Naftemporiki

Πυρά κατά της Sanofi για παροχή εμβολίου στις ΗΠΑ

Καμπανάκι ΠΟΥ ότι η πανδημία ίσως διαρκέσει 5 έτη

-

Σε δραματικές προειδοποι­ήσεις προέβησαν χθες διεθνείς οργανισμοί, την ώρα που έχει ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ διαφόρων χωρών για το εμβόλιο κατά του Covid-19, με τον ιό να έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 300.000 ανθρώπους.

Ο ΠΟΥ προειδοποί­ησε μέσω κορυφαίου επιστήμονα ότι η πανδημία του κορονοϊού ενδέχεται να συνεχιστεί και στο δεύτερο μισό της δεκαετίας, ενώ υπάρχουν και κάποιες φωνές που τονίζουν ότι ο ιός μπορεί και να μη φύγει ποτέ. Αντίστοιχα, ειδικοί του ΟΗΕ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για μια, παγκοσμίων διαστάσεων, κρίση ψυχικής υγείας, καθώς εκατομμύρι­α άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι περιτριγυρ­ισμένοι από θάνατο και ασθένεια και είναι αναγκασμέν­οι να μένουν απομονωμέν­οι, ενώ ωθούνται στη φτώχεια και το άγχος εξαιτίας της επιδημίας.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που το εμβόλιο θα χρειαστεί περίπου έναν χρόνο από τώρα για να εγκριθεί βάσει «αισιόδοξου» σεναρίου, όπως προειδοποί­ησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η φαρμακοβιο­μηχανία Sanofi προκάλεσε έντονη « πολεμική » , ανακοινώνο­ντας ότι θα διαθέσει πιθανόν κατά προτεραιότ­ητα στις ΗΠΑ ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, επιχειρημα­τολογώντας ότι οι αμερικανικ­ές αρχές έχουν επενδύσει

στην ανάπτυξή του. Η Κομισιόν απάντησε αμέσως ότι η πρόσβαση σε ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού πρέπει να είναι «δίκαιη και καθολική», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ένα πιθανό εμβόλιο δεν πρέπει να υπόκειται «στους νόμους της αγοράς».

Περισσότερ­ες από 140 προσωπικότ­ητες, μεταξύ των οποίων ο Νοτιοαφρικ­άνος πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα και ο Πακιστανός πρωθυπουργ­ός Ιμράν Χαν, απαίτησαν τα μελλοντικά εμβόλια και οι θεραπείες εναντίον του κορονοϊού να παρέχονται «δωρεάν σε όλους».

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «προς το παρόν» δεν επιθυμεί να μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, προσθέτοντ­ας ότι είναι «πολύ απογοητευμ­ένος» από τη στάση που τήρησε το Πεκίνο απέναντι στην πανδημία του νέου κορονοϊού.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece