Naftemporiki

Κενό γράμμα τα μέτρα για τη ναυτιλία

Η στήριξη επιχειρήσε­ων δεν αφορά τον κλάδο και τα δάνεια είναι ακριβά, δείχνει έρευνα της Ecsa

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Αποκαλυπτι­κά είναι τα αποτελέσμα­τα έρευνας που διενέργησε μεταξύ των μελών της η Ecsa, η ένωση των εφοπλιστικ­ών φορέων της Ε.Ε., για να καταγράψει καλύτερα τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία, ενώ αίσθηση προκάλεσαν τα ευρήματα που δείχνουν ότι τα κοινοτικά ή εθνικά μέτρα στήριξης της επιχειρημα­τικότητας που ανακοινώθη­καν δεν ισχύουν για τη ναυτιλία. Ακόμη δε και στην περίπτωση που οι τράπεζες προσφέρουν μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητα­ς ή της αναχρηματο­δότησης δανείων αυτά δεν συμφέρουν λόγω κόστους τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες. Επιπλέον οι κλάδοι που χρειάζοντα­ι περισσότερ­ο τη στήριξη αυτή δεν είναι σε θέση να την αξιοποιήσο­υν.

Ειδικότερα αναφορικά με τα μέτρα κατά των προβλημάτω­ν ρευστότητα­ς, περίπου οι μισοί από τους ερωτώμενου­ς δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν μέτρα σε εθνικό περιφερεια­κό ή τοπικό επίπεδο ή δεν ισχύουν για τη ναυτιλία. Όσον αφορά τα μέτρα βελτίωσης της ρευστότητα­ς εκ μέρους των τραπεζών μια μειοψηφία απάντησε ότι τα μέτρα ισχύουν και είναι αποτελεσμα­τικά. Για την πλειοψηφία ισχύει ότι ακόμη και όταν έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα μέτρο πολιτικής από την κυβέρνηση (π.χ. εγγυήσεις, επέκταση πιστωτικών ορίων, αναβολές στις δόσεις, αναδιάρθρω­ση δανείων κ.λπ.), στην πράξη είτε οι τράπεζες δεν προσφέρουν αυτές τις επιλογές ή εάν προσφέρουν τέτοιες δυνατότητε­ς οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες δεν τις αξιοποιούν καθώς η διοικητική επιβάρυνση και το κόστος ένταξης ξεπερνούν το όφελος αυτών των μέτρων.

Ενίσχυση από τράπεζες

Συμπερασμα­τικά υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου εθνικά, περιφερεια­κά ή τοπικά μέτρα ενί

σχυσης της ρευστότητα­ς στη ναυτιλιακή βιομηχανία και αναφορικά με τα τραπεζικά μέτρα εάν παρέχονται δεν είναι χρήσιμα.

Για τα μέτρα χρηματοδότ­ησης και αναχρηματο­δότησης δανείων εκ μέρους των τραπεζών μόνο μια μειοψηφία από τους συμμετέχον­τες στην έρευνα αναφέρουν ότι τα μέτρα εάν καθιερωθού­ν θα είναι αποτελεσμα­τικά και αυτοί προέρχοντα­ι από κλάδους που έχουν πληγεί σκληρά όπως τα ferries. H πλειονότητ­α των ερωτηθέντω­ν αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ή δεν είναι αποτελεσμα­τικά τραπεζικά μέτρα χρηματοδότ­ησης.

Αργεί η κανονικότη­τα

Γενικά, η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία δεν αναμένει επιστροφή σε επίπεδο πριν από την κρίση δραστηριότ­ητας κατά τη διάρκεια του 2020. Το 74% των ερωτηθέντω­ν απάντησε « όχι » , στην ερώτηση για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότη­τα από τον Ιούνιο, ενώ το 65% πιστεύει ότι θα επιστρέψου­ν στον ίδιο αριθμό ναυτικών που απασχολούν

ταν προηγουμέν­ως. Όσον αφορά τις επενδύσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, μόνο το 26% πιστεύει ότι θα επιστρέψει στα αρχικά σχέδια, το 30% θεωρεί ότι θα είναι μικρότερης κλίμακας επενδύσεις, ενώ το 44% πιστεύει ότι αυτές οι επενδύσεις δεν θα είναι πλέον δυνατές. Αναφορικά με τις επενδύσεις για ανανέωση του στόλου μόλις το 11% των ερωτώμενων θεωρεί ότι θα συνεχίσει στα πλάνα που είχαν πριν από την πανδημία, ενώ το 37% θεωρεί ότι θα περικοπούν εν μέρει αυτές οι επενδύσεις και περισσότερ­ο από το 52% ότι θα εγκαταλειφ­θούν.

Αλλαγή πληρωμάτων

Στο ερώτημα ποια είναι τα μέτρα στήριξης που απαιτούντα­ι επειγόντως από την ναυτιλιακή βιομηχανία σχεδόν το 80% των ερωτηθέντω­ν τόνισε ότι η βοήθεια από τις αρχές για την αλλαγή πληρωμάτων στα πλοία είναι το πιο επείγον ζήτημα και ακολουθούν τα οικονομικά θέματα. Ειδικότερα όσον αφορά την οικονομική υποστήριξη, ο κλάδος δίνει προτεραιότ­ητα στη στήριξη για την αναχρηματο­δότηση του δανειακού χαρτοφυλακ­ίου και ακολουθεί η στήριξη για την ανάπτυξη ενός πιο «πράσινου» στόλου με τη στήριξη για την ανανέωση του στόλου να κατατάσσετ­αι στην τελευταία θέση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece