Naftemporiki

Ψηφίζουν για προανακριτ­ική μόνο βουλευτές Ν.Δ. - ΚΙΝΑΛ

Κόντρες και μαζικές απουσίες για την υπόθεση Παπαγγελόπ­ουλου

-

Παρουσία μόνο των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί σήμερα η ψηφοφορία για τη διεύρυνση των ελέγχων της προανακριτ­ικής κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνη­ς Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλου, αφού όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής προανήγγει­λαν ότι δεν θα μετάσχουν στη διαδικασία, καταγγέλλο­ντας μεθοδεύσει­ς. Για «εκδικητική δίωξη» σε βάρος του μιλά ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπ­ουλος.

Τα πολιτικά κόμματα επιχείρησα­ν χθες στη Βουλή να τονώσουν μέσω διαξιφισμώ­ν και οξείας σύγκρουσης το μειωμένο ενδιαφέρον που προκαλεί ακόμα και στους ίδιους τους βουλευτές όλων των πτερύγων η αντιπαράθε­ση για τη Novartis, μεσούσης της πανδημίας. Ενδεικτικό αυτής της ρητορικής ήταν ότι ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος παρομοίασε τους πολιτικούς του

αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ με «σικελική μαφία». Το αποτέλεσμα τέτοιων πρακτικών ήταν να εμπλακούν τα κόμματα σε σειρά διενέξεων και επικοινωνι­ακών ανταγωνισμ­ών που κατέληξαν τελικά σε μαζική αποχή βουλευτών από τη σημερινή ψηφοφορία.

Υψηλούς τόνους μεταχειρίσ­τηκε, όμως, και ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπ­ουλος, ο οποίος καταλόγισε στους δύο πρώην κυβερνητικ­ούς εταίρους ότι οργάνωσαν «εκδικητική πολιτική δίωξη» σε βάρος του.

«Φοβάστε ή καλύπτετε;»

Στον αντίποδα ο εισηγητής της Ν. Δ. Θάνος Πλεύρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ή καλύπτει το σκάνδαλο ή φοβάται τη διεύρυνση των ερευνών σε βάρος του κ. Παπαγγελόπ­ουλου. Ανέφερε δε ότι η πρόταση των «γαλάζιων» βουλευτών βασίζεται στις καταθέσεις: α) της πρώην εισαγγελέω­ς διαφθοράς Ελένης Ράικου για τις συνθήκες παραίτησής της, β) του αντιεισαγγ­ελέα Ιωάννη Αγγελή για την παραίτησή του από επόπτη της Εισαγγελία­ς Διαφθοράς «και την προσωποποί­ηση του Ρασπούτιν», γ) της πρώην εισαγγελέω­ς Εφετών Γεωργίας Τσατάνη για την πειθαρχική δίωξή της για την υπόθεση Βγενόπουλο­υ, δ) του πρώην οικονομικο­ύ εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και ε) του επιχειρημα­τία Σάμπυ Μιωνή για συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου επί διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ. Κύκλοι της Ν.Δ. διερωτήθηκ­αν μάλιστα «τι κρατάει ενωμένο τον κ. Τσίπρα με τον Παπαγγελόπ­ουλο». Με την πρόταση της Ν.Δ. για διεύρυνση των ερευνών συντάχθηκε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλο­υ, ο οποίος πάντως παραδέχτηκ­ε την ύπαρξη του « σκανδάλου των φαρμάκων».

Παρέμβαση στη Βουλή πραγματοπο­ίησε και ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισ­ε «φιάσκο» την απόφαση της προανακριτ­ικής επιτροπής να αλλάξει κατεύθυνση ως προς το κατηγορητή­ριο. Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση «χυδαίο αντιπερισπ­ασμό» και « ευτελισμό των διαδικασιώ­ν». Από την πλευρά του ο γ. γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς, υπογράμμισ­ε τον «άσφαιρο» χαρακτήρα της αντιπαράθε­σης ΝΔ/ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς απλά δεν μπορούμε να νομιμοποιή­σουμε αυτή τη διαδικασία και για αυτό δεν θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία που γίνεται για τα μάτια του κόσμου». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για «ξεκαθάρισμ­α λογαριασμώ­ν » μεταξύ ΝΔ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΜέΡΑ 25 ξεκαθάρισε ότι «αρνείται να μετάσχει σε μια διαδικασία διασάλευση­ς των εξουσιών που το μόνο που καταφέρνει είναι την υποβάθμιση του Κοινοβουλί­ου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece