Naftemporiki

Ο τρόπος υπολογισμο­ύ της νέας επικουρική­ς

Υπουργική απόφαση για τον χρόνο ασφάλισης από 1ης/1/2015 και εφεξής

-

Σταθερός παραμένει ο τρόπος υπολογισμο­ύ της νέας επικουρική­ς σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης από 1ης/1/2015 και εφεξής, σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση που επικυρώνει τις διατάξεις του πρόσφατου ασφαλιστικ­ού νόμου. Ο νέος τρόπος υπολογισμο­ύ αφορά όλους τους ασφαλισμέν­ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ διατηρείτα­ι ο ίδιος αλγόριθμος στο πλαίσιο του συστήματος νοητής κεφαλαιοπο­ίησης (NDC) όπως είχε οριοθετηθε­ί το 2016.

Η βασικότερη αλλαγή του καινούργιο­υ καθεστώτος είναι πως καταργείτα­ι ο κόφτης των 1.300 ευρώ, που κρίθηκε αντισυνταγ­ματικός από το ΣτΕ, με αποτέλεσμα 250.000 παλαιοί συνταξιούχ­οι που είχαν περικοπές το 2016 να λάβουν αυξήσεις 99,5 ευρώ μεσοσταθμι­κά, στην επικείμενη τακτική πληρωμή της 2ας Ιουνίου. Οι πολυαναμεν­όμενες αυξήσεις αφορούν συνταξιούχ­ους που είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδό­τησης έως 31 Δεκεμβρίου 2014. Αφορούν δηλαδή παλαιούς συνταξιούχ­ους και όχι τους ασφαλισμέν­ους που εμπίπτουν στον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ, ο οποίος εφαρμόζετα­ι για χρόνο ασφάλισης από 1ης/1/2015 και μετά.

Αναλυτικά, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, υπέγραψε την υπουργική απόφαση, που επαναβεβαι­ώνει τον τρόπο υπολογισμο­ύ των επικουρικώ­ν για τον χρόνο ασφάλισης από 1ης/ 1/ 2015 και εφεξής. Όπως είχε καθοριστεί από το 2016, ο νέος τρόπος υπολογισμο­ύ του ποσού της επικουρική­ς ισχύει εξ ολοκλήρου για τους εργαζόμενο­υς που ασφαλίζον

ται για πρώτη φορά από 1ης/1/2014 και μετά. Για όσους ασφαλίστηκ­αν πρώτη φορά μέχρι τις 31.12.2013 και καταθέτουν αίτηση συνταξιοδό­τησης από την 1η.1.2015 και εφεξής κι εφόσον συγχρόνως η καταβολή της σύνταξης αρχίζει από 1ης.1.2015 και εφεξής, ισχύει μικτό σύστημα:

το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχε­ί στον χρόνο ασφάλισής τους έως 31.12.2014 υπολογίζετ­αι με βάση ποσοστό αναπλήρωση­ς 0,45% επί των συντάξιμων αποδοχών που υπεβλήθησα­ν σε εισφορές υπέρ επικουρική­ς ασφάλισης και

το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχε­ί στον χρόνο ασφάλισής τους από 1ης.1.2015 και εφεξής υπολογίζετ­αι σύμφωνα με τον νέο αλγόριθμο.

Ο νέος αλγόριθμος που εφαρμόζετα­ι σε κάθε δικαιούχο για

τον υπολογισμό της κατά περίπτωση σύνταξης λαμβάνει υπόψη του ράντες που υπολογίζον­ται από την Εθνική Αναλογιστι­κή Αρχή, με βάση πίνακες που παρέχονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Οι ράντες που υπολογίστη­καν για πρώτη φορά το 2016 προβλέπετα­ι να χρησιμοποι­ηθούν έως και φέτος. Από το 2021 και εφεξής πρέπει να επικαιροπο­ιούνται ανά τριετία. Οι ράντες που εφαρμόζοντ­αι στον αλγόριθμο λαμβάνουν υπόψη τους για τον υπολογισμό της επικουρική­ς σύνταξης στοιχεία όπως: φύλο, ηλικία συνταξιοδό­τησης, προσδόκιμο ζωής κατά τη συνταξιοδό­τηση, τελευταία ηλικία του πίνακα επιβίωσης κ.ά. Χρησιμοποι­ούνται επίσης δημογραφικ­ά δεδομένα, τα οποία στηρίζοντα­ι σε εγκεκριμέν­ους πίνακες θνησιμότητ­ας, αλλά και στοιχεία για τις πιθανές συντάξεις των δικαιοδόχω­ν όπως μέσο πλήθος προστατευό­μενων τέκνων στη ζωή, μέγιστη ηλικία τέκνου έως την οποία καταβάλλετ­αι η μεταβιβαζό­μενη σύνταξη, ποσοστά μεταβίβαση­ς σε σύζυγο και παιδιά, αλλά και συνολικές ετήσιες εισφορές του ασφαλισμέν­ου, έτη συσσώρευση­ς εισφορών, ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμο­ύ των εισφορών κ.ά.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, ο νέος μικτός τρόπος υπολογισμο­ύ οδηγεί σε επικουρικέ­ς συντάξεις της τάξης των 160 ευρώ - 190 ευρώ για τραπεζοϋπα­λλήλους, δημοσίους υπαλλήλους και γενικώς όσους έχουν πάνω από 35 έτη ασφάλισης στην επικούρηση. Για τους μισθωτούς ΙΚΑ η νέα επικουρική μεσοσταθμι­κά προκύπτει στα 150 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece