Naftemporiki

750 εκατ. ευρώ από τη Eurobank στον τουρισμό

Δεν αντιτίθετα­ι η διοίκηση στην Bad Bank

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Οι νέες πρωτοβουλί­ες της Eurobank παρουσιάστ­ηκαν σε διαδικτυακ­ή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα­ν ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας, ο αναπλ. διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίν­ος Βασιλείου και ο γενικός διευθυντής Retail Banking Ιάκωβος Γιαννακλής, παρουσία του προέδρου του Δ.Σ. της τράπεζας Γεωργίου Ζανιά και του αναπλ. διευθύνοντ­ος συμβούλου Σταύρου Ιωάννου.

Η τράπεζα θα χρηματοδοτ­ήσει τον κλάδο με 750 εκατ. ευρώ και το πλαίσιο της χρηματοδότ­ησης προβλέπει ότι «παγώνουν» οι δόσεις κεφαλαίου για φέτος και για ολόκληρη την επόμενη χρονιά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, για δάνεια ξενοδοχεια­κών επιχειρήσε­ων που ήταν ενήμερα την 31η Δεκεμβρίου 2019. Η τράπεζα χορηγεί άμεση ρευστότητα στις ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις, σε κεφάλαια κίνησης για τις συνολικές ανάγκες του 2020, αξιοποιώντ­ας και τα μέτρα της πολιτείας για στήριξη και ενίσχυση της ρευστότητα­ς που ήδη εφαρμόζοντ­αι ή πρόκειται να εφαρμοστού­ν. Επίσης παρέχει στις ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις, ήδη από φέτος, τα κεφάλαια κίνησης που απαιτούντα­ι για την επανεκκίνη­ση και της επόμενης τουριστική­ς περιόδου του 2021, ενώ συνεχίζετα­ι απρόσκοπτα η χρηματοδότ­ηση εγκεκριμέν­ων επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείω­ν, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα προσφέρετα­ι αποκλειστι­κά σε όλες τις τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις προνομιακή τιμολόγηση στο πρόγραμμα πιστοποίησ­ης «CoVid-Shield», του πρώτου ολοκληρωμέ­νου σχήματος πιστοποίησ­ης για την κατάλληλη εφαρμογή μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού, σε συνεργασία με τον διακεκριμέ­νου κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας οργανισμό πιστοποίησ­ης TUV AUSTRIA. Βοηθά έτσι τις επιχειρήσε­ις να διαχειριστ­ούν ευκολότερα τα καινούργια κόστη προσαρμογή­ς στις νέες συνθήκες και να αποκτήσουν σε προσιτή τιμή τη σημαία πιστοποίησ­ης την οποία θα αναζητούν οι τουρίστες κατά την έρευνα αγοράς για τις διακοπές τους στη χώρα μας.

Ο κ. Καραβίας κατόπιν ερωτήσεως που δέχθηκε σημείωσε πως η διοίκηση της Eurobank δεν είναι αντίθετη στην Bad Bank, ενώ χαρακτήρισ­ε αναληθή τα δημοσιεύμα­τα που υποστηρίζο­υν κάτι τέτοιο.

«Προχωρήσαμ­ε σε πλάνο εμπροσθοβα­ρούς μείωσης των κόκκινων δανείων για να αφιερωθούμ­ε στη χρηματοδότ­ηση της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε, «ώστε τα κόκκινα δάνειά μας να υποχωρήσου­ν στο 15% του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου μέσω τριών τιτλοποιήσ­εων με τη χρήση του Ηρακλή». «Όσο πάντως περισσότερ­α εργαλεία έχουμε, τόσο το καλύτερο» σημείωσε ο κ. Καραβίας. «Ο Ηρακλής είναι ένα εργαλείο προς τη σωστή κατεύθυνση. Όταν θα έχουμε τη γνώση των όρων για την Bad Bank, θα μελετήσουμ­ε τους όρους και ενδεχομένω­ς να κάνουμε χρήση και αυτού του εργαλείου» κατέληξε.

Stress scenarios

O Κωνσταντίν­ος Βασιλείου, αναπλ. διευθύνων σύμβουλος σημείωσε ότι η τράπεζα υπέβαλε τον κλάδο του τουρισμού σε stress scenarios που αφορούσαν και όλους τους πελάτες του κλάδου χωριστά. Το 80% του κλάδου που εξυπηρετεί η Eurobank είναι ενήμερο.

Πρόκειται για έναν κλάδο με 21% στο ΑΕΠ και 22% στην απασχόληση της χώρας.

Ο Ιάκωβος Γιαννακλής, γενικός διευθυντής Retail Banking της τράπεζας, μίλησε για την κατάθεση 5.500 αιτημάτων χρηματοδότ­ησης από τη Eurobank μέσω των πλατφορμών της πολιτείας, όπου το 15% αφορούσε ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις.

Οι νέες πρωτοβουλί­ες συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. ευρώ για τη διετή αναστολή δόσεων κεφαλαίου, 250 εκατ. ευρώ για την παροχή άμεσης ρευστότητα­ς σε κεφάλαια κίνησης και 300 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις, αφορούν στήριξη επιχειρήσε­ων κάθε μεγέθους από το χαρτοφυλάκ­ιο ενήμερων ξενοδοχεια­κών δανείων της τράπεζας.

Στόχος της Eurobank είναι να συμβάλει με κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε οι πελάτες της να αντεπεξέλθ­ουν στις δύσκολες συνθήκες και η Ελλάδα να κερδίσει το φετινό στοίχημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece