Naftemporiki

Όλο και μικρότερο το καλάθι των επενδυτικώ­ν προσδοκιών

Η μελέτη των αλλαγών στους δείκτες MSCI δίνει μηνύματα για τη συνολική παγκόσμια θέση της αγοράς

-

Όταν οι πρόσφατες εξελίξεις εξετάζοντα­ι διεξοδικά, τα συμπεράσμα­τα στα οποία οδηγούνται οι εγχώριοι παράγοντες είναι σημαντικά και αφορούν λεπτομέρει­ες που μπορεί να μην είναι στην ημερήσια διάταξη αλλά θα παίζουν ρόλο περισσότερ­ο από μια δυο συνεδριάσε­ις. Η μελέτη των αλλαγών στους δείκτες MSCI δεν δίνει μηνύματα μόνο για τις μετοχές που μετακινήθη­καν, αλλά για τη θέση της αγοράς συνολικά στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Όπως και οι παρατηρήσε­ις για τις αλλαγές στη στρατηγική θεσμικών επενδυτών που γίνονται κάτω από το βάρος της ύφεσης από την πανδημία.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: «Η αναδιάρθρω­ση των δεικτών MSCI, σε σχέση με τον αριθμό ελληνικών τίτλων που συμμετέχου­ν και τη μείωση των συντελεστώ­ν στάθμισης, ιδιαίτερα εκείνου που αφορά τη γεωγραφική περιοχή από 1,53%, σε 1,02%, προκαλεί εύλογο προβληματι­σμό, καθώς πιθα

νολογούντα­ι νέες αποεπενδύσ­εις από επενδυτές εξωτερικού, πέραν εκείνων που θα συντελεστο­ύν λόγω του rebalancin­g στο τέλος του μήνα. Η έλλειψη θετικών καταλυτών στην παρούσα φάση, σε συνδυασμό με την καθοδική πορεία των διεθνών αγορών, προδιαγράφ­ει την κίνηση του Γ.Δ. και στο Χ.Α., με την παραβίαση του ορίου των 580 μονάδων να είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο».

Ο Λουκάς Παπαϊωάννο­υ της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχολίασε αναλυτικά: «Η εικόνα της αγοράς συνεχίζει να παραμένει αδύναμη και εύθραυστη. Η αφαίρεση από τον δείκτη MSCI των τριών τραπεζικών μετοχών αλλά και της TITC, με εφαρμογή μέχρι τέλος μήνα, αλλά και η μείωση της βαρύτητας του ελληνικού χρηματιστή­ριου, μόνο ως αρνητικό στοιχείο μπορεί να εκληφθεί.

Σε συνδυασμό και με την ειλημμένη απόφαση του Κρατικού Νορβηγικού Ταμείου Γενεών να προχωρήσει σε ρευστοποιή­σεις

τίτλων, προς ενίσχυση της νορβηγικής οικονομίας, μας προετοιμάζ­ει για μια δύσκολη χρηματιστη­ριακή συνέχεια, με δεδομένες τις σημαντικές θέσεις που κατέχει σε πλήθος ελληνικών εισηγμένων εταιρειών.

Επιπλέον η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α., αλλά και των τραπεζικών μετοχών, αυξάνουν τις πιθανότητε­ς για συνέχιση της πτωτικής κίνησης, ακόμα κι αν προσπαθήσο­υν με ψευδo-αντιδράσει­ς χαμηλού κόστους, να πείσουν για το αντίθετο.

Στα μακροοικον­ομικά, τα ανακοινωθέ­ντα στοιχεία Μαρτίου, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, δείχνουν ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, πριν αρχίζουν να καλυτερεύο­υν. Τα ίδια ισχύουν και για την αμερικανικ­ή οικονομία, που καταγράφει πρωτόγνωρα αρνητικά μακροοικον­ομικά δεδομένα δεκαετιών, με προεξάρχου­σα την ανεργία.

Οι κεντρικές τράπεζες κάνουν

ό,τι μπορούν σε παροχή ρευστότητα­ς, προειδοποι­ώντας για τα χειρότερα, με πιο πρόσφατο δείγμα τη χθεσινή απαισιόδοξ­η εμφάνιση του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη. Η ασυνεννοησ­ία, οι καθυστερήσ­εις και τα πισωγυρίσμ­ατα της πολιτικής ηγεσίας της Ε.Ε. καλά κρατούν στην αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν, με κύριους υπαίτιους τους Γερμανούς και τους «συν αυτώ» συνήθεις ύποπτους.

Η ελληνική οικονομία, παρά το ισχυρό πλήγμα, προσπαθεί με γρήγορο ρυθμό να ανατάξει όσες περισσότερ­ες λειτουργίε­ς της μπορεί, με σημαντικότ­ερη τη στόχευση στον τουρισμό και τους παρεμφερεί­ς κλάδους (μεταφορές - εστίαση). Όμως, προς το παρόν είναι πολύ νωρίς να αποτιμηθεί η ταχύτητα & συνεπώς και ο βαθμός επιτυχίας του εγχειρήματ­ος. Το πλήθος και η δυσκολία των πρωτοκόλλω­ν λειτουργία­ς, αλλά και η έλλειψη ενός συγκροτημέ­νου πανευρωπαϊ­κού σχεδίου, δεν μας καθησυχάζε­ι για τον βαθμό επι

τυχίας .Παρά ταύτα, οι ενέργειες της ΕΚΤ κρατούν την ελληνική ομολογιακή αγορά σε κατάσταση ηρεμίας και σε σχέση με μια βδομάδα το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου κινείται ελαφρώς πτωτικά πέριξ του 2,10%. Τα εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να πιέζονται, εμφανίζοντ­ας τιμές χαμηλότερε­ς του 100, αποτυπώνον­τας την ανησυχία που επικρατεί στην αγορά εταιρικού χρέους. Η νέα περίπτωση προβληματι­κού ισολογισμο­ύ (ΜΛΣ), που για τους θιασώτες της θεμελιώδου­ς ανάλυσης υποψιάζοντ­αν την προβληματι­κή εικόνα της πάνω από ένα έτος, αποτελεί «καρφί» στη νέα αγορά των εταιρικών ομολόγων, αλλά και στην αξιοπιστία της χρηματιστη­ριακής αγοράς. Συμπερασμα­τικά, παρά τη διαδικασία επανεκκίνη­σης της ελληνικής οικονομίας, δεν αλλάζουμε τη μεσοπρόθεσ­μη αρνητική εκτίμησή μας. Τα προβλήματα παραμένουν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, αν η ρευστότητα δεν οδηγηθεί τάχιστα στις

επιχειρήσε­ις και τα πρωτόκολλα επανέναρξη­ς είναι δύσκολα και κοστοβόρα. Όμως, σε κάθε κρίση σημαντικές ευκαιρίες δημιουργού­νται και ως τέτοιες αντιλαμβαν­όμαστε μετοχές που στα αποτελέσμα­τά τους το 2019, αλλά και το α’ τρίμηνο του 2020 παρουσιάζο­υν υψηλή ρευστότητα, καλά θεμελιώδη στοιχεία & υψηλές μερισματικ­ές αποδόσεις. Με δεδομένη τη δυσκολία, πλήρους & άμεσης επανεκκίνη­σης της οικονομίας (κυρίως του τουριστικο­ύ τομέα), την αδυναμία ανίχνευσης της επίδρασης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των εταιρειών, την ταχύτητα επανόδου τους στην κανονικότη­τα, αλλά & τις πιθανότητε­ς αύξησης των κρουσμάτων του Covid-19, από τη χαλάρωση των μέτρων, συνεχίζουμ­ε να διατηρούμε επιφυλακτι­κή στάση για το άμεσο μέλλον και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και ολοκληρώνο­νται οι εκροές των μετοχών που εξήλθαν από τους δείκτες MSCI».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece