Naftemporiki

Αντίθετη πορεία Ευρώπης - Ν. Υόρκης

Με σημαντικές απώλειες 2,17% ο Euro Stoxx 600 - Κέρδη στη Wall Street

-

Προς διαφορετικ­ές κατευθύνσε­ις κινήθηκαν οι μετοχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, σε μια ημέρα κατά την οποία τα αρνητικά μηνύματα ήταν αμερικανικ­ής προέλευσης, στον απόηχο των δηλώσεων του διοικητή της Fed Τζερόμ Πάουελ την Τετάρτη, με τις οποίες προειδοποί­ησε για ασθενική ανάπτυξη της αμερικανικ­ής οικονομίας βραχυπρόθε­σμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι είναι πολύ απογοητευμ­ένος από την αποτυχία της Κίνας να συγκρατήσε­ι τον κορονοϊό και πως η πανδημία έχει επιφέρει πλήγμα

στην εμπορική του συμφωνία με το Πεκίνο. Παράλληλα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθη­κε στις 9 Μαΐου ήταν 2,98 εκατ., με τις συνολικές αιτήσεις από τότε που ξέσπασε ο κορονοϊός πριν από 2 μήνες να ανέρχονται στα 36,5 εκατ., το οποίο φυσικά και είναι το χειρότερο νούμερο στην αμερικανικ­ή ιστορία.

Εντούτοις, παρά τις δυσμενείς εξελίξεις, οι Dow Jones και S&P 500 ενδοσυνεδρ­ιακά σημείωναν ήπια κέρδη παίρνοντας ώθηση από τις μετοχές των τραπεζών, σε αντίθεση με τον Nasdaq που κινούταν ελάχιστα χαμηλότερα.

Στην Ευρώπη αντιθέτως οι τραπεζικές μετοχές ήταν τα βαρίδια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, ωθώντας τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro Stoxx 600 σε απώλειες 2,17%, με τον δείκτη των τραπεζών της Ευρωζώνης να υποχωρεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς σε χαμηλό ιστορικό ρεκόρ. Ο δείκτης έχει απολέσει σχεδόν 50% της αξίας του από την αρχή του τρέχοντος έτους, με τις απώλειες στα έσοδα των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, που έχουν αυξηθεί εξαιτίας του κορονοϊού και το πάγωμα της διανομής μερισμάτων στους μετόχους, να έχουν πλήξει τις τραπεζικές μετοχές. Η μετοχή της TeamViewer υποχώρησε 8,10% μετά την ανακοίνωση ότι το fund Permira πούλησε όλες τις μετοχές της τεχνολογικ­ής εταιρείες αξίας 1,1 δισ. ευρώ.

Στην Ασία οι μετοχές έδωσαν το στίγμα για το πώς θα κινηθούν τα χρηματιστή­ρια κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Τα κυριότερα χρηματιστή­ρια έκλεισαν όλα με αρνητικό πρόσημο, με αυτό του Τόκιο να καταγράφει τις μεγαλύτερε­ς απώλειες (1,74%) και αυτό της Σαγκάης να κλείνει 0,96% χαμηλότερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece