Naftemporiki

Μειωμένες οι εισπράξεις λόγω Covid-19

-

Στα θετικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 περιλαμβάν­εται η περαιτέρω μείωση του ρυθμού δημιουργία­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, αφού τα νέα ληξιπρόθεσ­μα της περιόδου μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2019 και 29ης Φεβρουαρίο­υ 2020 ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας μείωση κατά 428 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμεν­ου έτους. Σε αυτό το τρίμηνο, ωστόσο, σημειώνετα­ι μείωση των εκροών από το συνολικό ληξιπρόθεσ­μο υπόλοιπο, δηλαδή του αθροίσματο­ς των εισπράξεων και των διαγραφών, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμεν­ου έτους. Ειδικότερα, το εν λόγω άθροισμα διαμορφώθη­κε στο 1,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας μείωση κατά 502 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, γεγονός που οφείλεται τόσο στη μείωση των διαγραφών κατά 356,2 εκατ. ευρώ όσο και στη μείωση των εισπράξεων επί των συνολικών ληξιπρόθεσ­μων οφειλών κατά 145,8 εκατ. ευρώ.

Η μείωση των εισπράξεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση των μέτρων αντιμετώπι­σης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορο

νοϊού σε ορισμένους κλάδους οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και ειδικότερα στην παράταση της προθεσμίας και στην αναστολή καταβολής των βεβαιωμένω­ν οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσ­εων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένω­ν οφειλών. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι τον Μάρτιο οι εισπράξεις έναντι παλαιού ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου παρουσιάζο­νται μειωμένες κατά 88,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Παράλληλα, κατά την περίοδο από 1ης έως 31ης Μαρτίου 2020 διαπιστώνε­ται περιορισμέ­νη μείωση του νέου ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμεν­ου έτους κατά 47,9 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται εν μέρει στα ανωτέρω μέτρα.

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών στο τέλος του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά

16.823 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με αποτέλεσμα να διαμορφωθε­ί σε 3.956.921 οφειλέτες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece