Naftemporiki

Η ρευστότητα «καίει» τη μεταποίηση

Παρουσίαση της έρευνας του ΣΒΕ

-

Ηέλλειψη ρευστότητα­ς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπί­ζουν αυτόν τον καιρό οι μικρομεσαί­ες μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις με έδρα την ελληνική περιφέρεια λόγω της κρίσης του κορονοϊού, και το οποίο αναμένεται να ενταθεί το επόμενο δίμηνο, όπως προκύπτει από έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Ελλάδας (πρώην ΣΒΒΕ) που παρουσιάστ­ηκε χθες, μέσω τηλεδιάσκε­ψης, στον υπουργό Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλ­ο.

Ακολουθούν κατά σειρά τρία ακόμα προβλήματα, που βέβαια σχετίζοντα­ι με το πρώτο, όπως η μείωση πωλήσεων, η αύξηση του λειτουργικ­ού κόστους (πρώτες ύλες, μεταφορικά, ειδικά μέτρα) και η αδυναμία υλοποίησης επενδύσεων. Για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικώ­ν να υπάρξει σχετική κυβερνητικ­ή πρωτοβουλί­α για την ανταπόκρισ­η και προσαρμογή του τραπεζικού συστήματος στα νέα δεδομένα που δημιουργήθ­ηκαν από την πανδημία, ούτως ώστε να υποστηριχθ­ούν οι υγιείς βιομηχανίε­ς της χώρας. Από την πλευρά του ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι σήμερα ο πρωθυπουργ­ός θα ανακοινώσε­ι τα μέτρα της επόμενης φάσης υποστήριξη­ς των επιχειρήσε­ων και της οικονομίας, που θα στηρίζοντα­ι στους εξής τρεις πυλώνες:

Την απασχόληση και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας

Την παροχή ρευστότητα­ς στην οικονομία

Την ανακοίνωση φορολογικώ­ν μέτρων για την υποστήριξη κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 79% επιχειρήσε­ων αξιολογεί θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπι­ση της κρίσης, έναντι μόλις 4% αρνητικά. Το 89% ομοίως αξιολογεί θετικά τα μέτρα για την αντιμετώπι­ση της υγειονομικ­ής κρίσης, όταν μόνο το 3% έχει αρνητική άποψη, ενώ το 62% αξιολογεί θετικά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας, έναντι 14% που έχει αρνητική γνώμη.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα πέντε πλέον αποτελεσμα­τικά ειδικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας, τα οποία είναι: 1. Ασφαλιστικ­ή κάλυψη των εργαζομένω­ν με συμβάσεις υπό αναστολή

2. Αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων για συνεπείς επιχειρήσε­ις

3. Αναστολή προθεσμιών της φορολογική­ς διοίκησης

4. Εργασία από απόσταση (τηλεεργασί­α)

5. Αναστολή συμβάσεων Αντιθέτως τα ζητήματα/προβλήματα που δημιουργήθ­ηκαν από τη λήψη των μέτρων για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας είναι: 1. Ηλεκτρονικ­ή γραφειοκρα­τία συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» 2. Οριζόντιος χαρακτήρας μέτρων - Αδυναμία επιλογής σύμφωνα με τις ανάγκες

3. Απουσία ειδικών μέτρων στήριξης για μεγάλες επιχειρήσε­ις 4. Τραπεζικά κριτήρια στα εγγυημένα δάνεια

5. Επιταγές

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece