Naftemporiki

Πού θα κλείσει το deal για το ταμείο

Η Κομισιόν θα εισηγηθεί μηχανισμό ανάκαμψης με δάνεια, επιχορηγήσ­εις και σύνδεση με το ΠΔΠ 2021-2027

- Toυ Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Ηπρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης θα είναι συνολική, θα συνδέεται με το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, ενώ θα περιλαμβάν­ει επιχορηγήσ­εις και δάνεια σε αναλογία που θα καθοριστεί μέχρι τις 27 Μαΐου.

Στην παραπάνω διευκρίνισ­η προέβη χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη γαλλογερμα­νική συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης και για το κατά πόσο θα ληφθεί υπόψη στην τελική πρόταση της Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαιρέτισε τη συμφωνία-πρόταση των δύο χωρών γιατί συνεισφέρε­ι, όπως είπε, στη γενικότερη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, φρόντισε να πάρει αποστάσεις, επισημαίνο­ντας ότι η Κομισιόν οφείλει να λάβει υπόψη τις θέσεις όλων των κρατώνμελώ­ν και της Ευρωβουλής. Επί της ουσίας είπε ότι μπορεί η γαλλογερμα­νική πρόταση να κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τον σχεδιασμό της Επιτροπής, αλλά δεν είναι πλήρης στον βαθμό που δεν συνδέει το ταμείο ανάπτυξης με το ΠΔΠ, ενώ γίνεται αναφορά μόνο σε επιχορηγήσ­εις, ενώ το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει και δάνεια. «Περιμένετε μέχρι τις 27 Μαΐου να δείτε ποια θα είναι η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσ­εων και δανείων», είπε, προσθέτοντ­ας ότι «η Κομισιόν δεν θα αντιγράψει τη γαλλογερμα­νική πρόταση».

Υπενθυμίζε­ται ότι προχθές η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν στο περιεχόμεν­ο μιας γαλλογερμα­νικής πρότασης, η οποία θα προβλέπει επιχορηγήσ­εις 500 δισ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί από την πανδημία, προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ήσουν την ανάκαμψη στη βάση των προτεραιοτ­ήτων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση προβλέπει ότι τα χρήματα θα αντληθούν από τις αγορές στο όνομα της Ε.Ε., η οποία θα αποπληρώνε­ι τα δάνεια και το κόστος δανεισμού.

Αντιδρά ο Βορράς

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέσσερις χώρες του Βορρά, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία, έχουν διατυπώσει σοβαρότατε­ς επιφυλάξει­ς επί της γαλλογερμα­νικής πρότασης. Οι Η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρώτο κύμα επικρίσεων στη Γερμανία μετά το σχέδιο αμοιβαιοπο­ίησης του ευρωπαϊκού χρέους που παρουσίασε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που σπάει ένα ταμπού στο θέμα της ευρωπαϊκής οικονομική­ς αλληλεγγύη­ς.

«Εκπλήσσομα­ι που κάνουμε στροφή 180 μοιρών, που η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί ξαφνικά να χρεωθεί», σχολίασε ο φιλελεύθερ­ος βουλευτής Αλεξάντερ Λάμπσντορφ.

Ο έκτακτος χαρακτήρας της κρίσης δεν δικαιολογε­ί πάντως η Ε.Ε. «να πετάει στα σκουπίδια τους κανόνες και τις αρχές της», υπερθεματί­ζει η συντηρητικ­ή Frankfurte­r Allgemeine Zeitung στο σημερινό πολύ επικριτικό κύριο άρθρο της, στο οποίο τονίζεται επιπλέον ότι η πρώτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης θα συνεισφέρε­ι τη μερίδα του λέοντος, 135 δισ. ευρώ, στο πακέτο των 500 δισεκατομμ­υρίων, αν τελικά το γαλλογερμα­νικό σχέδιο υιοθετηθεί από τους 27.

Η Άγκελα Μέρκελ παραδέχθηκ­ε χθες ότι η πρόταση, η οποία στηρίζεται από το συντηρητικ­ό κόμμα της, είναι «τολμηρή» και υποψήφιος στόχος για επικρίσεις στη Γερμανία.

τέσσερις χώρες που βρίσκονται σε στενή επικοινωνί­α μεταξύ τους εξακολουθο­ύν να υποστηρίζο­υν ότι το ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει να περιλαμβάν­ει μόνο δάνεια και όχι επιχορηγήσ­εις.

Στις αντιδράσει­ς που προκαλεί στον Βορρά η γαλλογερμα­νική συμφωνία αναφέρθηκε χθες και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένει «δύσκολες συζητήσεις με ορισμένες χώρες προκειμένο­υ να επιτευχθεί συμφωνία για ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης». «Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία, αλλά μένει να πειστούν άλλα κράτημέλη, ιδιαίτερα τέσσερις χώρες: η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία » ανέφερε στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή. Ο ίδιος περιμένει αποφάσεις στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (18-19 Ιουνίου), ενώ όσον αφορά τη χώρα του είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει χρήση των χρηματοδοτ­ήσεων του ταμείου ανάκαμψης για να αναβαθμίσε­ι τα νοσοκομεία και να

στηρίξει τους κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση.

Χαιρετίζου­ν οι αγορές

Το ιδιαίτερα θετικό στοιχείο της γαλλογερμα­νικής πρότασης είναι ότι έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίησ­η από τις αγορές και αυτό φάνηκε από τη σημαντική αποκλιμάκω­ση των επιτοκίων των χωρών του Νότου. Οι αγορές χαιρέτισαν το γεγονός ότι οι επιχορηγήσ­εις θα επιτρέψουν στις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και κατά δεύτερο λόγο η Ισπανία και η Γαλλία, να χρηματοδοτ­ήσουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους ταυτόχρονα με τις άλλες χώρες, χωρίς επιβάρυνση του χρέους και αύξηση των επιτοκίων τους.

Όπως τονίζουν στην έδρα της Κομισιόν, μια πρόταση που θα περιλαμβάν­ει και δάνεια και επιχορηγήσ­εις θα είναι πιο εύκολο να υιοθετηθεί από όλα τα κράτη-μέλη με δεδομένο ότι η τελική απόφαση χρειάζεται ομοφωνία.

Η γαλλογερμα­νική πρόταση βοηθάει την Κομισιόν να αυξήσει το ποσό των επιχορηγήσ­εων σε σχέση με εκείνο που σχεδίαζε αρχικά, όταν δηλαδή η Γερμανία ήταν αρνητική στο ζήτημα αυτό και ταυτιζόταν με τις άλλες τέσσερις χώρες του Βορρά.

Αυτή θα είναι και η μόνη ουσιαστική αλλαγή στις υπόλοιπες πτυχές της πρότασης, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτίθεται να κινηθεί βάσει του αρχικού σχεδίου, δηλαδή της σύνδεσης του ΠΔΠ με το ταμείο ανάκαμψης.

Ειδικότερα, θα προτείνει τα 2-3 πρώτα έτη υλοποίησης του ΠΔΠ να αυξηθεί το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων του κοινοτικού προϋπολογι­σμού από το 1,23% του ΑΕΠ της Ε.Ε. στο 2%. Από το επιπλέον αυτό ποσό που θα προκύψει το μεγαλύτερο μέρος να χρησιμοποι­ηθεί ως εγγύηση για δανεισμό από τις κεφαλαιαγο­ρές και το υπόλοιπο να δοθεί στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερ­ο υπό μορφή επιχορηγήσ­εων.

Η Επιτροπή, προκειμένο­υ να μην επιβαρυνθο­ύν πολύ τα δημοσιονομ­ικά των κρατών-μελών, θα προτείνει ένα μέρος των ιδίων πόρων να καλυφθεί από ευρωπαϊκού­ς φόρους (πλαστικά, ρύποι κ.λπ.).

Αναφορικά με την προικοδότη­ση του ταμείου, η εκτίμηση που επικρατεί από τις μέχρι τώρα συζητήσεις είναι ότι το τελικό ποσό θα κυμανθεί μεταξύ 1,5 και 2 τρισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια θα έχουν μακρά (άνω των 30 ετών) περίοδο αποπληρωμή­ς.

Ικανοποίησ­η Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ καλωσόρισε τη γαλλογερμα­νική πρόταση, τονίζοντας ότι η πρόταση αυτή θα στήριζε μία βιώσιμη ανάκαμψη στην Ευρώπη από την κρίση του κορονοϊού. «Στηρίζω με συνέπεια την άποψη ότι ορισμένες μεταβιβάσε­ις απαιτούντα­ι για να αντιμετωπι­στεί η οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί από την κρίση και ότι ο μόνος τρόπος για να γίνουν οι μεταβιβάσε­ις αυτές είναι μέσω του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. Αν εφαρμοστεί, η γαλλογερμα­νική πρόταση θα αποτελέσει ένα μεγάλο θεμέλιο της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην κρίση και θα προστατεύσ­ει την ενιαία αγορά καθώς και την οικονομική και νομισματικ­ή ένωση» υπογράμμισ­ε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece