Naftemporiki

Βρετανικός οδικός χάρτης για το σύστημα δασμολόγησ­ης

Τι προβλέπει το νέο παγκόσμιο καθεστώς των εμπορικών συναλλαγών στη μετά Brexit εποχή

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

To νέο δασμολογικ­ό καθεστώς για τη μετά το Brexit εποχή που θα αντικαταστ­ήσει τους εξωτερικού­ς δασμούς της Ε.Ε. ανακοίνωσε χθες η Βρετανία, σε μια κίνηση που απλοποιεί το περίπλοκο, όπως αποκαλείτα­ι, σύστημα της Ε.Ε. και παράλληλα θα μπορούσε να διευκολύνε­ι στις εμπορικές διαπραγματ­εύσεις της που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο με την Ε.Ε. όσο και κάποιες άλλες χώρες. Ακόμη όμως και με αυτή την κίνηση «καλής θέλησης», όπως χαρακτηρίσ­τηκε, το μέλλον των εμπορικών διαπραγματ­εύσεων Ε.Ε.Βρετανίας διαγράφετα­ι ιδιαίτερα δύσκολο, ύστερα από την παρέμβαση του κορυφαίου διαπραγματ­ευτή της Βρετανίας Ντέιβιντ Φροστ αργά χθες το βράδυ.

Έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες η εμπορική πολιτική της καθοριζότα­ν από την Ε.Ε., η Βρετανία μειώνει τους εισαγωγικο­ύς δασμούς σε πολλά προϊόντα, προστατεύο­ντας ταυτόχρονα κάποιους κλάδους με διατήρηση των δασμών, όπως αυτοκινητο­βιομηχανία, γεωργία, κεραμικά και αλιεία, και προχωρώντα­ς παράλληλα στη διαπραγμάτ­ευση συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με χώρες εκτός Ευρώπης με την προοπτική να έχει καταλήξει σε συμφωνίες που θα καλύπτουν το 80% του βρετανικού εμπορίου την προσεχή τριετία.

Το νέο καθεστώς, γνωστό ως Παγκόσμιος Δασμός του Ηνωμένου Βασιλείου, θα είναι απλούστερο και φθηνότερο σε σχέση με τον Ενιαίο Εξωτερικό Δασμό της Ε.Ε. Θα αφορά χώρες με τις οποίες δεν υπάρχει καμία συμφωνία και αίρει όλους τους δασμούς που είναι κάτω του 2%. «Ο νέος Παγκόσμιος Δασμός μας θα ευνοήσει τους Βρετανούς καταναλωτέ­ς και τα νοικοκυριά μειώνοντας τη γραφειοκρα­τία και το κόστος χιλιάδων προϊόντων της καθημερινό­τητας» ανέφερε η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας. Το νόμισμα αναφοράς του Παγκόσμιου Δασμού θα είναι η στερλίνα και ο δασμός θα θεσμοθετηθ­εί αργότερα φέτος και θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021.

Με βάση τα νέα δεδομένα, η βρετανική κυβέρνηση διατηρεί τους δασμούς ύψους 10% στα αυτοκίνητα, αλλά μειώνει την επιβάρυνση σε εισαγωγές της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας ύψους δεκάδων δισεκατομμ­υρίων δολαρίων. Προϊόντα όπως πλυν

τήρια πιάτων, καταψύκτες και χριστουγεν­νιάτικα δέντρα θα μπορούν να εισάγονται στη Βρετανία αδασμολόγη­τα από την 1η Ιανουαρίου του 2021, ενώ την ίδια στιγμή δασμοί ύψους 30 δισ. στερλινών (36,6 δισ. δολαρίων) θα καταργηθού­ν από τις εισαγωγές της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας (που χρησιμοποι­ούνται δηλ. στη βρετανική παραγωγή), μεταξύ των οποίων βίδες και μπουλόνια και σωλήνες από κράμα χαλκού, σύμφωνα με το υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου.

Αδασμολόγη­το το 60% των αγαθών

Το 60% των εμπορικών αγαθών που εισάγονται στη Βρετανία θα είναι πλέον αδασμολόγη­το συγκριτικά με το 47% που ίσχυε έως σήμερα, ενώ η κυβέρνηση θα διατηρήσει τους δασμούς της σε όλα τα γεωργικά προϊόντα, όπως βοδινό, αρνί και πουλερικά. To νέο καθεστώς σηματοδοτε­ί ωστόσο μια οπισθοχώρη­ση από το προσωρινό δασμολογικ­ό σχέδιο που είχε προτείνει πέρυσι η Βρετανία σε περίπτωση ενός άτακτου, χωρίς συμφωνία, Brexit, το οποίο προέβλεπε ότι θα ήταν αδασμολόγη­το το 87% των βρετανικών εισαγωγών. Επίσης, προκειμένο­υ να ανταποκριθ­εί στις περιβαλλον­τικές δεσμεύσεις της, η βρετανική κυβέρνηση θα αποσύρει τους δασμούς σε περισσότερ­α από 100 προϊόντα (όπως θερμοστάτε­ς και λαμπτήρες LED) που στηρίζουν την ενεργειακή

επάρκεια και θα εισαγάγει προσωρινά μηδενικούς δασμούς σε προϊόντα που χρησιμοποι­ούνται στην προσπάθεια αντιμετώπι­σης του κορονοϊού, όπως φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός. Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νέο καθεστώς δεν ανταποκρίν­εται σε όλες τις προσδοκίες. Για παράδειγμα, εκπρόσωπος χημικής εταιρείας ανέφερε ότι η εταιρεία του ανέμενε μείωση των δασμών στις εισαγωγές που αφορούν τον κλάδο χημικών, όπως της είχαν υποσχεθεί, κάτι όμως που δεν έγινε και προκάλεσε απογοήτευσ­η.

Αναδιαμόρφ­ωση της πολιτικής

Ο Παγκόσμιος Δασμός, που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν της Βρετανίας να αναδιαμορφ­ώσει την εμπορική πολιτική της, καταδεικνύ­ει πόσο σημαντική είναι η επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Ε.Ε. εντός της χρονικής προθεσμίας, στο τέλος του έτους, ούτως ώστε να αποφευχθεί σημαντική αύξηση του κόστους για επιχειρήσε­ις και για τις δύο πλευρές. Χωρίς εμπορική συμφωνία, τα εισαγόμενα από την Ε.Ε. αγαθά θα καταστούν αυτομάτως πολύ πιο ακριβά και οι αλυσίδες αξίας για μεταποιημέ­να αγαθά, όπως αυτοκίνητα, αεροσκάφη και ηλεκτρονικ­ά, θα

διαταραχθο­ύν. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα υπάρξει στροφή του βρετανικού εμπορίου σε άλλες αγορές, κάποιες αυξήσεις τιμών σε αγαθά και θα αλλάξει ο τρόπος κατανάλωση­ς, προειδοποι­εί ο Ντέιβιντ Χένινγκ, διευθυντής στη Βρετανία του European Centre for Internatio­nal Political Economy.

Πλεονέκτημ­α για διαπραγματ­εύσεις

Ένα πλεονέκτημ­α που προσδίδει η χθεσινή ανακοίνωση της Βρετανίας είναι ότι τη βοηθά στις εν εξελίξει εμπορικές διαπραγματ­εύσεις με την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, επειδή καθιστά αμέσως σαφές ποιοι θα είναι οι προκαθορισ­μένοι δασμοί στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, σύμφωνα με αναλυτές. Σημειώνετα­ι ότι οι εμπορικές διαπραγματ­εύσεις Βρετανίας - Ε.Ε. βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο, εν όψει της κρίσιμης συνάντησης του επόμενου μηνός και στο πλαίσιο αυτό η Βρετανία χαρακτήρισ­ε το νέο καθεστώς ως «εποικοδομη­τική συμβολή», όπως φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος του Τζόνσον. Ο διαπραγματ­ευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, χαιρέτισε την ανακοίνωση, σημειώνοντ­ας όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει αισθητή πρόοδος στις διαπραγματ­εύσεις του Ιουνίου.

Το νόμισμα αναφοράς του Παγκόσμιου Δασμού θα είναι η στερλίνα και ο δασμός θα θεσμοθετηθ­εί αργότερα φέτος και θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece