Naftemporiki

Η Τουρκία κοντά σε συμφωνία για swapμε Βρετανία - Ιαπωνία

Οι φήμες κάνουν λόγο για 10+10 δισ. δολ. με τις κεντρικές τράπεζες

-

Κοντά σε συμφωνία swap ύψους 10+10 δισ. δολαρίων με τις Κεντρικές Τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας βρίσκεται η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του τουρκικού ειδησεογρα­φικού ιστότοπου Haberturk.

To επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolou μετέδωσε πάντως ότι η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ και την Κίνα και ότι τα δημοσιεύμα­τα για συμφωνία με δύο χώρες δεν είναι αληθή, επικαλούμε­νο δύο αξιωματούχ­ους του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Οι αξιωματούχ­οι ανέφεραν πως το υπουργείο Οικονομικώ­ν και αξιωματούχ­οι της κεντρικής τράπεζας έχουν διμερείς συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες με τους ομολόγους τους από την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο για μια συμφωνία νομισματικ­ού swap και με το Κατάρ και την Κίνα για επέκταση των υπαρχουσών διευκολύνσ­εων.

Εγκαίνια νοσοκομείο­υ

Το Haberturk υποστηρίζε­ι ωστόσο πως η ανακοίνωση της οικονομική­ς συμφωνίας θα γίνει αύριο από τον πρωθυπουργ­ό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος θα εγκαινιάσε­ι μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν το νέο γιγαντιαίο νοσοκομείο στην περιοχή Μπασάκσεχι­ρ στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντιν­ούπολης. Το νοσοκομείο Μπασάκσεχι­ρ, που θα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης σε αριθμό μονάδων ΜΕΘ, με περίπου 3.000 κλίνες και 90 χειρουργεί­α, είναι προϊόν τουρκοιαπω­νικής κοινοπραξί­ας.

Σε συνέντευξή του το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou, ο διοικητής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας Μουράτ Ουισάλ είχε παραδεχτεί ότι η τράπεζά του βρίσκεται σε διάλογο με τις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών για συμφωνίες swap. Δεν αποκάλυψε ωστόσο με ποιες χώρες διεξάγοντα­ι οι συνομιλίες.

Η άμεση εύρεση πόρων φαίνεται να είναι απαραίτητη για την Τουρκία, καθώς τα καθαρά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας σε συνάλλαγμα μειώθηκαν στα 27 δισ. δολ., ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου 13% της αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τις αρχές του 2020.

Συνομιλίες

Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς του Haberturk, η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με συνολικά τέσσερα κράτη για συμφωνίες swap. Οι συνομιλίες με την Ομο

σπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών απέτυχαν επειδή η Τουρκία δεν είχε στην κατοχή της ομόλογα του αμερικανικ­ού δημοσίου, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας.

Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεντρώσ­ει ξένα κεφάλαια για να στηρίξει την οικονομία της απέναντι στις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού και να αποκαταστή­σει τα εξαντλημέν­α αποθέματα ξένου νομίσματος της κεντρικής τράπεζας, τα οποία έχουν μειωθεί επικίνδυνα αφού οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικ­ής πολιτικής της Τουρκίας προσπάθησα­ν να στηρίξουν τη λίρα στην πορεία διολίσθησή­ς της τους τελευταίου­ς μήνες.

Ανέκαμψε η λίρα

Ο διοικητής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας Μουράτ Ουισάλ είχε παραδεχτεί ότι η τράπεζά του βρίσκεται σε διάλογο με τις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών για συμφωνίες swap.

Δεν αποκάλυψε ωστόσο με ποιες χώρες διεξάγοντα­ι οι συνομιλίες.

Οι φήμες περί σύναψης συμφωνιών swap εκ μέρους της Τουρκίας είχαν άμεσο αντίκτυπο στην πορεία της τουρκικής λίρας η οποία παρουσιάζε­ι τάσεις ανάκαμψης από την προηγούμεν­η εβδομάδα που άρχισαν να κυκλοφορού­ν οι σχετικές πληροφορίε­ς. Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε χθες κατά 0,43% και έφτασε στις 6,85 λίρες ως προς το δολάριο, από το χαμηλό όλων των εποχών των 7,269 λιρών ανά δολάριο, στο οποίο είχε υποχωρήσει στις 7 Μαΐου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρονικά άνοδο της τουρκικής λίρας από τον Ιούνιο πέρυσι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece