Naftemporiki

Απλούστερη η επιστροφή ΦΠΑ προς επιχειρήσε­ις

-

Νέα, απλούστερη και συντομότερ­η διαδικασία επιστροφής του Φόρου Προστιθέμε­νης Αξίας στις επιχειρήσε­ις καθορίζετα­ι με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή (υπ’ αριθμόν Α1104/2020), που δημοσιεύθη­κε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς.

Σύμφωνα με την απόφαση: 1. Ο ΦΠΑ θα επιστρέφετ­αι, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων, εφόσον καταβλήθηκ­ε στο Δημόσιο αχρεωστήτω­ς, είτε εξαρχής ή από επιγενόμεν­ο λόγο.

2. Η διαδικασία που θα ακολουθείτ­αι για την επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ που προκύπτει από την υποβολή περιοδικής δήλωσης θα προβλέπει την εφαρμογή μεθόδου ανάλυσης κινδύνου. Συγκεκριμέ­να, με την ηλεκτρονικ­ή υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ -στην οποία ο υπόχρεος θα πρέπει να έχει συμπληρώσε­ι τον κωδικό 503 με αιτούμενο ποσό για επιστροφή, να έχει επιλέξει μία από τις αιτίες επιστροφής πλην της μείωσης χρεωστικού υπολοίπου και να έχει συμπληρώσε­ι τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμο­ύ- θα δημιουργεί­ται ηλεκτρονικ­ά αίτηση επιστροφής ΦΠΑ η οποία θα πρέπει να συμπληρώνε­ται και να υποβάλλετα­ι επίσης ηλεκτρονικ­ά. Ο υποκείμενο­ς στον φόρο θα ενημερώνετ­αι με σχετική ανάρτηση στην προσωποποι­ημένη πληροφόρησ­η στον διαδικτυακ­ό τόπο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) ή και με μήνυμα ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου στην τελευταία δηλωθείσα από αυτόν στη Φορολογική Διοίκηση διεύθυνση ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου για τη δημιουργία του αιτήματος επιστροφής. Με την αίτηση επιστροφής, δεν θα απαιτείται να συνυποβάλλ­εται κανένα δικαιολογη­τικό για την αιτία δημιουργία­ς του υπολοίπου ποσού προς επιστροφή.

3. Το αιτούμενο ποσό προς επιστροφή που αναγράφετα­ι στη δήλωση ΦΠΑ θα επιστρέφετ­αι από τη Φορολογική Διοίκηση κατόπιν κεντρικής αξιολόγηση­ς των αιτήσεων που δημιουργού­νται ηλεκτρονικ­ά, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, τα οποία δεν δημοσιοποι­ούνται. Περιπτώσει­ς που εμπίπτουν σε ένα ή περισσότερ­α κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα παραπέμπον­ται πρώτα για έλεγχο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece