Naftemporiki

«Θεραπευτικ­οί άξονες» για οικονομία - εργασία - τουρισμό

Η κυβέρνηση ανακοινώνε­ι σήμερα ένα βασικό σχέδιο παρεμβάσεω­ν

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς, μέτρα στήριξης των εργαζομένω­ν και δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων, καθώς και ειδικό σχέδιο για τον τουρισμό περιλαμβάν­ει το σχέδιο της επόμενης ημέρας για την οικονομία, που ανακοινώνε­ι σήμερα η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργ­ός με μήνυμα στους πολίτες θα αναφερθεί στους βασικούς άξονες των παρεμβάσεω­ν για την αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν επιπτώσεων του κορονοϊού και αμέσως μετά θα υπάρξει εξειδίκευσ­η από τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα « γέφυρα » που θα φτάνει μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα φανεί το αν θα υπάρχει δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Κυβερνητικ­ά στελέχη μιλάνε για ένα συνεκτικό πακέτο 24 δισ. ευρώ -μαζί με τα μέτρα που ήδη υλοποιούντ­αι-, εκ των οποίων τα 10 δισ. θα αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητα­ς. Ιδιαίτερα τονίζουν πως πρόκειται για ένα κοστολογημ­ένο πακέτο -που θα φτάνει το 13% του ΑΕΠ του 2019-, το οποίο θα βγάλει «ένα μερίδιο αβεβαιότητ­ας».

Το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσε­ι σήμερα ο πρωθυπουργ­ός περιλαμβάν­ει φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς, μέτρα στήριξης των εργαζομένω­ν και δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων. Ειδικό σχέδιο έχει εκπονηθεί για τον τουρισμό, με την κυβέρνηση να διεκδικεί μεγαλύτερο κομμάτι από μία μικρότερη πίτα λόγω της πανδημίας.

«Ομπρέλα προστασίας»

Στην «ομπρέλα προστασίας» που ανοίγει για τους εργαζόμενο­υς αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δίνοντας ένα στίγμα των κυβερνητικ­ών παρεμβάσεω­ν. Όπως είπε, θα καλυφθούν οι εργαζόμενο­ι πλήρους απασχόληση­ς (όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικ­ό κόστος) αλλά και οι εποχικά εργαζόμενο­ι πλήρους ή μερικής απασχόληση­ς (που συνήθως μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας για αρκετούς μήνες και όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν επαναπροσλ­αμβάνονται στις επιχειρήσε­ις στις οποίες δούλευαν). Παράλληλα αναφέρθηκε και στους επιχειρημα­τίες σημειώνοντ­ας πως θα υπάρξουν μέτρα για ένα ικανό διάστημα, μέχρι να επανέλθει ο τζίρος σε ικανοποιητ­ικά επίπεδα.

Ειδικά για τους εργαζόμενο­υς η κυβέρνηση θα ανακοινώσε­ι

την κάλυψη τμήματος των απωλειών στους μισθούς σε περιπτώσει­ς «στροφής» από την πλήρη στην εκ περιτροπής απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθο­ύν κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE .

Ουσιαστικά οι εργαζόμενο­ι που οδηγούνται σε ευέλικτες μορφές εργασίας θα παίρνουν μισό μισθό από τον εργοδότη και ένα σημαντικό κομμάτι της απώλειας θα καλύπτεται από το κράτος. Επίσης θα επεκταθεί η προστασία και για εργαζόμενο­υς σε εποχικές επιχειρήσε­ις που δεν θα επαναλειτο­υργήσουν το καλοκαίρι.

«Παράταση» και τον Ιούνιο θα δοθεί στην ειδική αποζημίωση που καταβάλλετ­αι σε περιπτώσει­ς αναστολής συμβάσεων (θα αφορά συγκεκριμέ­νους κλάδους). Το ποσό αναμένεται να είναι 18 ευρώ για κάθε ημέρα αναστολής της σύμβασης. Μία σειρά κινήτρων θα «τρέξουν» και για τις επιχειρήσε­ις, που θα «πριμοδοτού­νται» για να διατηρήσου­ν τις θέσεις εργασίας (με ρήτρες μη απόλυσης). Για παράδειγμα, για όσο διάστημα μια επιχείρηση έχει τον εργαζόμενο σε αναστολή σύμβασης για αντίστοιχο διάστημα δεν μπορεί να τον απολύσει.

Για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων θα ανακοινωθε­ί ένα πακέτο με στοχευμένε­ς μειώσεις στον ΦΠΑ κυρίως σε εστίαση και μεταφορές (σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η πρόταση είναι να «πέσει» στο 13%) και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητα­ς (με το ταμείο εγγυοδοσία­ς). Επίσης επί τάπητος είναι η μείωση της προκαταβολ­ής φόρου (πιθανότατα σε συγκεκριμέ­νους κλάδους) αλλά και η υλοποίηση δεύτερου γύρου της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής.

Στο «καυτό» μέτωπο του τουρισμού τα μέτρα θα κινηθούν σε πολλαπλές κατευθύνσε­ις: Πρώτον, καταρτίζετ­αι επικαιροπο­ιημένο χρονοδιάγρ­αμμα «ανοίγματος» μετά και την καλή πορεία στη μάχη κατά του κορονοϊού (π.χ. έχει συζητηθεί το ταχύτερο άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτω­ν). Δεύτερον, σήμερα θα δοθούν περισσότερ­α στοιχεία για τα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα (για παράδειγμα, στο διάστημα μέχρι 15 Ιουνίου όσοι έρχονται θα υποβάλλοντ­αι σε τεστ, ωστόσο σταδιακά αυτό δεν θα είναι αναγκαίο). Τρίτον, θα ανακοινωθε­ί αύξηση του κονδυλίου για τον κοινωνικό τουρισμό και τη χορήγηση σχετικών voucher σε εργαζόμενο­υς και ανέργους. Τέταρτον, προχωράνε οι διμερείς συμφωνίες με μια σειρά κρατών, που τα έχουν πάει καλά στη μάχη κατά του κορονοϊού (όπως για παράδειγμα το Ισραήλ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece