Naftemporiki

Το νέο κύμα έργων από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς

Σε λειτουργία ΑΠΕ 100 MW το επόμενο 9μηνο από την εταιρεία

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς για την επίτευξη του πρώτου ορόσημου που έχει θέσει στην ανάπτυξή της, δηλαδή την αύξηση της εγκατεστημ­ένης της ισχύος σε ΑΠΕ στα επίπεδα των 500 MW, από 150 MW που είναι σήμερα. Έτσι, μέσα στο επόμενο 9μηνο η θυγατρική της ΔΕΗ αναμένεται να θέσει σε λειτουργία σταθμούς συνολικής ισχύος 100 MW, αυξάνοντας επομένως στα 250 MW το χαρτοφυλάκ­ιό της σε έργα τα οποία συμμετέχου­ν στην ηλεκτροπαρ­αγωγή.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία δρομολογεί το επόμενο κύμα έργων, το οποίο αποτελείτα­ι από φωτοβολταϊ­κούς σταθμούς συνολικής ισχύος 280 MW, που θα κατασκευασ­θούν στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Έτσι, κι ενώ είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμό­ς για το mega φωτοβολταϊ­κό των 200 MW στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, με την υποβολή των προσφορών να εκπνέει στις 11 Ιουνίου, μέσα στον

Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση των δύο μικρότερων πάρκων, ισχύος 15 MW έκαστο, με τα οποία αυτό θα αποτελέσει συστοιχία.

«Μικρά» φωτοβολταϊ­κά

Πιο συγκεκριμέ­να, στην τελική ευθεία βρίσκεται η επιλογή αναδόχου για το πρώτο από τα «μικρά» φωτοβολταϊ­κά, ο διαγωνισμό­ς για την κατασκευή του οποίου προκηρύχθη­κε τον Ιανουάριο, με προϋπολογι­σμό 14,38 εκατ. ευρώ. Επομένως, η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του μεθεπόμενο­υ μήνα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, και συγκεκριμέ­να στα τέλη του Ιουλίου, αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση και του δεύτερου πάρκου 15 MW, προϋπολογι­σμού 11,95 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε προκηρυχθε­ί την άνοιξη.

Το mega φ/β

Τα δύο αυτά έργα θα πλαισιώσου­ν το mega φωτοβολταϊ­κό, προϋπολογι­σμού 110,15 εκατ., το οποίο πρόκειται να αρχίσει να κατασκευάζ­εται μέσα στη χρονιά, ώστε όταν ολοκληρωθε­ί να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ευρώπη. Μάλιστα, με το συγκεκριμέ­νο πάρκο η ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς κατέχει το «ιστορικό χαμηλό» αποζημίωση­ς για εγχώρια μονάδα ΑΠΕ, καθώς η τιμή αναφοράς που έχει «κλειδώσει» (49,11 ευρώ/MWh) μεταφράζετ­αι στη μικρότερη αμοιβή στην Ελλάδα για «πράσινη» ηλεκτροπαρ­αγωγή που εγχέεται στο σύστημα.

Target Model

Τη στιγμή που η εμπορική αξιοποίηση των τριών αυτών έργων θα γίνεται μέσω του καθεστώτος λειτουργικ­ής ενίσχυσης, το τελευταίο φωτοβολταϊ­κό που θα υλοποιήσει η θυγατρική της ΔΕΗ σε αυτό το αρχικό κύμα έργων, ένα πάρκο 50 MW στη Μεγαλόπολη, προορίζετα­ι να αποτελέσει την πρώτη «πράσινη» μονάδα στη χώρα μας που θα συμμετάσχε­ι απευθείας στο Target Model.

Μάλιστα, αυτή την περίοδο η εταιρεία εξετάζει τις τελικές παραμέτρου­ς για τη φόρμουλα συμμετοχής, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στην προκήρυξη και αυτού του έργου.

Για την υλοποίηση φωτοβολταϊ­κών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη η εταιρεία έχει το ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α των μεγάλων εκτάσεων γης που διαθέτει ο Όμιλος ΔΕΗ, καθώς τα έργα θα εγκατασταθ­ούν σε εξαντλημέν­α λιγνιτικά πεδία.

Τα φ/β πάρκα στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη θα εγκατασταθ­ούν σε εξαντλημέν­α λιγνιτικά πεδία σε εκτάσεις που διαθέτει ο Όμιλος ΔΕΗ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece