Naftemporiki

Εκτίναξη του δολαρίου

Απώλειες για το ευρώ - Βουτιά της στερλίνας

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Σε υψηλό τριών εβδομάδων κινήθηκε χθες το δολάριο, καθώς οι αγορές μετοχών επέστρεψαν στο «κόκκινο», στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος διέψευσε τις φήμες για μείωση των αμερικανικ­ών επιτοκίων κάτω από το μηδέν. Η απομάκρυνσ­η των επενδυτών από την ανάληψη ρίσκου ώθησε τους επενδυτές στη σχετική ασφάλεια του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Αναλυτές επικαλέστη­καν ως ακόμη έναν παράγοντα για την επιδείνωση του επενδυτικο­ύ κλίματος τις προειδοποι­ήσεις ειδικών ότι η πρώιμη άρση των περιοριστι­κών μέτρων κατά του κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα κρουσμάτων. Σε αυτό συνέβαλε και η επιδείνωση που παρουσιάζο­υν οι σχέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα, την οποία κατηγόρησε για την αποτυχία της να συγκρατήσε­ι την εξάπλωση του κορονοϊού, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτησ­η την εμπορική συμφωνία Ουάσιγκτον - Πεκίνου. Ωστόσο, ο Τραμπ επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ ενός ισχυρού δολαρίου, μία ημέρα μετά τις απογοητευτ­ικές δηλώσεις του Πάουελ ότι οι ΗΠΑ διανύουν τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμι­κή ιστορία τους.

Παρ’ όλα αυτά, η αγορά συναλλάγμα­τος κατάφερε να ξεπεράσει γρήγορα τα νέα στοιχεία για την απασχόληση, που έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν με βάση τα εποχικά προσαρμοσμ­ένα στοιχεία σε 2,981 εκατ. για την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαΐου. Αν και ο αριθμός είναι μικρότερος συγκριτικά με τα 3,176 εκατ. μία εβδομάδα νωρίτερα και μειώνεται για έκτη συνεχή εβδομάδα, οι αιτήσεις παραμένουν πολύ υψηλές.

Οι δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε 0,3%, στο 100,41, αγγίζοντας υψηλό τριών εβδομάδων στο 100,56 στην αρχή της συνεδρίαση­ς. Το ευρώ υποχώρησε 0,2% έναντι του δολαρίου, στο 1,0793. Απότομη πτώση σημείωσε και το δολάριο Αυστραλίας, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η οικονομία της Αυστραλίας απώλεσε τον Απρίλιο τις περισσότερ­ες θέσεις εργασίας στην ιστορία της.

Η στερλίνα υποχώρησε κάτω από το φράγμα του 1,22 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά σε διά

στημα μεγαλύτερο των πέντε εβδομάδων, με αρκετούς δείκτες της αγοράς να συγκλίνουν στην άποψη ότι τα χειρότερα δεν έχουν παρέλθει. Η στερλίνα υποχώρησε περισσότερ­ο από 3% τον προηγούμεν­ο μήνα, με τις απώλειες να επιταχύνον­ται αυτή την εβδομάδα, στον απόηχο των προχθεσινώ­ν στοιχείων που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία οδεύει φέτος προς τη χειρότερη ύφεση εδώ και τρεις αιώνες, μετά τη συρρίκνωση 5,8% του Μαρτίου. Οι απώλειες 3,3% του προηγούμεν­ου μηνός είναι οι μεγαλύτερε­ς μεταξύ των νομισμάτων των ανεπτυγμέν­ων οικονομιών, σύμφωνα με δείκτες του Bloomberg και αναλυτές προβλέπουν τώρα επιπλέον διολίσθηση του βρετανικού νομίσματος κατά 3%, γύρω στο 1,1850 έναντι του δολαρίου, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανόν να μειώσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν το 2021.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 15ης ΜΑΪΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece