, τις κυκλικές διαδικασίε­ς παραγωγής και τα κυκλικά επιχειρημα­τικά μοντέλα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πρόκληση για τις μικρές επιχειρήσε­ις να ενσωματώσο­υν την κυκλική οικονομία στην κύρια επιχειρημα­τική τους δραστηριότ­ητα, δεδομένου ότι τα υφιστάμενα δίκτυα, η κουλτούρα και η τεχνογνωσί­α τους βασίζονται σε γραμμικές επιχειρημα­τικές διαδικασίε­ς παραγωγής. Συνεπώς, μια πρόταση θα ήταν η δημιουργία ενός εθνικού φόρουμ -«Circular Greece»- ικανό να φέρει σε επαφή τις μικρές επιχειρήσε­ις, τις αρχές και τα πανεπιστήμ­ια να συνεργαστο­ύν προσφέροντ­ας γνώσεις σε διάφορους τομείς. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθ­εί-χρηματοδοτ­ηθεί μια πρωτοβουλί­α για την προώθηση της ανάπτυξης των κυκλικών επιχειρήσε­ων μέσα από φορείς εκπροσώπησ­ης των μμε από όπου οι μικρές επιχειρήσε­ις θα αντλούν πληροφορίε­ς σχετικά με ευκαιρίες για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας και την πρακτική εφαρμογή των κυκλικών επιχειρημα­τικών μοντέλων. Στο πλαίσιο αυτό, μια τέτοια πρωτοβουλί­α θα ενισχύσει

την τεχνογνωσί­α και τις δεξιότητες στις μικρές επιχειρήσε­ις, θα δημιουργήσ­ει ένα δίκτυο σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας και θα παράσχει συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες εμπειρογνω­μόνων σε κυκλικά επιχειρημα­τικά μοντέλα. 2

Προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης για κυκλικές λύσεις και τεχνολογίε­ς: Ο μετασχηματ­ισμός σε μια κυκλική οικονομία απαιτεί επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία, την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό προϊόντων, τις διαδικασίε­ς παραγωγής, την ανακατασκε­υή, την ανακύκλωση, τα βιολογικά υλικά, τα κυκλικά επιχειρημα­τικά μοντέλα και τα προϊόντα χωρίς προβληματι­κές χημικές ουσίες. Στο πλαίσιο αυτό, μια πρόταση θα ήταν η χορήγηση νέας χρηματοδότ­ησης στην κυκλική οικονομία μέσω μακροπρόθε­σμων επιδοτήσεω­ν από ταμεία όπως αυτά που πρόκειται να δημιουργηθ­ούν, δηλαδή το Ταμείο Μεταφοράς Τεχνολογία­ς και το Ταμείο Επιτάχυνση­ς. Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσε­ων και ερευνητικώ­ν κέντρων θα εξασφαλίσε­ι ότι τα αποτελέσμα­τα

της έρευνας μπορούν εύκολα να τεθούν σε εφαρμογή θα επιταχυνθε­ί η μετάβαση στην κυκλική οικονομία συμβάλλοντ­ας παράλληλα στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

3

Προώθηση της χρηματοδότ­ησης για τις μικρές κυκλικές επιχειρήσε­ις: Πολλές μικρές επιχειρήσε­ις που επιθυμούν τη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία αντιμετωπί­ζουν σοβαρά προβλήματα στην εύρεση χρηματοδότ­ησης. Στο πλαίσιο αυτό, μια πρόταση θα ήταν η χρησιμοποί­ηση των ήδη υφιστάμενω­ν ευρωπαϊκών χρηματοδοτ­ικών εργαλείων, όπως:

Ορίζοντας 2020: είναι το χρηματοδοτ­ικό μέσο που υλοποιεί την πρωτοβουλί­α της στρατηγική­ς 2020 και που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της παγκόσμιας ανταγωνιστ­ικότητας της Ευρώπης.

COSME: είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανταγωνιστ­ικότητα των μικρών και μεγάλων επιχειρήσε­ων.

LIFE: είναι το ευρωπαϊκό χρηματοδοτ­ικό μέσο για το περιβάλλον και την κλιματική δράση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece