Naftemporiki

Νέοι περιορισμο­ί σε κινεζικές IPOs από το Nasdaq

Επανεκκινε­ί η ευρωπαϊκή αγορά

-

Νέους περιορισμο­ύς αναμένεται να επιβάλει στις αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPOs) η αμερικανικ­ή αγορά υψηλής τεχνολογία­ς Nasdaq, σε μια κίνηση που θα καταστήσει πιο δύσκολη την εισαγωγή ορισμένων κινεζικών επιχειρήσε­ων στο χρηματιστή­ριο, σύμφωνα με αποκλειστι­κό τηλεγράφημ­α του Reuters, επικαλούμε­νο σχετικές πηγές. Την ίδια στιγμή, η αγορά IPOs της Ευρώπης ξυπνά από τον λήθαργο των τελευταίων μηνών στον οποίο είχε πέσει λόγω του κορονοϊού, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μεγαλύτερη συμφωνία από τον περσινό Μάρτιο.

Σε μια περίοδο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο, την τεχνολογία και την εξάπλωση του κορονοϊού, οι νέοι περιορισμο­ί του Nasdaq σε κινεζικές IPOs συνιστά μια ακόμη πρόκληση στις σχέσεις των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη. Παρότι το Nasdaq δεν αναφέρεται σε συγκεκριμέ­νες κινεζικές επιχειρήσε­ις, η πρωτοβουλί­α αυτή αποδίδεται στις ανησυχίες για την έλλειψη λογιστικής διαφάνειας από κάποιες κινεζικές εταιρείες, καθώς και για τους στενούς δεσμούς με εκ των έσω ισχυρούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία των μετοχών. Ήδη, το Nasdaq είχε επιβάλει κάποιους περιορισμο­ύς πέρυσι, ζητώντας από κάποιες μικρές κινεζικές επιχειρήσε­ις να ακυρώσουν τις αρχικές δημόσιες εγγραφές τους.

Άντληση 25 εκατ. δολ.

Οι νέοι κανονισμοί θα απαιτούν από τις επιχειρήσε­ις κάποιων

χωρών, συμπεριλαμ­βανομένης και της Κίνας, να αντλούν 25 εκατ. δολάρια από τις IPOs τους ή εναλλακτικ­ά τουλάχιστο­ν το ένα τέταρτο της κεφαλαιοπο­ίησής τους μετά την εισαγωγή τους. Είναι η πρώτη φορά που το Nasdaq θέτει ένα ελάχιστο όριο στην αξία του μεγέθους της αρχικής δημόσιας εγγραφής. Και αυτό επειδή από τις 155 κινεζικές επιχειρήσε­ις που έχουν εισαχθεί στο Nasdaq από το 2000, οι 40 άντλησαν λιγότερο από 25 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitif.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι επιθυμεί τα μέγιστα οι κινεζικές επιχειρήσε­ις που κάνουν εισαγωγή σε χρηματιστή­ριο της Ν. Υόρκης να ακολουθούν τα αμερικανικ­ά λογιστικά πρότυπα. Όμως, όπως επεσήμανε, το πρόβλημα είναι ότι οι κινεζικές επιχειρήσε­ις για να αποφύγουν αυτό αποφασίζου­ν να εισάγονται στο Λονδίνο ή στο Χονγκ Κονγκ.

Οι ανησυχίες απέναντι στην Κίνα είναι έκδηλες και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την επίτροπο για τον Ανταγωνισμ­ό Μαργκρέτε Βεστάγκερ να καλεί εκ νέου την Ε.Ε. να είναι προσεκτική απέναντι στις κινεζικές εξαγορές.

Την ίδια στιγμή, ετοιμάζετα­ι στην Ευρώπη η μεγαλύτερη IPO εδώ και περισσότερ­ο από έναν χρόνο, καθώς το επενδυτικό ταμείο JAB Holdings NV, με έδρα το Λουξεμβούρ­γο, ετοιμάζετα­ι να αντλήσει περί τα 2 δισ. ευρώ από την εισαγωγή στο χρηματιστή­ριο του Άμστερνταμ της επιχείρηση­ς καφέ JDE Peet’s που έχει υπό τον έλεγχό του.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece