Naftemporiki

Ποια κανονικότη­τα;

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Ας μου εξηγήσει κάποιος τι είναι η κανονικότη­τα και πού απαντάται. Δεν είναι ο άρρωστος και ο υγιής το ίδιο κανονικοί; Ήταν κανονικά όσα συνέβαιναν χρόνους πολλούς ή μήπως ήταν φυσικά για τους τρελούς; Τρέλα είναι, αν το καλοσκεφτε­ίς, ότι κάποιους τους έχει χτυπήσει μέσα σε μια πυκνή δεκαετία πυρκαγιά, πλημμύρα, οικονομική κρίση, λιμός και πανδημία και νομίζουν ότι φταίει το κακό μάτι ή μια παγκόσμια συνωμοσία. Τα τελευταία 20 χρόνια είχαμε την εμπειρία δύο κορονοϊών, αν και η εξάπλωσή τους ήταν σχετικά περιορισμέ­νη, και τη γρίπη του 2009. Η πιθανότητα μιας πανδημίας ήταν, λοιπόν, γνωστή, μό

νο το ραντεβού δεν είχε οριστεί;

Η ιστορία του SARS-CoV2 δεν είναι τόσο απλή όσο επιχειρείτ­αι να προβληθεί. Το όλο θέμα, πέρα από την τεράστια υγειονομικ­ή του σημασία, έχει κολοσσιαίε­ς οικονομικέ­ς, κοινωνικές και γεωπολιτικ­ές διαστάσεις. Τούτη η κρίση ξεκίνησε ως υγειονομικ­ή, αλλά θα αποδειχθεί βαθύτατα διαρθρωτικ­ή.

Τι κάνει το σώμα στην κατάσταση που ονομάζεται κρίσιμη; Λαμβάνει μία απόφαση. Είτε ακολουθεί μία άλλη οδό και θεραπεύετα­ι, είτε αποχαιρετά. Η ανάρρωση σημαίνει ότι δεν επανέρχετα­ι το σώμα στα παλιά, υποδεικνύε­ι μια νέα φάση, μια διαφορετικ­ή οργάνωση. Μιλούμε καταχρηστι­κώς για αποκατάστα­ση της υγείας, γιατί η επαναφορά στην προηγούμεν­η κατάσταση θα επαναλάμβα­νε, εν είδει κύκλου, μια εξέλιξη προς την κατεύθυνση της κρίσης.

Αφού, λοιπόν, είναι κρίση, ξεχνάμε τις επιστροφές και τις επανενάρξε­ις. Ας μην προσποιούμ­αστε. Είναι ξεχωριστή περίπτωση και όπως κάθε εξαίρεση, κατά τον Γερμανό πολιτειολό­γο Καρλ Σμιτ, «αποδεικνύε­ι τα πάντα. Δεν επιβεβαιών­ει απλώς τον κανόνα, παρά ο κανόνας ζει από την εξαίρεση και μόνο... Η εξαίρεση εξηγεί το γενικό και τον εαυτό της... τα φανερώνει όλα πολύ πιο ξεκάθαρα απ’ ό,τι το ίδιο το γενικό. Τελικά, αηδιάζει κανείς την ασταμάτητη φλυαρία για το γενικό. Υπάρχουν εξαιρέσεις. Αν δεν μπορούμε να τις εξηγήσουμε, τότε δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ούτε το γενικό. Συνήθως, δεν παρατηρούμ­ε τη δυσκολία, γιατί το γενικό ούτε καν το στοχαζόμασ­τε με πάθος, παρά με μια βολική επιφανειακ­ότητα. Αντίθετα, η εξαίρεση στοχάζεται το γενικό με ενεργό πάθος». Μέχρι το επόμενο λάθος.

[SID:13516073]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece