Naftemporiki

«Πράσινο» στη Βουλή για τον East Med

Με πολιτική συναίνεση η διακρατική συμφωνία

-

Με διακομματι­κή συναίνεση, παρά την αναθέρμανσ­η του πολιτικού σκηνικού, ενέκρινε χθες η ελληνική Βουλή τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med. «Ο αγωγός δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά αποτελεί έμμεση απάντηση στην προκλητικό­τητα της Τουρκίας» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλον­τος Κωστής Χατζηδάκης.

Την ικανοποίησ­ή του για τη θετική γνώμη των περισσότερ­ων κομμάτων (καταψήφισα­ν μόνο το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25) εξέφρασε ο κ. Χατζηδάκης χαιρετίζον­τας τη στάση τους υπέρ της «ιστορικής συμφωνίας». Ενδεικτικό του συναινετικ­ού κλίματος είναι ότι ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε από το βήμα της Βουλής τη συμβολή και των προηγούμεν­ων κυβερνήσεω­ν στο σημερινό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι η συμφωνία «συμπληρώνε­ι τα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίου­ς μήνες ενισχύοντα­ς την ενεργειακή γεωπολιτικ­ή και γεωστρατηγ­ική θέση της χώρας » . « Αυτή η συμφωνία δεν είναι δική μου. Εγώ ήμουν ο δρομέας στα τελευταία μέτρα. Ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη και συνέχισε επί διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ με Γιάννη Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Ενέργειας έδωσε έμφαση στον γεωστρατηγ­ικό τομέα χαρακτηρίζ­οντας τον East Med «αγωγό» αναβάθμιση­ς της διεθνοπολι­τικής θέσης της χώρας και ενίσχυσης της στρατηγική­ς συνεργασία­ς με Κύπρο και Ισραήλ. Στάθηκε, όμως, και στη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και καλύτερων συνθηκών ανταγωνισμ­ού στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου. «Καλό είναι η Τουρκία να εγκαταλείψ­ει τον αναθεωρητι­σμό και την προκλητικό­τητά της και να συνειδητοπ­οιήσει ότι βρισκόμαστ­ε στο σύγχρονο 21ο αιώνα» είπε ο κ. Χατζηδάκης και σημείωσε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο άρθρο 10 αναφέρεται η προστασία του αγωγού τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του. «Δεν είναι αγωγός που έχει σχεδιαστεί επί χάρτου και οι συμβαλλόμε­νες χώρες είναι αποφασισμέ­νες να τον προστατεύσ­ουν» διαβεβαίωσ­ε.

Χατζηδάκης: Η Ιταλία θα λάβει θετικές αποφάσεις

Ακόμη, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ιταλία θα λάβει τελικά θετικές αποφάσεις για τον αγωγό, αλλά ξεκαθάρισε ότι στον σχεδιασμό των τριών χωρών (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ) είναι και η Αίγυπτος ως προς τις πηγές. Ανακοίνωσε δε ότι θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για την κατάληξη του αγωγού, «διότι υπάρχει και η αγορά της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο». Παράλληλα, προανήγγει­λε συνάντηση σε επίπεδο υπουργών του σχήματος 3 συν 1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) το επόμενο διάστημα. Συμπλήρωσε ακόμη ότι η προσαιγιάλ­ωση του East Med στην Κρήτη «ανοίγει τον δρόμο για μεταφορά από τον αγωγό μελλοντικώ­ν κοιτασμάτω­ν υδρογονανθ­ράκων από τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης». Πέραν τούτου, συμπλήρωσε ότι η διέλευσή του αγωγού -μέσω Κρήτης- από την Πελοπόννησ­ο και τη Δυτική Ελλάδα «επιτρέπει την κάλυψη περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο, αυξάνει τον ανταγωνισμ­ό στην αγορά φυσικού αερίου επ’ ωφελεία των καταναλωτώ­ν και δημιουργεί προϋποθέσε­ις για επενδύσεις και θέσεις εργασίας». Πέραν της συμφωνίας ο υπουργός Περιβάλλον­τος υπογράμμισ­ε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαγοραστε­ί από το Δημόσιο το ποσοστό 35% που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και αντέκρουσε τη σχετική κριτική της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece