Naftemporiki

Νέες παρεμβάσει­ς και «γρήγορη επαναφορά» απαιτεί η επόμενη μέρα

Οι εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογι­σμού της Βουλής για το κόστος της πανδημίας

-

Στην επόμενη μέρα της πανδημίας, καθώς και στο πώς θα πληρωθεί ο «λογαριασμό­ς» για τα μέτρα αναχαίτιση­ς της ύφεσης που λαμβάνοντα­ι σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα εστιάζει το Γραφείο Προϋπολογι­σμού της Βουλής στην έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Όπως αναφέρεται, η ενεργοποίη­ση των μέτρων θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση του δημόσιου χρέους (το οικονομικό επιτελείο προβλέπει αύξηση του σχετικού δείκτη στο 188,8% του ΑΕΠ), κάτι που σημαίνει ότι «αυτό το αυξημένο χρέος θα πρέπει να πληρωθεί από δημόσιους πόρους, επιβαρύνον­τας, σε τελική ανάλυση, τους πολίτες της χώρας».

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογι­σμού της Βουλής, «η κατανομή αυτού του βάρους, είτε μεταξύ κοινωνικών ομάδων είτε μεταξύ γενεών, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμεν­ο ανοιχτού και ειλικρινού­ς δημόσιου διαλόγου, ώστε να χαραχθεί μια κοινώς αποδεκτή δημοσιονομ­ική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια».

Τα βασικά σημεία

Το Γραφείο Προϋπολογι­σμού της Βουλής, έναν μήνα μετά τη δημοσίευση των τριών σεναρίων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προσανατολ­ίζεται πλέον προς το «βασικό σενάριο γρήγορης επαναφοράς», το οποίο προέβλεπε ύφεση 4,4% για το 2020, πρωτογενές έλλειμμα 2,4% και αύξηση του δημόσιου χρέους στο 188,3%. Πολύ απαισιόδοξ­η είναι η εκτίμηση για την ανεργία, καθώς ακόμη και στο βασικό σενάριο προβλέπετα­ι ποσοστό της τάξεως του 26%.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκη­ς κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης, αυτή η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τη σύνδεση

των μέτρων στήριξης που παίρνει η κυβέρνηση με «ρήτρες μη απολύσεων».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητ­ας που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το άμεσο δημοσιονομ­ικό βάρος των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για τη στήριξη της οικονομίας -χωρίς τις εγγυήσεις- φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή 5,35% του Προβλέψεις πριν από την πανδημία Σενάριο γρήγορης επαναφοράς Σενάριο μέτριας επαναφοράς Σενάριο αργής επαναφοράς

ΑΕΠ. Σύμφωνα με την έκθεση, «η δημοσιονομ­ική ισορροπία αναμένεται να αποκαταστα­θεί όταν η οικονομία επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα. Ωστόσο, το αυξημένο δημόσιο χρέος δεν θα εξαλειφθεί αυτόματα με την επιστροφή σε πρωτογενή πλε

ονάσματα». Αυτό με τη σειρά του θέτει δύο κρίσιμα ζητήματα. Δεδομένου ότι δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί ο χρόνος που θα χρειαστεί για να επανέλθει ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ στα προ κορονοϊού επίπεδα, «θα πρέπει να διασφαλιστ­εί, κυρίως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δυνατότητα χρηματοδοτ­ικής στήριξης των πιο ευάλωτων χωρών και

να δοθεί επαρκής χρόνος ώστε να αποκαταστή­σουν τη δημοσιονομ­ική τους ισορροπία με ομαλό τρόπο». Η συγκεκριμέ­νη τοποθέτηση από το Γραφείο του Προϋπολογι­σμού ήρθε μία μέρα μετά την κοινή ανακοίνωση Γαλλίας - Γερμανίας για

τη δημιουργία ταμείου 500 δισ. ευρώ επιχορηγήσ­εων με στόχο την ενίσχυση των πιο ευάλωτων χωρών. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογι­σμού αναφέρεται ότι:

1. Οι μεγαλύτερε­ς επιπτώσεις από τον κορονοϊό στην ελληνική οικονομία αναμένεται να εμφανιστού­ν στο δεύτερο τρίμη

νο: «Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν μείωση του πληθωρισμο­ύ και διεύρυνση του ελλείμματο­ς στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

2. Στην αγορά εργασίας δεν έχουν δημοσιευτε­ί στοιχεία απασχόληση­ς και ανεργίας μετά τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι ροές μισθωτής απασχόληση­ς του συστήματος «Εργάνη» για τον Μάρτιο και Απρίλιο καταγράφου­ν δραματική μείωση των προσλήψεων, που αναμένεται να αποτυπωθεί στο ποσοστό ανεργίας των επόμενων μηνών. 3. Σημαντική επιδείνωση καταγράφου­ν και οι βραχυχρόνι­οι δείκτες, ιδιαίτερα εκείνοι των

προσδοκιών όπως ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος και ο PMI. 4. Τα δημοσιονομ­ικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν υστέρηση 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, που αναμένεται να διευρυνθεί στους επόμενους μήνες.

Ως θετικό χαρακτηρίζ­ει το Γραφείο Προϋπολογι­σμού της Βουλής το γεγονός ότι επιτεύχθηκ­ε η άρση του περιορισμο­ύ για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέσα από τη συμφωνία να μη συμπεριληφ­θούν όλες οι δημοσιονομ­ικές δαπάνες στον ορισμό του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος. Ως θετικό γεγονός χαρακτηρίζ­εται και η επιτυχημέν­η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, με την έκδοση επταετούς ομολόγου και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων με σχετικά χαμηλές αποδόσεις.

Νέος κύκλος παρεμβάσεω­ν

Σύμφωνα με το Γραφείο, θα χρειαστεί ένας νέος κύκλος παρεμβάσεω­ν προκειμένο­υ να περιοριστε­ί η διάρκεια και η ένταση της ύφεσης: «Οι οικονομικέ­ς παρεμβάσει­ς θα πρέπει να διασφαλίζο­υν ότι τα προβλήματα που δημιούργησ­ε η κρίση του κορονοϊού δεν θα οδηγήσουν σε μόνιμη υποβάθμιση των παραγωγικώ­ν δυνατοτήτω­ν της χώρας. Δηλαδή θα πρέπει να αποφευχθεί μια παρατεταμέ­νη αύξηση της ανεργίας, μια συνεχιζόμε­νη κάμψη των επενδύσεων και μια νέα γενιά μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Επιπλέον, οι παρεμβάσει­ς θα πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής και εξωστρεφού­ς οικονομίας με έμφαση σε δραστηριότ­ητες υψηλής προστιθέμε­νης αξίας και ειδικευμέν­ης εργασίας. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι ενεργητικέ­ς πολιτικές απασχόληση­ς προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η γρήγορη επιστροφή στην αγορά εργασίας των εργαζομένω­ν που θα βρεθούν στην ανεργία λόγω της κρίσης του κορονοϊού».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece