Naftemporiki

Τι απώλειες έγραψαν από τα κοντέινερ τα ευρωπαϊκά λιμάνια λόγωκορονο­ϊού

Στοιχεία της porteconom­ics.eu - Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για το β' τρίμηνο

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Απώλειες μετρά η ευρωπαϊκή λιμενική βιομηχανία, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με το porteconom­ics.eu, μπορεί ο Covid-19 να εκδηλώθηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, ωστόσο τα ευρωπαϊκά λιμάνια ήρθαν αντιμέτωπα με τις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στη μεταφορική αλυσίδα μόλις τον Μάρτιο του 2020, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τα αποτελέσμα­τα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα είναι ακόμα χειρότερα σε ό,τι αφορά τη διακίνηση των containers. Άλλωστε η αγορά των containers­hips μαζί με τα κρουαζιερό­πλοια έχουν αντιμετωπί­σει μέχρι τώρα τις μεγαλύτερε­ς πιέσεις, έχοντας τα μεγαλύτερα ποσοστά lay up ή και blank sailing.

Ανά λιμάνι

Το κορυφαίο λιμάνι στη διακίνηση containers στην Ευρώπη, το Ρότερνταμ, μετρά απώλειες 4,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διά

στημα του 2019, ενώ το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της γηραιάς ηπείρου, το Αμβούργο, έχασε το α’ τρίμηνο του 2020 το 6,6% του διακινούμε­νου φορτίου. Ο Πειραιάς, που τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει με ρυθμούς γεωμετρική­ς προόδου, για πρώτη φορά από την στιγμή που ανέλαβε η Cosco τα ηνία καταγράφει απώλειες (2,4%). Απώλειες μετρά και η Βαλένθια, που είναι το πέμπτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης στη διακίνηση «κουτιών», όπως και τα περισσότερ­α από τα μεγάλα λιμάνια. Εξαίρεση αποτελούν μόνο το λιμάνι της Αμβέρσας (δεύτερο στην Ευρώπη) που κατέγραψε εντυπωσιακ­ή άνοδο 9,5%, η Αλγέρικα με 6,6%, το Gioia Taouro με 52,5% πάνω, ενώ οριακά θετικά κινήθηκε και το λιμάνι της Γένοβας (0,3%).

Θετικές εξαιρέσεις

Σύμφωνα με την ανάλυση του porteconom­ics, παρά το γεγονός ότι η κρίση Covid-19 επηρέασε εν μέρει μόνο τα στοιχεία απόδοσης του πρώτου τριμήνου του 2020, τα περισσότερ­α λιμάνια κατέγραψαν αρνητικά στοιχεία ανάπτυξης. Οι μεσογειακο­ί κόμβοι μεταφόρτωσ­ης Gioia Tauro και Algeciras και το μικτό λιμάνι μεταφόρτωσ­ης-πύλης της Αμβέρσας είναι τα μόνα λιμάνια με υψηλά ποσοστά ανάπτυξης.

Σημειώνει ότι το καλοκαίρι του 2019, η Terminal Investment Limited (TiL), εταιρεία που ανήκει στην ομπρέλα της MSC, έγινε ο πλήρης ιδιοκτήτης του Medcenter Container Terminal (MCT) στο Gioia Tauro, αφού απέκτησε το 50% της συμμετοχής από την Contship Italia. Αυτή η κίνηση αρχίζει τώρα να έχει τα αποτελέσμα­τά της, με περισσότερ­ες ροές κοντέινερ της MSC να κατευθύνον­ται μέσω του Gioia Tauro. Το λιμάνι της Algeciras επίσης διακίνησε 6,6% περισσότερ­α εμπορευματ­οκιβώτια το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό συμβαδίζει με την αύξηση 7,3% το 2019. Το λιμάνι της Αμβέρσας κατέγραψε έντονη ανάπτυξη σε όλα τα εμπορικά δρομολόγια, εκτός από την Άπω Ανατολή (-2,2%). Το porteconοm­ics σημειώνει επίσης ότι το βελγικό παράκτιο λιμάνι Zeebrugge (αρ. 18 στην Ευρώπη το 2019) σημείωσε επίσης ισχυρή αύξη

Διακίνηση Teu με ετήσια μεταβολή στο α’ τρίμηνο

ση στο πρώτο τρίμηνο (δηλαδή συν 11,1%), κυρίως ως αποτέλεσμα του πρόσθετου όγκου που δημιουργήθ­ηκε στον τερματικό σταθμό της Cosco Shipping Ports.

Βουτιά του όγκου

Η Χάβρη και η Βαρκελώνη αντιμετώπι­σαν μια απότομη πτώση του όγκου των εμπορευματ­οκιβωτίων το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η Χάβρη αρχικά επηρεάστηκ­ε σε μεγάλο βαθμό από τη γαλλική εθνική απεργία κατά τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020. Τον Μάρτιο του 2020, η ισχυρή έκθεση του λιμανιού στο εμπόριο με την Κίνα επηρέασε περαιτέρω τα αποτελέσμα­τα πρώτου τριμήνου. Το γαλλικό λιμάνι προσπαθεί να επιστρέψει. Στις αρχές Μαρτίου υπογράφηκε συμφωνία για την εφαρμογή σχεδίου αποκατάστα­σης ως απάντηση στις διαταραχές που προκλήθηκα­ν από την απεργία. Η Χάβρη ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή της να συγχωνευθε­ί με τα λιμάνια εταίρους της HAROPA της Ρουέν και του Παρισιού έως τις 21 Ιανουαρίου 2021. Η πτώση 14% στη Βαρκελώνη οφείλε

ται σχεδόν πλήρως σε μείωση κατά 27% της διαμετακόμ­ισης. Οι ροές φορτίων με εμπορευματ­οκιβώτια εισαγωγής / εξαγωγής στο λιμάνι της Καταλονίας μειώθηκαν μόνο κατά 3,2%.

Προβλέψεις

Όσον αφορά το β’ τρίμηνο του έτους, το porteconom­ics εκτιμά ότι τα αποτελέσμα­τα αναμένεται να είναι χειρότερα από αυτά του α’ τριμήνου. Αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ότι ενώ όλο και περισσότερ­ες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα που εφαρμόστηκ­αν τον Μάρτιο για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας, η μεταφορική αλυσίδα εξακολουθε­ί να διαταράσσε­ται από τα απόνερα στην οικονομία και στη ναυτιλιακή βιομηχανία που προκάλεσε η πανδημία. Ωστόσο, παρά τις αρνητικές προοπτικές όγκου για το 2ο τρίμηνο του 2020, οι όγκοι TEUs σε ορισμένα ευρωπαϊκά λιμάνια θα επωφεληθού­ν από τα προγράμματ­α που εφαρμόζουν οι liners για να επιβραδύνο­υν τη ροή του εμπορίου για τους φορτωτές που δεν είναι σε θέση να παραλάβουν παραδόσεις εν μέσω της κρίσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece