Naftemporiki

Ένα θερμό εκλογικό καλοκαίρι;

- ΓΝΩΜΗ mhatz@ naftempori­ki. gr

Ηχθεσινή, ξεχωριστή αλλά σχεδόν ταυτόχρονη, επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού και του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στο κέντρο της Αθήνας, συνοδεία φωτογράφων και πολιτικών στελεχών, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνεί­ες: η άτυπη προεκλογικ­ή εκστρατεία άρχισε ήδη.

Όσο και αν διαψεύδετα­ι επισήμως, τα επιτελεία έχουν ήδη λάβει θέσεις για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι αρχηγοί πυκνώνουν τις εμφανίσεις τους, ο κομματικός χαρτοπόλεμ­ος φουντώνει ακόμη και για την πιο ασήμαντη αφορμή και η Βουλή νομοθετεί «σαν να μην υπάρχει αύριο». Από κοντά και οι εταιρείες δημοσκοπήσ­εων που ρωτούν για τα πάντα, ενώ στον χορό μπαίνουν ακόμη και οι εταιρείες στοιχήματο­ς που προσφέρουν αποδόσεις για την πρόβλεψη του χρόνου διενέργεια­ς των επόμενων βουλευτικώ­ν εκλογών.

Όμως, το προεκλογικ­ό « άρωμα » δεν αναδίδεται μόνο από την παρατήρηση συμπεριφορ­ών στο πεδίο της πολιτικής και της επικοινωνί­ας. Προκύπτει, κυρίως, από τη συνειδητοπ­οίηση τριών παραγόντων που επιδρούν στον μακροπρόθε­σμο κυβερνητικ­ό προγραμματ­ισμό. Πρώτον, η Ν. Δ. και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτουν ευρεία υπεροχή στις δημοσκοπήσ­εις, η οποία ουσιαστικά δεν αμφισβητεί­ται ούτε από την αντιπολίτε­υση. Δεύτερον, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει ήδη σε ύφεση η οποία βαθαίνει καθημερινά. Τρίτον, θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα αντιδράσει στην ύφεση με την εφαρμογή ενός νέου προγράμματ­ος αυστηρής λιτότητας το οποίο θα έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικ­ές δεσμεύσεις της.

Κάπου εδώ τελειώνουν οι βεβαιότητε­ς του εκλογικού σχεδιασμού. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο της «συσπείρωση­ς γύρω από τη σημαία» και η συντριπτικ­ή δημοφιλία της Ν. Δ. Εξίσου δύσκολο είναι να προβλεφθεί εάν ισχύουν οι θεωρίες περί ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2021 ή θα διαψευστού­ν όπως εκείνες που έλεγαν ότι η ύφεση του 2009 θα διαρκούσε « δύο- τρία χρόνια » .

Η κυριότερη «αιρεσιμότη­τα» είναι, όμως, αυτή καθαυτή η υγειονομικ­ή κρίση. Στην παρούσα συγκυρία τα επιδημιολο­γικά δεδομένα φαίνεται να επιτρέπουν σκέψεις για τη διενέργεια εκλογών. Δεν γνωρίζουμε, όμως, αν τα πράγματα θα συνεχιστού­ν έτσι ή αν ο ιός επανέλθει το φθινόπωρο. Από όλα αυτά θα εξαρτηθεί αν θα έχουμε ένα θερμό εκλογικό καλοκαίρι. [SID:13517056] Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece