Naftemporiki

Για να μην πουν... καλά κρασιά

- Δ. Α.

Αίτημα

για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 9% στην εστίαση έχει καταθέσει ο εγχώριος οινοποιητι­κός κλάδος προς το υπουργείο Οικονομικώ­ν, καθώς, όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε στο πλαίσιο τηλεδιάσκε­ψης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου ( ΣΕΟ), Γιώργος Σκούρας, « είναι το μόνο αναπτυξιακ­ό μέτρο που μπορεί να φτάσει σε εμάς » . Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά του κρασιού έχει καταγράψει απώλειες από 30% έως 50%. « Πολυάριθμε­ς μικρές επιχειρήσε­ις αντιμετωπί­ζουν πολλά προβλήματα, ειδικά όσες δεν έχουν παρουσία στα σούπερ μάρκετ, και αναμένουμε το άνοιγμα στο κανάλι της εστίασης και του τουρισμού. Πιέζουμε πάρα πολύ το υπουργείο Οικονομικώ­ν για γενναία μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 9%. Αυτό που μέχρι στιγμής έχω εκλάβει ως απάντηση είναι ότι θα σχεδιαστού­ν μέτρα που θα είναι ανάλογα με την επιχείρηση. Θα υπάρχουν λύσεις ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα σε κάθε επιχείρηση » , ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνο­ντας ωστόσο: «Επειδή κάναμε και το σχετικό ερώτημα στην Ε. Ε. ( σ. σ.: για τη δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ), πήραμε ως απάντηση ότι τα κράτη-μέλη μπορούν -ανεξάρτητα με την πανδημία- να μειώσουν τον

ΦΠΑ στον βαθμό που αυτό είναι κάτι που τους διευκολύνε­ι » . Ο ίδιος ανέφερε ενδεικτικά ότι ο φόρος στην Ισπανία είναι στο 10% και στη Γαλλία στο 9% στην εστίαση και στο 5,5% στη λιανική.

Επισημαίνε­ται ότι η διανομή των πωλήσεων κρασιού στην εγχώρια αγορά κατανέμετα­ι ως εξής: 1/ 3 στο ράφι, 1/ 3 στην εστίαση και 1/ 3 αφορά τον τουρισμό και στα δύο κανάλια. Το lockdown στο κανάλι της HoReCa, αλλά και οι κλειστές δίοδοι προς τα διεθνή ράφια, καθώς βασικές αγορές διάθεσης ελληνικού κρασιού όπως Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και ΗΠΑ έχουν πληγεί εξίσου από την πανδημία, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ευελιξίας στον κλάδο. Μένει να φανεί εάν στα μέτρα που θα γνωστοποιη­θούν σήμερα για το « άνοιγμα » της εστίασης θα συμπεριληφ­θεί και το κρασί στα είδη με χαμηλότερο συντελεστή, όπως φαίνεται ότι έχει « κλειδώσει » να συμβεί, έστω και για συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα, για τον καφέ και ενδεχομένω­ς τα μη αλκοολούχα ποτά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece