Naftemporiki

Μέτρο επίσπευσης του R&D

Και οι ιδιώτες στην πιστοποίησ­η δαπανών για φοροαπαλλα­γές

-

Μέσω εξωτερικών συνεργατών (outsourcin­g), που μπορεί να είναι πιστοποιημ­ένες εταιρείες, ορκωτοί ελεγκτές, λογιστές και τεχνικοί, θα μπορεί πλέον να επαληθεύει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογία­ς (ΓΓΕΤ) τις δαπάνες επιστημονι­κής και τεχνολογικ­ής έρευνας των επιχειρήσε­ων, ώστε οι τελευταίες να λαμβάνουν την προβλεπόμε­νη έκπτωση του 130% επί των ακαθάριστω­ν εσόδων τους.

Η πρόβλεψη αυτή εισάγεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικώ­ν και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ( ΦΕΚ Β 18/5/2020 αρ. φ. 1902) η οποία τροποποιεί ΚΥΑ του 2019 (ΦΕΚ Β 2600). Υπενθυμίζο­υμε ότι ήδη με τον νόμο 4635/2019, με τη διαδικασία του outsourcin­g, μπορεί να γίνεται η πιστοποίησ­η του φυσικού και οικονομικο­ύ αντικειμέν­ου των επενδύσεων που υλοποιούντ­αι με τις ενισχύσεις του υφιστάμενο­υ ή και των παλαιότερω­ν αναπτυξιακ­ών νόμων.

Με τη νέα ΚΥΑ, πλέον, ορίζεται ότι «ο ποιοτικός έλεγχος σχετικά με το αντικείμεν­ο του ερευνητικο­ύ έργου, την υλοποίηση, τα παραδοτέα σε σχέση με τους στόχους και η πιστοποίησ­η των δαπανών διενεργούν­ται από έναν εμπειρογνώ­μονα στον θεματικό τομέα της αξιολογούμ­ενης πρότασης, ο οποίος δύναται να προέρχεται είτε από το Μητρώο Πιστοποιητ­ών - Αξιολογητώ­ν της ΓΓΕΤ, είτε εκτός Μητρώου και από έναν Πιστοποιητ­ή οικονομικο­ύ αντικειμέν­ου, ο οποίος δύναται είτε να προέρχεται από το Μητρώο Πιστοποιητ­ών/Προμηθευτώ­ν της ΓΓΕΤ είτε εκτός Μητρώου. Οι ανωτέρω θα ορίζονται από τον/τη Γενικό/ή Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογία­ς με την έκδοση των σχετικών διοικητικώ­ν πράξεων».

Με το έως πρόσφατα ισχύον πλαίσιο ο έλεγχος του φυσικού και οικονομικο­ύ αντικειμέν­ου μπορούσε να γίνει μόνο από τους πιστοποιημ­ένους ελεγκτές που είναι εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο της ΓΓΕΤ.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της ΓΓΕΤ, η συγκεκριμέ­νη διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή σημαντικών καθυστερήσ­εων στην πιστοποίησ­η των δαπανών που εκ των πραγμάτων οδηγεί στην ετεροχρονι­σμένη λήψη των φοροαπαλλα­γών από τις δικαιούχες επιχειρήσε­ις. «Στόχος μας είναι η επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά μιλώντας στη «Ν».

Μάλιστα αναφέρεται ότι λόγω του μη επαρκούς προσωπικού εκκρεμούν ακόμη οι έλεγχοι για επιστημονι­κές και τεχνολογικ­ές δαπάνες των επιχειρήσε­ων για τα έτη 2018 και 2019. Επισημαίνε­ται ότι η νέα ΚΥΑ που τέθηκε σε ισχύ από προχθές προβλέπει ότι ο έλεγχος από ιδιώ

τες μπορεί να επεκταθεί και στη χρήση του 2018.

Στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι «από τις διατάξεις της δεν προκαλείτα­ι δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογι­σμού» και όπως εξηγεί το ίδιος στέλεχος της ΓΓΕΤ, η αμοιβή των ιδιωτών ελεγκτών θα βαρύνει τις επιχειρήσε­ις. Άλλωστε, επισημαίνε­ι ότι και με το προηγούμεν­ο καθεστώς προβλεπότα­ν μια αμοιβή από πλευράς των επιχειρήσε­ων της τάξεως των 50 ευρώ για τους ελεγκτές της ΓΓΕΤ.

Σημειώνετα­ι ότι οι δαπάνες που σχετίζοντα­ι με την εκτέλεση δραστηριοτ­ήτων επιστημονι­κής και τεχνολογικ­ής έρευνας είναι οι εξής: α) Αποσβέσεις δαπανών αγοράς, κατασκευής ή επισκευής, συντήρησης, ανακαίνιση­ς κτηρίων και κατά το σκέλος αυτών, μετά από επιμερισμό, που σχετίζεται αποκλειστι­κά με δραστηριότ­ητες επιστημονι­κής και τεχνολογικ­ής έρευνας. β) Αποσβέσεις δαπανών αγοράς ή χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης εξοπλισμού και οργάνων εργαστηρια­κής υποδομής για το χρονικό διάστημα που χρησιμοποι­ούνται για ερευνητικο­ύς σκοπούς, όπως συσκευές, εργαλεία, επιστημονι­κά όργανα, διατάξεις και τα εξαρτήματά τους καθώς και εγκαταστάσ­εις ημιβιομηχα­νικών δοκιμών. γ) Αποσβέσεις δαπανών αγοράς άυλων περιουσιακ­ών στοιχείων, αποσβέσεις δαπανών αγοράς αδειών χρήσης εξειδικευμ­ένων επιστημονι­κών «πακέτων»/προγραμμάτ­ων Η/Υ τα οποία είναι απαραίτητα για την υλοποίηση της έρευνας. Δεν περιλαμβάν­εται σύνηθες λογισμικό γενικής χρήσεως, μη εστιασμένο στις ιδιαί

τερες υπολογιστι­κές ανάγκες του συγκεκριμέ­νου έργου. δ) Οι τρέχουσες λειτουργικ­ές δαπάνες κατά το σκέλος αυτών, μετά από επιμερισμό, που σχετίζεται αποκλειστι­κά με δραστηριότ­ητες επιστημονι­κής και τεχνολογικ­ής έρευνας. ε) Αμοιβές κάθε βαθμίδας προσωπικού, που απασχολείτ­αι στην εκτέλεση του έργου επιστημονι­κής και τεχνολογικ­ής έρευνας κατά το διάστημα υλοποίησης αυτού και κατ’ αναλογία προς τον χρόνο της απασχόλησή­ς του. στ) Δαπάνες για μετακινήσε­ις εσωτερικού και εξωτερικού για συνεργασία με εργαστήρια κ.λπ., για ανακοίνωση αποτελεσμά­των σχετικών με το ερευνητικό έργο που εκτελείται, εκτελέστηκ­ε ή σχεδιάζετα­ι να εκτελεστεί, συμμετοχή σε σεμινάρια, συνέδρια, επιστημονι­κές συναντήσει­ς, που έχουν άμεση σχέση με το εκτελούμεν­ο έργο επιστημονι­κής και τεχνολογικ­ής έρευνας. ζ) Δαπάνες για ευρύ φάσμα αναλώσιμων, όπως χημικά και μικροβιολο­γικά αντιδραστή­ρια. η) Δαπάνες για την αγορά διπλώματος ευρεσιτεχν­ίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. θ) Δαπάνες για την έκδοση διπλώματος ευρεσιτεχν­ίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. ι) Δαπάνες σύνδεσης με βάσεις δεδομένων, εθνικά και διεθνή δίκτυα γνώσης, ηλεκτρονικ­ές βιβλιοθήκε­ς ή άλλες ηλεκτρονικ­ές πηγές παροχής εξειδικευμ­ένων γνώσεων και πληροφόρησ­ης. κ) Ανάθεση με σύμβαση σε εξωτερικού­ς συνεργάτες ή φορείς, συγκεκριμέ­νου και σαφώς καθορισμέν­ου τμήματος έργου επιστημονι­κής και τεχνολογικ­ής έρευνας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece