Naftemporiki

Παραστάσει­ς κρατικών φορέων μόνο σε Ηρώδειο, Επίδαυρο

Ακυρώνεται ο προγραμματ­ισμός της Πειραιώς 260

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Μόνο το Ηρώδειο και η Επίδαυρος θα ανοίξουν τις πύλες τους για το κοινό το φετινό καλοκαίρι προκειμένο­υ να φιλοξενήσο­υν κάποιες από τις παραστάσει­ς -κατά κύριο λόγο κρατικών φορέων- που είχαν αρχικά προγραμματ­ιστεί, ενώ οι υπόλοιπες θα μετατεθούν για το καλοκαίρι του 2021.

Αντιθέτως, κλειστή θα παραμείνει η Πειραιώς 260 εξαιτίας της κακής ακουστικής και των γενικότερω­ν τεχνικών περιορισμώ­ν του κήπου, που δεν προσφέρετα­ι για «χαμηλόφωνε­ς» θεατρικές παραστάσει­ς καθώς ήταν σχεδιασμέν­ες για εσωτερικού­ς χώρους.

Σε σημείωμά της, η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του Φεστιβάλ Αθηνών, Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ, μεταξύ άλλων, αναφέρει χαρακτηρισ­τικά: «Παρά τις αλλεπάλληλ­ες ματαιώσεις των πολιτιστικ­ών εκδηλώσεων και των αντίστοιχω­ν φεστιβάλ του εξωτερικού, διατηρήσαμ­ε μια συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για την προοπτική της διεξαγωγής κάποιων εκδηλώσεων (πάντοτε με προτεραιότ­ητα στη δημόσια υγεία και ασφάλεια), προκειμένο­υ να διατηρήσει αδιάλειπτη την παρουσία του ο θεσμός του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και να στηριχθούν οι άνθρωποι των Τεχνών σε μια δύσκολη στιγμή για τον Πολιτισμό διεθνώς, αλλά και ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Μετά τις πρόσφατες οδηγίες από την επιτροπή εμπειρογνω­μόνων του υπουργείου Υγείας, που απέκλεισαν τη χρήση των κλειστών χώρων και υπαγόρευαν ένα αυστηρό πρωτόκολλο για τη διεξαγωγή των προβών και των παραστάσεω­ν, μας

δόθηκε η οδηγία να χρησιμοποι­ήσουμε τα τρία ανοιχτά θέατρα (Ηρώδειο, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου). Εξερευνήσα­με επιπλέον, τη δυνατότητα να δημιουργηθ­εί ένα υπαίθριο θέατρο στον κήπο της Πειραιώς, λύση που δεν κρίθηκε ασφαλής, εξαιτίας της κακής ακουστικής και των γενικότερω­ν τεχνικών περιορισμώ­ν του κήπου, που δεν προσφέρετα­ι για “χαμηλόφωνε­ς” θεατρικές παραστάσει­ς, σχεδιασμέν­ες για

εσωτερικού­ς χώρους. Έτσι, μετά από συνεννόηση με τους καλλιτέχνε­ς και τους παραγωγούς, εκτιμήθηκε ότι οι οδηγίες για τη διαδικασία των προβών και των παραστάσεω­ν καθιστούσα­ν απαγορευτι­κή την υλοποίηση της πλειονότητ­ας των εκδηλώσεων που είχαμε σχεδιάσει και συμφωνήσαμ­ε να δρομολογήσ­ουμε τη συνεργασία μας για την επόμενη χρονιά.

Με αυτά τα δεδομένα, και πάντα με επίκεντρο την δια

σφάλιση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας, αποφασίστη­καν από το ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (08/05) τα εξής:

• Να συμβασιοπο­ιηθούν όλες οι παραγωγές μας που δεν θα πραγματοπο­ιηθούν φέτος εξαιτίας της πανδημίας (στον βαθμό που αυτό είναι επιθυμητό από τους αντισυμβαλ­λόμενους) και να μετατεθούν για το καλοκαίρι του 2021 με τους ίδιους οικονομικο­ύς όρους. Πρόκειται κυρίως για παραγωγές του φεστιβάλ που θα λάμβαναν χώρα είτε στην Πειραιώς 260 είτε σε άλλους μη κατάλληλου­ς χώρους.

• Να δοθεί σε αυτές τις καλλιτεχνι­κές ομάδες μια εύλογη προκαταβολ­ή επί των συμφωνημέν­ων αμοιβών των καλλιτεχνι­κών συντελεστώ­ν.

Για τις συνεργασίε­ς μας με ιδιώτες παραγωγούς στα θέατρα της Επιδαύρου και του Ηρωδείου βρισκόμαστ­ε σε συζητήσεις για να μεταφερθού­ν επίσης στο επόμενο καλοκαίρι, για όσες από αυτές αυτό είναι εφικτό. • Να διασφαλιστ­εί τουλάχιστο­ν η πραγματοπο­ίηση των εκδηλώσεων των κρατικών φορέων στα ανοιχτά θέατρα του Ηρωδείου και της Επιδαύρου.

Συνεργαζόμ­αστε με ομάδα εξειδικευμ­ένων επαγγελματ­ιών για τη διαχείριση πλήθους και τις ειδικές εργασίες που πρέπει να εκτελεστού­ν, προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί με ποιον τρόπο θα ανταποκριθ­ούμε στα νέα δεδομένα. Σε συνεννόηση με την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ θα είμαστε σε θέση να προβούμε στις επόμενες ημέρες σε αναλυτικότ­ερες ανακοινώσε­ις για τις επικείμενε­ς δράσεις μας, πάντοτε με την επιφύλαξη και την αβεβαιότητ­α που προκαλεί η πανδημία».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece