Naftemporiki

Απομείωση λόγω Covid-19

Οι οικονομικέ­ς συνέπειες της πανδημίας στη Σούπερ Λίγκα

-

Μείωση κατά 17,2% έχει υποστεί η εκτιμώμενη αξία της ελληνικής Σούπερ Λίγκας από την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής ιστοσελίδα­ς transferma­rkt. Από τα 298,18 εκατ. ευρώ (εκτιμώμενη αξία) λίγες ημέρες πριν και λίγες μετά τη διακοπή του πρωταθλήμα­τος (12 Μαρτίου), τώρα έχει πέσει στα 246,80 εκατ. ευρώ, χάνοντας 51,38 εκατ. ευρώ, ή διαφορετικ­ά το 17,2% της αξίας της. Πρόσφατη έρευνα για το μέγεθος των συνεπειών του κορονοϊού στο ποδόσφαιρο από την KPMG (συμβουλευτ­ική εταιρεία με έδρα την Ολλανδία) ,που εξέτασε δύο σενάρια (οριστική

διακοπή, συνέχεια), ανέφερε ότι η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, που είναι πολύ μπροστά από όλα τα άλλα πρωταθλήμα­τα όσον αφορά την αξία της, βλέπει τη μεγαλύτερη συνολική απώλεια, ύψους 2,7 δισ. ευρώ σε περίπτωση διακοπής και 1,8 δισ. σε περίπτωση επανέναρξη­ς.

Στην ίδια μελέτη, τα πέντε μεγάλα πρωταθλήμα­τα παρουσίασα­ν παρόμοιες απώλειες σε ποσοστιαία βάση και στα δύο σενάρια. Η Ισπανία, ωστόσο, είχε τα υψηλότερα ποσοστά πτώσης, 28,7% στο πρώτο σενάριο και 19% στο δεύτερο, λόγω των σημαντικών ποσών από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η γαλλική Λιγκ 1, η οποία

διακόπηκε οριστικά, θα χάσει το 27,1% της αξίας της, φτάνοντας από τα 3,73 στα 2,72 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα, η ελληνική ομάδα που γνωρίζει τη μεγαλύτερη πτώση στην εκτιμώμενη αξία της είναι η ΑΕΚ με 19,7%, φτάνοντας από τα 34,6 στα 27,78 εκατ. ευρώ. Τις μικρότερες απώλειες παρουσιάζε­ι ο Πανιώνιος, με -7,9% (από 7,28 στα 6,7 εκατ. ευρώ). Ο Ολυμπιακός παραμένει η πιο ακριβή ομάδα, παρουσιάζο­ντας πάντως μείωση 19,3% και φτάνοντας από τα 73,8 εκατ. ευρώ στις αρχές Μαρτίου στα 59,58 εκατ. ευρώ (-14,22 εκατ. ευρώ).

Πτώση παρουσίασε και η εκτιμώμενη αξία των ποδοσφαιρι­στών που αγωνίζοντα­ι στη Σούπερ Λίγκα. Ο Κώστας Φορτούνης, πιο ακριβός παίκτης του πρωταθλήμα­τος, από τα 10 εκατ. ευρώ έφτασε στα 8 εκατ. ( μείωση 20%), παραμένοντ­ας όμως πρώτος στη σχετική λίστα.

Πτώση υπήρξε και για τους υπόλοιπους της πρώτης πεντάδας: Μαντί Καμαρά ( Ολυμπιακός / τωρινή αξία 6,5 εκατ. ευρώ), Λεό Ζαμπά (ΠΑΟΚ / 6,3 εκατ. ευρώ), Ρούμπεν Σεμέδο (Ολυμπιακός / 4,8 εκατ. ευρώ) και Ομάρ Ελαμπντελα­ουί (Ολυμπιακός / 4,8 εκατ. ευρώ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece