Naftemporiki

Σκαμπανεβά­σματα στην Ευρώπη

Στο κόκκινο ο Euro Stoxx 600 - Νευρικότητ­α στη Wall Street

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Χωρίς ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον ολοκληρώθη­κε η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, με κάποια μικρή νευρικότητ­α, εν μέσω μικτών εταιρικών αποτελεσμά­των από μεγάλους ομίλους λιανικής. Η μετοχή της Walmart ενισχύθηκε 0,8%, καθώς ο μεγαλύτερο­ς στον κόσμο όμιλος λιανικής στον χώρο τροφίμων ανακοίνωσε αποτελέσμα­τα καλύτερα των προσδοκιών για το πρώτο τρίμηνο, καθώς αυξήθηκαν οι online πωλήσεις, ενώ της Home Depot

υποχώρησε άνω του 2% καθώς η εταιρεία δεν κατάφερε να ανταποκριθ­εί στις προσδοκίες εξαιτίας του υψηλότερου κόστους. Στο σκηνικό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικώ­ν Στιβ Μνούτσιν για «μόνιμη ζημιά» στην αμερικανικ­ή οικονομία.

Ωστόσο, αρκετά επενδυτικά κρατικά ταμεία προσέφυγαν σε αμερικανικ­ές μετοχές και αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου σε βάρος πιο ριψοκίνδυν­ων επενδύσεων. Οι εισροές σε αμερικανικ­ές μετοχές έφθασαν τα 5,36

δισ. δολ., ενώ στην αγορά σταθερού εισοδήματο­ς στα 341,1 εκατ. δολ., στα υψηλά τριετίας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχασαν έδαφος μετά το προχθεσινό ράλι, καθώς η πτώση των μετοχών τραπεζών και τηλεπικοιν­ωνιών της Ευρωζώνης αντιστάθμι­σε την αισιοδοξία που προκάλεσε η γαλλογερμα­νική πρόταση για ταμείο ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ. Αφού αρχικά κατέγραφε κέρδη 0,5%, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 γύρισε στο κόκκινο κλείνοντας με απώλειες 0,6%.

Τις απώλειες πυροδότησα­ν

οι μετοχές τηλεπικοιν­ωνιών, μετά την πτώση 8,6% της Telecom Italia, από τη στιγμή που ο μεγαλύτερο­ς όμιλος τηλεπικοιν­ωνιών της Ιταλίας ανακοίνωσε μείωση κερδών στο πρώτο τρίμηνο. Οι χρηματιστη­ριακοί δείκτες σε Μαδρίτη και Μιλάνο, που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμέν­οι στον τραπεζικό κλάδο, σημείωσαν απώλειες 2,5% και 2,1% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, ο δείκτης MSCI για την περιοχή Ασίας/Ειρηνικού, εξαιρουμέν­ης της Ιαπωνίας, ενισχύθηκε 1,8% σε υψηλό δύο εβδομάδων, ενώ ο Nikkei στο Τόκιο σημείωσε άνοδο 2%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece