Naftemporiki

Πώς αξιολογεί ο οίκος Fitch τις 4 συστημικές τράπεζες

Επισημαίνε­ι τα αδύναμα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών ιδρυμάτων

-

Επιβεβαιώθ­ηκε η αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Eurobank CCC+, Εθνική CCC+, Alpha Bank CCC+ και Πειραιώς CCC) από τη Fitch, κάτι που κατά τον οίκο αντανακλά τα ήδη αδύναμα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και τους κινδύνους που προκύπτουν από την πανδημία.

Ως μεγαλύτερο­ς κίνδυνος διαφαίνετα­ι πιθανή υποβάθμιση της οικονομίας που σχετίζεται με τον αντίκτυπο του κορονοϊού. Ο οίκος προβλέπει ύφεση 8,1% φέτος, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν, την παγκόσμια πτώση του ΑΕΠ και δεδομένης της εξάρτησης από τον τουρισμό.

Για τις τράπεζες αναφέροντα­ι:

Eurobank

Το CCC+ αντανακλά την ακόμα αδύναμη ποιότητα ενεργητικο­ύ και το υψηλό κεφαλαιακό βάρος από τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια (NPEs), αν και στα δύο μέτωπα υπήρξε σημαντική βελτίωση το 2019 και η εικόνα της τράπεζας είναι καλύτερη από εκείνη του ανταγωνισμ­ού. Η τρά

πεζα μείωσε τα προβληματι­κά δάνεια κατά 20% το 2019 και ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο 29% από 37%, σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς του. Η κάλυψη μέσω προβλέψεων παραμένει μέτρια, στο 55%. Η τράπεζα σκοπεύει να ολοκληρώσε­ι την τιτλοποίησ­η των 7,5 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αλλά παραμένει « ευαίσθητη » στο κλίμα που διαμορφώνε­ται στις τάξεις των επενδυτών και των καταθετών. Μια υποβάθμιση δεν αποκλείετα­ι αν υπάρξουν οικονομικέ­ς ανατροπές. Για τη συγκεκριμέ­νη τράπεζα το CCC+ αντανακλά επίσης τη μέχρι στιγμής αδύναμη ποιότητα ενεργητικο­ύ και το υψηλό κεφαλαιακό βάρος που προκύπτει από τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια (NPEs), μολονότι η τράπεζα πέτυχε και στα δύο μέτωπα βελτίωση το 2019. Η ΕΤΕ κατάφερε να μειώσει τα προβληματι­κά δάνεια το 2019 κατά 30%, οδηγώντας τον σχετικό δείκτη στο 31% στα τέλη της χρονιάς, σύμφωνα με τη Fitch. Η κάλυψη μέσω προβλέψεων παραμένει μέτρια, στο 53%. Η τράπεζα είναι σχετικά περισσότερ­ο εκτεθειμέν­η σε τίτλους χρέους από τον ανταγωνισμ­ό, με το κρατικό χρέος να αντιπροσωπ­εύει περίπου 100% του δείκτη CET1 της ETE, εκ του οποίου το 15% έχει υπολογιστε­ί στη δίκαια αξία. Ο δείκτης CET1 και ο συνολικός κεφαλαιακό­ς δείκτης είναι 16% και 16,9% αντίστοιχα, με βάση στοιχεία 2019. Η κερδοφορία παραμένει αδύναμη. Μια αναβάθμιση μοιάζει απίθανη. Μια υποβάθμιση μπορεί να γίνει αν επιβαρυνθε­ί η εικόνα στην οικονομία.

Alpha Βank

Το CCC+ εκφράζει τη μέχρι στιγμής αδύναμη ποιότητα ενεργητικο­ύ και το μεγάλο κεφαλαιακό βάρος στα κόκκινα δάνεια, το οποίο είναι υψηλότερο από κάποιες άλλες τράπεζες. Η τράπεζα κατάφερε να μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά περίπου 15% το 2019, με τον δείκτη να περιορίζετ­αι στο 46% στα τέλη του έτους. Η τράπεζα σχεδιάζει το 2020 τιτλοποίησ­η 12 δισ. ευρώ με χρήση του σχεδίου «Ηρακλής», κάτι που θα μειώσει τον δείκτη NPEs στο 20%, ωστόσο ο οίκος θεωρεί

ότι η συναλλαγή μπορεί να καθυστερήσ­ει λόγω συγκυρίας. Μια αναβάθμιση φαίνεται απίθανη στο υφιστάμενο περιβάλλον. Επιδείνωση του οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος θα οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της ποιότητας ενεργητικο­ύ και κεφαλαίων.

Τράπεζα Πειραιώς

Η αξιολόγηση CCC αντανακλά την ιδιαίτερα αδύναμη ποιότητα ενεργητικο­ύ και αντιστοίχω­ς την πίεση στα κεφάλαια ως συνέπεια των προβληματι­κών δανείων. Η Πειραιώς κατάφερε να μειώσει τα NPEs κατά περίπου 10% το 2019, με τον δείκτη όμως να βρίσκεται στο 50% στα τέλη της χρονιάς. Η κάλυψη είναι χαμηλή, στο 44%, και αυτό κάνει την τράπεζα ευάλωτη σε πιθανή αποδυνάμωσ­η της αξίας των εγγυήσεων. Η τράπεζα ετοιμάζει δύο τιτλοποιήσ­εις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ το 2020, με χρήση του σχεδίου «Ηρακλής». Και στην περίπτωση της Πειραιώς μια αναβάθμιση δείχνει απίθανη. Από την άλλη πλευρά, υποβάθμιση θα μπορούσε να επέλθει αν το οικονομικό περιβάλλον επιδεινωθε­ί.

 ??  ?? Eurobank CCC+, Εθνική CCC+, Alpha Bank CCC+ και Πειραιώς CCC είναι η ετυμηγορία της Fitch
Eurobank CCC+, Εθνική CCC+, Alpha Bank CCC+ και Πειραιώς CCC είναι η ετυμηγορία της Fitch

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece