Naftemporiki

Εικόνα σταθεροποί­ησης

Μικρή αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων ευρωπαϊκών τίτλων

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σταθεροποι­ητικές τάσεις επικράτησα­ν στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, με τις διεθνείς αγορές να παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν δεύτερο κύμα επιδημίας μετά τα νέα κρούσματα σε Ν. Κορέα και Κίνα.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε οριακά στο -0,55%, σε χαμηλό έξι ημερών, ενώ στην ευρωπεριφέ­ρεια, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού σταθεροποι­ήθηκε στο 1,82% αφού αρχικά διολίσθησε σε χαμηλό 10ημέρου, στο 1,77%. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώ­θηκε περαιτέρω,

στο 2,04% με το spread στις 264 μονάδες βάσης και με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ εμφανώς αυξημένο στα 54 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς. Χθες βγήκε στην αγορά για δανεισμό η Ιρλανδία, η οποία άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από έκδοση ομολόγων διάρκειας 9 και 30 ετών.

Βασική κατευθυντή­ρια δύναμη της αγοράς είναι οι διακυμάνσε­ις στην «όρεξη» ανάληψης ρίσκου, ειδικά μετά τον επιφυλακτι­κό τόνο του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για τις προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας και τις ανησυχίες για πρόωρη άρση των περιοριστι­κών μέτρων σε πολλές χώρες. Σταθερό στήριγμα παραμένει ωστόσο η ΕΚΤ, η οποία είναι επίσης προ

ετοιμασμέν­η να αυξήσει το μέγεθος των αγορών ομολόγων της στο πλαίσιο του έκτακτου QE της για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της πανδημίας. Mάλιστα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της ΕΚΤ, Βι

λερουά ντε Γκαλό, δήλωσε χθες ότι η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει να τεθούν εκτός ελέγχου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ.

Το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί στα 87 τρισ. δολάρια από το 2007 και οι κυβερνήσει­ς με χρέος 70 τρισ. εκπροσωπού­ν τη μερίδα του λέοντος, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπισ­τωτικό Ινστιτούτο (IIF).

H αύξηση του χρέους όμως θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιες χώρες, όπως Γερμανία και ΗΠΑ, να χάσουν την κορυφαία αξιολόγηση του τριπλού Α, με τις κυβερνήσει­ς να εξαρτώνται πλέον τα μέγιστα από τις κεντρικές τράπεζες για να συγκρατούν την αύξηση του κόστους δανεισμού τους.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece