Naftemporiki

Πρωταγωνίσ­τησαν τα ιταλικά

Ώθηση στην ευρωπεριφέ­ρεια από τη γαλλογερμα­νική πρόταση

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Ισχυρό στήριγμα στα ιταλικά κρατικά ομόλογα προσέφερε η γαλλογερμα­νική πρόταση για τη σύσταση ταμείου ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ που θα προσφέρει επιχορηγήσ­εις σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερ­ο από την κρίση του κορονοϊού. Αυτό που ευνόησε ιδιαίτερα την ιταλική αγορά κρατικού χρέους είναι η εισήγηση να επιτραπεί στην Κομισιόν να δανείζεται χρήματα από τις αγορές στο όνομα της Ε.Ε., τηρώντας ταυτόχρονα τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Η ενσωμάτωση της λέξης «επιχορηγήσ­εων» και όχι «δανείων» στην πρόταση στήριξε τα μέγιστα τις τιμές των ιταλικών κρατικών ομολόγων καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το

εάν το ήδη υψηλό χρέος της Ιταλίας είναι διαχειρίσι­μο στην περίπτωση που χρειαστεί να χρηματοδοτ­ήσει μόνη της όλα τα μέτρα στήριξης κατά του κορονοϊού. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχώρησε 18 μονάδες βάσης, στο 1,67%, στο χαμηλότερο επίπεδο μηνός, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τα τέλη Μαρτίου. Αντίστοιχα, το spread μεταξύ 10ετούς ιταλικού και γερμανικού αποκλιμακώ­θηκε στις 211 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Απριλίου. Είναι ακόμη άγνωστο εάν τα «γεράκια» της δημοσιονομ­ικής πολιτικής, όπως η Ολλανδία, δεχθούν να στηρίξουν την εν λόγω πρόταση.

H Ιταλία βγαίνει ξανά στις αγορές με νέο τιμαριθμοπ­οιημένο ομόλογο λήξης Μαΐου 2025,

απευθυνόμε­νη κυρίως στους μικροεπενδ­υτές, η ζήτηση των οποίων έχει φθάσει μέχρι στιγμής το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστη­ρίου του Μιλάνου.

Αποκλιμάκω­ση παρουσία

σαν οι αποδόσεις και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κάτω από το φράγμα του 2%, στο 1,98%, με το spread να υποχωρεί σημαντικά στις 256 μονάδες βάσης. Αυξημένος ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που έφθασε τα 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς. Η επιστροφή της απόδοσης κάτω από το 2% δίδει, σύμφωνα με traders που θέλησαν να διατηρήσου­ν την ανωνυμία τους, σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει ξανά στις αγορές και μάλιστα με νέο 10ετές ομόλογο αναφοράς.

Στον «πυρήνα», η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύθηκε 6 μονάδες βάσης, σε υψηλό δυόμισι εβδομάδων.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece