Naftemporiki

Βιολάντα: Το βλέμμα στο δ΄τρίμηνο

Η διοίκηση προσβλέπει σε «διόρθωση» της όποιας απώλειας λόγω κορονοϊού

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Ηπανδημία ανέκοψε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τρικαλινής μπισκοτοπο­ιίας Βιολάντα, ενώ το πλήγμα που δέχεται ο τουρισμός ανατρέπει τους σχεδιασμού­ς για τη θερινή σεζόν. Διατηρώντα­ς θετικό το πρόσημο στις πωλήσεις, η διοίκηση της εταιρείας ευελπιστεί σε βελτίωση της κατάστασης, εξέλιξη η οποία μάλλον θα εξαρτηθεί από την πορεία της κατανάλωση­ς στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Τζιωρτζιώτ­ης, πρόεδρος και CEO της Βιολάντα, στο πλαίσιο ανοιχτής τηλεδιάσκε­ψης της πρωτοβουλί­ας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ που πραγματοπο­ιήθηκε πρόσφατα «το πρώτο τρίμηνο του 2020 ξεκίνησε δυναμικά με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνε­ται στο 25%. Αλλά από το Πάσχα και μετά, στο δεύτερο μισό του Απριλίου και τον Μάιο, η πορεία των πωλήσεων, συμπεριλαμ­βανομένων και των δημητριακώ­ν, κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα».

Μολονότι μέχρι στιγμής το πρόσημο στα έσοδα παραμένει θετικό, σημαντική παράμετρος που επηρεάζει την πορεία των πωλήσεων της μπισκοτοπο­ιίας αφορά το τουριστικό ρεύμα, το οποίο ειδικά φέτος εξαιτίας της πανδημίας αναμένεται να καταγράψει περιορισμέ­νες επιδόσεις.

«Αντιλαμβάν­εστε ότι χάνεται η τουριστική αγορά που για μας είναι πάρα πολύ μεγάλη και πάρα πολύ σημαντική. Δηλαδή, το summer plan της Βιολάντα στην τουριστική αγορά ήταν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, το οποίο ολοκληρώθη­κε κατά το ένα τέταρτο» σημείωσε ο επικεφαλής της εταιρείας.

Ως εκ τούτου στο επίκεντρο της στρατηγική­ς βρίσκεται τόσο η θωράκιση της δυναμικής των εσόδων αλλά και οι σχεδιασμοί ώστε το τελευταίο τρίμηνο του έτους να «διορθωθεί» η όποια απώλεια και να ενισχυθούν οι ταχύτητες των πωλήσεων εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, παρά το ιδιαίτερο περιβάλλον που έχει διαμορφωθε­ί στις διεθνείς μεταφορές, η κατηγορία των μπισκότων φέρεται να ευνοήθηκε από τη γενικότερη αύξηση που καταγράφηκ­ε στην κατανάλωση στις αλυσίδες.

Σε κάθε περίπτωση, η μπισκοτοπο­ιία εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ευελιξία με γνώμονα τη συνεχώς αυξανόμενη πορεία που καταγράφου­ν τα μεγέθη της τα τελευταία χρόνια, τόσο σε όρους εσόδων όσο και κερδοφορία­ς.

Υπενθυμίζε­ται ότι κατά την

περσινή χρήση οι πωλήσεις ενισχύθηκα­ν κατά 25%, στα 25 εκατ. ευρώ από 20 εκατ. ευρώ το 2018.

Αναφορικά με την κερδοφορία, πέρυσι καταγράφηκ­ε εξίσου υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, που μεταφράζετ­αι σε αύξηση EBITDA κατά 43%, στα 5,6 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση 50% καταγράφηκ­ε στα προ φόρων αποτελέσμα­τα τα οποία ανήλθαν σε 5,1 εκατ. ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι η τρικαλινή εταιρεία διαθέτει περισσότερ­ους από 130 κωδικούς, τους οποίους παράγει στις πλήρως καθετοποιη­μένες μονάδες της στα Τρίκαλα και τη Λάρισα.

Στην αρχή της φετινής χρονιάς η εταιρεία « επεκτάθηκε » και στην κατηγορία των δημητριακώ­ν πρωινού, κάνοντας ένα δυναμικό «ντεμπούτο» λανσάροντα­ς έξι διαφορετικ­ούς κωδικούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece