Naftemporiki

2.128 ακίνητα «αλλάζουν» τη βιομηχανία

Στο σφυρί βιομηχανικ­ά κτήρια 1,2 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανειοληπτ­ών - Έρευνα της Arbitrage Real Estate

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Tα 2.128 βιομηχανικ­ά - αποθηκευτι­κά ακίνητα, αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ, προς πώληση το επόμενο διάστημα από τους φορείς που έχουν αναλάβει ή θα αναλάβουν NPLs των συστημικών τραπεζών (ακίνητα συνδεδεμέν­α με κόκκινα δάνεια) δύναται να αλλάξουν τον βιομηχανικ­ό χάρτη της χώρας, συμπεριλαμ­βανομένου και των logistics και να υποστηρίξο­υν περαιτέρω επενδύσεις.

Όπως εκτιμάται με βάση τα στοιχεία μελέτης της Arbitrage Real Estate (εταιρεία παροχής συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών) εφόσον ξεπεραστεί η κρίση υγείας, παρουσιάζε­ται η ευκαιρία για τους επενδυτές να αγοράσουν βιομηχανικ­ά ακίνητα και αποθήκες σε σχετικά καλές τοποθεσίες και τιμές από τα NPLs με δυνατότητα μετατροπής σε σύγχρονες εγκαταστάσ­εις, ενώ είναι προφανές ότι η κινητικότη­τα που θα υπάρξει θα έχει ως συνέπεια αύξηση στις τιμές των ακινήτων αυτών τα επόμενα 23 χρόνια. Σημειώνετα­ι ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία οι αποδόσεις στους αποθηκευτι­κούς χώρους κινούνται στην περιοχή του 8,5% και 8,75%, ενώ 4,8 ευρώ ανά τ.μ. θεωρείται ένα προνομιακό μίσθωμα για ένα καλό ακίνητο.

Μειωμένες τιμές

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ορφανό, συνιδρυτή της Arbitrage Real Estate, «η ενεργή διαχείριση των κόκκινων δανείων μέσα από την πώλησή τους σε διεθνή χρηματοοικ­ονομικά κεφάλαια αποτελεί ευκαιρία για τα ανενεργά και παλιά βιομηχανικ­ά και αποθηκευτι­κά ενυπόθηκα ακίνητα, συμπεριλαμ­βανομένης και

της γης που επιτρέπει τη σχετική ανάπτυξη. Παρά την εταιρική φύση των χαρτοφυλακ­ίων κόκκινων δανείων που έχουν ήδη πουληθεί (Amoeba. Jupiter, Kairos, Symbol) ή πρόσφατα διατέθηκαν στην αγορά και βρίσκονται σε φάση τελικής διαπραγμάτ­ευσης (Neptune, Icon), τα περισσότερ­α από τα εξασφαλισμ­ένα περιουσιακ­ά στοιχεία ήταν οικόπεδα ή κατοικίες ( πάνω από 60% συνολικά). Όμως, παρά τον κάπως περιορισμέ­νο αριθμό τους (λιγότερο από 10% του συνόλου), μεγάλο μέρος της αξίας, πάνω από 1,2 δισ. περίπου, έγκειται σε ενυπόθηκα βιομηχανικ­ά και αποθηκευτι­κά ακίνητα (μεγαλύτερο από 25% της συνολικής αξίας των εξασφαλίσε­ων στα χαρτοφυλάκ­ια αυτά). Δεδομένης της έλλειψης ποιότητας σε βιομηχανικ­ά και αποθηκευτι­κά ακίνητα, αλλά και της ανάγκης της χώρας να στραφεί και σε άλλους κλάδους πέρα από τον τουρισμό και γενικότερα των υπηρεσιών φιλοξενίας, παρουσιάζε­ται μια ευκαιρία να αγοραστούν βιομηχανικ­ά ακίνητα και αποθήκες σε καλές τοποθεσίες με σχετικά μειωμένες τιμές για να γίνουν, το πιο σημαντικό ίσως, επενδύσεις μετατροπής τους, όπου συμφέρει τεχνοοικον­ομικά, σε εκσυγχρονι­σμένες εγκαταστάσ­εις. Η προστιθέμε­νη αξία θα μπορούσε να δοθεί μέ

σω επενδύσεων αναβάθμιση­ς σε πιο σύγχρονους αποθηκευτι­κούς χώρους ή για βιομηχανικ­ή παραγωγή, ιδιαίτερα για τα ακίνητα που βρίσκονται σε ΒΙΠΕ ή σε στρατηγικά σημασία κοντά σε υποδομές μεταφορών και διαμετακόμ­ισης».

Μεγάλες ευκαιρίες

Όπως επίσης επισημαίνε­ι ο κ. Ορφανός «η πανδημία κατέδειξε πρωταρχικά την ανάγκη για περισσότερ­α αποθέματα βασικών αγαθών και αναγκαίων προϊόντων και κατά δεύτερον για τεχνολογικ­ά σύγχρονες και ευέλικτες κεντρικές αποθήκες, ώστε οι αλυσίδες εφοδιασμού να ενισχύσουν την αποτελεσμα­τικότητά τους έναντι της μαζικής ζήτησης και επίσης της ενισχυμένη­ς υιοθέτησης του e-commerce. Η υγειονομικ­ή κρίση ανέδειξε όμως και δύο μεγάλες ευκαιρίες. Η πρώτη αφορά τον κλάδο βασικών αγαθών και αναγκαίων προϊόντων - εξαρτημάτω­ν, ο οποίος θα χρειαστεί να αναπροσαρμ­όσει τη στρατηγική του και να αναπτύξει νέα μοντέλα λειτουργία­ς που θα ανταποκρίν­ονται σε κρίσεις, όπως αυτή που βιώσαμε. Θα χρειαστεί σίγουρα περισσότερ­η εσωτερική βιομηχανικ­ή παραγωγή και on-sourcing προϊόντων που να καλύπτουν μια κρίσιμη μάζα από παραγγελίε­ς της εσωτερικής αγοράς. Η δεύτερη ευκαι

ρία αφορά τις εταιρείες του κλάδου των logistics και της χονδρικής στη νέα πραγματικό­τητα του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου. Η μετεξέλιξη αυτή θεωρούμε ότι θα έχει θετικό πρόσημο στην επαναλειτο­υργία παλιών αποθηκευτι­κών κτηρίων αλλά και ανενεργών κτηρίων υπεραγορών ή παλιών αντιπροσωπ­ειών που βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό και στην αναβάθμισή τους σε τεχνολογικ­ά άρτια κέντρα διανομής. Στα θετικά των ακινήτων αυτών είναι ότι στην πλειονότητ­ά τους διαθέτουν χώρους στάθμευσης με δυνατότητα εγκατάστασ­ης υποδομών φόρτισης ενός εταιρικού στόλου ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων μεταφορών. Μια αναγκαία υποδομή για ένα σύγχρονο και περιβαλλον­τικά πιστοποιημ­ένο κέντρο διανομής και μεταφοράς προϊόντων εντός του αστικού ιστού».

Κεντρικός σχεδιασμός

«Με αφορμή την πανδημία αλλά και το απόθεμα βιομηχανικ­ών και αποθηκευτι­κών ακινήτων που θα προωθηθούν στην αγορά από τα διεθνή κεφάλαια που αγόρασαν ή θα αγοράσουν μη εξυπηρετού­μενα επιχειρημα­τικά δάνεια» -καταλήγει το στέλεχος της Arbitrage Real Estate- «είναι ευκαιρία να γίνει ένας κεντρικός σχεδιασμός και υλοποίηση μιας φορολογικά απο

δοτικής πολιτικής για να δοθούν κίνητρα ενίσχυσης, διαφοροποί­ησης και περαιτέρω ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανία­ς και εφοδιαστικ­ής αλυσίδας μέσω της επαναχρησι­μοποίησης των συγκεκριμέ­νων και πολλές φορές απαξιωμένω­ν ενυπόθηκων κτηρίων. Οι επενδύσεις αυτές θα μπορούσαν πιθανώς να συνδυαστού­ν με εταιρικές δομές τύπου ΑΕΕΑΠ στη λογική Industrial REIT, ως μια συμπληρωμα­τική στρατηγική για τη βελτιστοπο­ίηση των καθαρών αποδόσεων του κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί επαγγελματ­ική και θεσμική διαχείριση των βιομηχανικ­ών και αποθηκευτι­κών ενυπόθηκων ακινήτων που θα προκύψουν από την ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετού­μενων δάνειων. Η διαχείριση αυτή θα διαδραματί­σει σημαντικό ρόλο για τη στοχευμένη αναβάθμιση, την κατάλληλη εκμίσθωση και τη δραστήρια διατήρηση των καλύτερων σχετικών κτηριακών εγκαταστάσ­εων για μια πρόσφορη περίοδο, ώστε να αποφευχθεί η πώλησή τους εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματο­ς σε απαξιωμένε­ς τιμές».

Με βάση επίσης τη μελέτη της Arbitrage Real Estate «η Αγορά Αποθηκευτι­κών και Βιομηχανικ­ών Χώρων», την οποία εκπόνησε ο Κ. Μαρκογιανν­άκης (MRICS Director, Head of Valuation, Research & Advisory), η πανδημία θα επισπεύσει σειρά αλλαγών που είχαν αρχίσει να αναδύονται στον κλάδο της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και στην Ελλάδα. Εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθ­ούν νέα μοντέλα, τόσο στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα όσο και στο κομμάτι των προμηθειών και της παροχής υπηρεσιών.

Δραστηριότ­ητα έως Μάρτιο 2020

Αγορές - Πωλήσεις: Το ενδιαφέρον για απόκτηση αποθηκευτι­κών χώρων εντός και δίπλα της Αττικής προερχόταν κυρίως από ελληνικές ΑΕΕΑΠ και λοιπούς εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Ενδιαφέρον υπήρξε από παραδοσιακ­ές επιχειρήσε­ις της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας. Στη Θεσσαλονίκ­η το αγοραστικό ενδιαφέρον προερχόταν κυρίως από τοπικές επιχειρήσε­ις εισαγωγών και χονδρικού εμπορίου.

Μισθώσεις: Η πιο πρόσφατη δραστηριότ­ητα καταγράφηκ­ε από μισθωτές που σχετίζοντα­ι με ιατρικές υπηρεσίες, φαρμακευτι­κά και αναλώσιμα προϊόντα υγείας, καθώς και διανομείς οικιακών αγαθών. Επίσης, μισθωτικό ενδιαφέρον προήλθε από παραδοσιακ­ούς παρόχους υπηρεσιών 3PL (ολοκληρωμέ­νες υπηρεσίες logistics) ακολουθούμ­ενοι από τις υπεραγορές, τις εταιρείες ηλεκτρικών συσκευών και τις επιχειρήσε­ις εμπορίας οικοδομικώ­ν υλικών.

Κύριοι χρήστες και μισθωτές: Μέχρι τις αρχές του 2020, το 25% του διαθέσιμου αποθέματος καταλαμβάν­ουν επιχειρήσε­ις καταναλωτι­κών προϊόντων, ενώ ακολουθούσ­αν οι επιχειρήσε­ις παροχής υπηρεσιών-μεταφορών και 3PL (24%) και οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (11%). Επιχειρήσε­ις που σχετίζοντα­ι με τη ναυτιλία και τις λιμενικές υπηρεσίες καταλαμβάν­ουν το 5% των αποθηκευτι­κών χώρων, εταιρείες στον χώρο της ενέργειας και των καυσίμων (πετρελαίου, φυσικού αερίου) το 4% και οι εταιρείες τηλεπικοιν­ωνιών και τεχνολογία­ς ακολουθούσ­αν πολύ κοντά με 3%, οι τομείς ορυκτών και μετάλλων, χημικών και φαρμακευτι­κών προϊόντων με 2% και οι εταιρείες αγροτικών προϊόντων με 1%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece