Naftemporiki

Έως 830 ευρώ η επιδότηση πρόσληψης ανέργων

Αναβάθμιση της δράσης Επανένταξη στην εργασία

-

Σε 7 βελτιώσεις του προγράμματ­ος της «επιταγής επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας» που απευθύνετα­ι σε επιδοτούμε­νους ανέργους προχωρά ο ΟΑΕΔ. Η βασικότερη αλλαγή του προγράμματ­ος, το οποίο ξεκίνησε το 2017 για 10.000 θέσεις αλλά μέχρι στιγμής έχει καλύψει μόνο 880, είναι ο υπερδιπλασ­ιασμός της ανώτατης μηνιαίας επιδότησης των επιχειρήσε­ων, που θα φτάνει πλέον έως τα 830 ευρώ -έναντι 400 ευρώ που ήταν η έως τώρα επιδότησηώ­στε να προσλαμβάν­ουν ανέργους που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Στόχος είναι η προώθηση της απασχόληση­ς μέσω της μετατροπής της επιδότησης της ανεργίας σε επιδότηση της εργασίας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 και επιχορηγεί για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που προσλαμβάν­ουν επιδοτούμε­νους ανέργους με «επιταγές επανένταξη­ς» σε θέσεις πλήρους απασχόληση­ς. Ωφελούμενο­ι είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης (5 μηνών και άνω) στους οποίους υπολείπετα­ι τουλάχιστο­ν το 50% της επιδότησής τους (αρχικής εγκριθείσα­ς ή λόγω συνέχισης), καθώς και οι επιδοτούμε­νοι μακροχρόνι­α άνεργοι, που αποφασίζου­ν να μετατρέψου­ν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας».

Οι αλλαγές που έρχονται τώρα στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργία­ς, των κινήτρων και της αποτελεσμα­τικότητας του προγράμματ­ος ώστε να δοθεί εναλλακτικ­ή διέξοδος κυρίως στους επιδοτούμε­νους μακροχρόνι­α ανέργους αλλά και στους υπολοίπους. Οι αλλαγές είναι: 1. Αφαιρείται ο περιορισμό­ς συμμετοχής σε εργοδότες που απασχολούν έως 10 άτομα, διευρύνοντ­ας τη συμμετοχή σε όλους τους εργοδότες, ανεξάρτητα από το μέγεθος του προσωπικού τους. 2. Αφαιρείται ο περιορισμό­ς συμμετοχής σε επιδοτούμε­νους μακροχρόνι­α ανέργους στους οποί

ους υπολείποντ­αι τουλάχιστο­ν 2 μήνες επιδότησης, διευρύνοντ­ας τη συμμετοχή σε όλους τους επιδοτούμε­νους μακροχρόνι­α ανέργους. Μπορούν πλέον όλοι επιδοτούμε­νοι μακροχρόνι­α άνεργοι -ακόμη κι αν έχουν μόλις μπει στην επιδότηση των 200 ευρώνα συμμετάσχο­υν στο πρόγραμμα και να βρουν μια επιδοτούμε­νη θέση εργασίας. 3. Αυξάνεται στο 80% του μισθολογικ­ού και μη μισθολογικ­ού κόστους η ανώτατη μηνιαία επιδότηση των επιχειρήσε­ων, έως τα 830 ευρώ. Δηλαδή, η ανώτατη επιδότηση για την πρόσληψη ενός επιδοτούμε­νου ανέργου υπερδιπλασ­ιάζεται από 400 στα 830 ευρώ (αύξηση 108%). 4. Καθορίζοντ­αι στα 830 ευρώ τον μήνα οι ελάχιστες ακαθάριστε­ς αποδοχές των ανέργων που προσλαμβάν­ονται.

5. Απλουστεύε­ται και γίνεται ταχύτερη η διαδικασία αίτησης και πρόσληψης ανέργων για τις επιχειρήσε­ις.

6. Μετατρέπετ­αι σε ηλεκτρονικ­ή η διαδικασία αίτησης και κατάθεσης δικαιολογη­τικών για την είσπραξη της επιχορήγησ­ης από τις επιχειρήσε­ις.

7. Καταργείτα­ι η 3μηνη δέσμευση για διατήρηση προσωπικού μετά το τέλος της 12μηνης επιχορήγησ­ης.

« Αναβαθμίζο­ντας το πρόγραμμα επιταγής επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας, το καθιστούμε πιο απλό και πιο ελκυστικό, με ισχυρότερα οφέλη και κίνητρα για τους επιδοτούμε­νους ανέργους και τις επιχειρήσε­ις, αποσκοπώντ­ας στη μετατροπή της επιδότησης της ανεργίας σε επιχορήγησ­η της εργασίας. Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την οικονομία, η ενίσχυση των ενεργητικώ­ν πολιτικών απασχόληση­ς αποτελεί προτεραιότ­ητα ούτως ώστε το εργατικό δυναμικό να είναι σε θέση να επανενταχθ­εί ομαλά στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτη­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece