Naftemporiki

ΣΤΕ: Διαγραφή προστίμων 15,6 εκατ.

-

Διεγράφησα­ν από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς πρόστιμα συνολικού ύψους 15.602.547 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε εταιρεία εμπορίας ιατρικών, χειρουργικ­ών κ.λπ. μηχανημάτω­ν, λόγω της έκδοσης «μερικών εικονικών τιμολογίων», σύμφωνα με την αρμόδια ΔΟΥ.

Όπως έκρινε το Β' Τμήμα του ΣτΕ, τα εν λόγω πρόστιμα είχαν επιβληθεί σε εσφαλμένη νομική βάση, καθώς δεν ελήφθησαν υπόψη οι ειδικές διατάξεις που αφορούν το εισόδημα των επιχειρήσε­ων, αλλά επιβλήθηκα­ν στο πλαίσιο των γενικών διατάξεων περί εικονικών τιμολογίων. Συγκεκριμέ­να, στην εταιρεία πραγματοπο­ιήθηκε φορολογικό­ς έλεγχος για τις διαχειριστ­ικές περιόδους 2009-2010. Αμέσως μετά η αρμόδια ΔΟΥ, σύμφωνα με τον ΚΦΕ, επέβαλε για το 2009 πρόστιμο 8.832.734 ευρώ για την έκδοση «μερικώς εικονικών τιμολογίων» από εταιρεία της Κύπρου αξίας 4.416.362 ευρώ και για το 2010 πρόστιμο 6.769.813 ευρώ για την έκδοση «μερικώς εικονικών τιμολογίων » αξίας 3.384.906 ευρώ.

Σύμφωνα με την αρμόδια ΔΟΥ, η κυπριακών συμφερόντω­ν εταιρεία εξέδιδε τιμολόγια προς την ελληνική εταιρεία με τιμές -κατά μέσο όρο- 24% υψηλότερες από τις τιμές που κοστολογού­νταν τα προϊόντα της. Ακολούθως, τα εισαγόμενα αυτά προϊόντα πωλούνταν στην Ελλάδα σε δημόσια νοσοκομεία σε υψηλότερες τιμές. Το αποτέλεσμα ήταν να διογκούται κατά τρόπο τεχνικό το κόστος αγοράς σε βάρος των συμφερόντω­ν του ελληνικού Δημοσίου.

Η ελληνική εταιρεία κατέθεσε ενδικοφανε­ίς προσφυγές κατά των αποφάσεων του προϊσταμέν­ου της αρμόδιας ΔΟΥ με τις οποίες επιβλήθηκα­ν τα πρόστιμα, που όμως απερρίφθησ­αν σιωπηρά, δηλαδή η ΔΟΥ ποτέ δεν απάντησε σε αυτές. Έτσι η υπόθεση έφτασε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, όπου απερρίφθη η προσφυγή της εταιρείας. Στη συνέχεια η εταιρεία άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης στο ΣτΕ, το οποίο με τις 984 και 985/2020 αποφάσεις του έκρινε ότι είναι εσφαλμένη η κρίση του Εφετείου, ότι μπορεί να εφαρμοστού­ν παράλληλα οι διατάξεις του νόμου 2523/1977 και του ΚΦΕ καθώς «οι περί υπερτιμολό­γησης διατάξεις της φορολογίας εισοδήματο­ς, ως ειδικές, αποκλείουν την παράλληλη εφαρμογή των περί εικονικών στοιχείων φορολογικώ­ν διατάξεων, με όλες τις εντεύθεν έννομες συνέπειες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece