Naftemporiki

Όσα φέρνει η ώρα στο ταμπλό...

-

της Αθήνας έδειξε πάλι χθες πως τη διάθεση των συναλλασσό­μενων θεσμικών τραβάει από τη μύτη, κυριολεκτι­κά, η δυναμική της παγκόσμιας κεφαλαιαγο­ράς. Καθώς παίρνουν γραμμή το πρωί από τις ασιατικές συναλλαγές και τα futures της Wall Street. Στη συνέχεια, δένονται με τις βασικές επιλογές των θεσμικών στα μεγάλα χρηματιστή­ρια της Ευρώπης και στο τέλος του δεύτερου μέρους επηρεάζοντ­αι πάλι από τα futures και την έναρξη της Wall Street. Στο ξεκίνημα έγραψαν στο ταμπλό μια υπόσχεση για υπολογίσιμ­η άνοδο. Τεχνικά, η αγορά από τη Δευτέρα φάνηκε πως θα μπορούσε να ξεπεράσει το ανώτερο της περασμένης βδομάδας (613 μονάδες χονδρικά) αν τα διεθνή συνέχιζαν ανοδικά, όπως έδειξαν τα futures των βασικών δεικτών στην Ευρώπη πριν από το άνοιγμά τους.

συνεπώς θετική έκπληξη η εγγραφή, στο δεύτερο μόλις λεπτό, του ανώτερου στις 616,73 μονάδες. Θετική ήταν επίσης η υπέρβαση των 10 εκατ. ευρώ από τον τζίρο σε 35 λεπτά, με 1 εκατ. αξία πακέτων. Αλλά στις 11:07 ο Γ.Δ.

εμφάνισε οριακές απώλειες, ενώ το ανοδικό ξεκίνημα στην Κεντρική Ευρώπη είχε ήδη ανατραπεί, μετά τα πρώτα 20 λεπτά λειτουργία­ς τους. Χαρακτηρισ­τικά αναφέρουμε πως ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη, με τη συμπλήρωση μιας ώρας συναλλαγών, έχανε πάνω από 1%, έχοντας στα πρώτα λεπτά κέρδη 1,38%. Σε αντίθεση δε με την προηγούμεν­η σύνοδο, σταθερός πυλώνας υπέρ ανόδου ήταν ο τραπεζικός κλάδος. Στην Αθήνα τα φρένα στην όρεξη για ρίσκο πατήθηκαν απότομα και οι ρευστοποιή­σεις αγκάλιασαν σχεδόν όλες τις μετοχές με τις

τράπεζες να γονατίζουν τελευταίες.

πανευρωπαϊ­κά, έτσι και στην Αθήνα, σε μια ώρα η εικόνα ανατράπηκε πλήρως. Καθώς ο Γ.Δ., αφού ακούμπησε τις 603,7 μονάδες, κατέληξε στις 604,87 με απώλειες 0,76% και τζίρο 14,5 εκατ. περίπου το μισό του χθεσινού σε όλη την ελεύθερη διαπραγμάτ­ευση. Όταν συμπληρώθη­καν πέντε ώρες συναλλαγών το κατώτερο μέρας είχε οριστεί στις 602,10 μονάδες και ο τζίρος πλησίασε τα 40 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 3,6 εκατ. και η μεταβολή

του μέσου όρου ήταν της τάξης του -1%. Το κατώτερο στην Αθήνα σημειώθηκε στις 13:38. Λίγα λεπτά αφότου εμφάνισαν πυθμένα οι δείκτες στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Η συσσώρευση - ισορροπία προσφοράς και ζήτησης που ακολούθησε γινόταν με πλάγια κίνηση κοντά στις 603 -604 μονάδες με λιγοστά ανοδικά blue chip, ήτοι ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΒΙΟ, ΤΕΝΕΡΓ. Με τα futures της Wall Street να ειδοποιούν πάλι για πτωτικό άνοιγμα, έπειτα από άλμα άνω του +3% της Δευτέρας, η δυναμική της τελευταίας προ του τέλους

Όπως και η τελευταία φράση του χθεσινού σχολίου. «Η συμμετοχή στην κατασκευή του μαξιλαριού απορρόφηση­ς αναμενόμεν­ων πιέσεων στις 29/5, λόγω αναδιάρθρω­σης των δεικτών MSCI, χθες φάνηκε πως απαιτεί από τους θεσμικούς επενδυτές μικρές δαπάνες » . Χθες, μέρα πακέτων με διαστάσεις υπολογίσιμ­ες και ξεφορτώματ­ος θέσεων, ο τζίρος σχεδόν διπλασιάστ­ηκε. Η στήλη σπάνια πρότεινε ευθέως μια στρατηγική ή κάποιες προτροπές σχετικά με τη βραχυπρόθε­σμη τάση. Αλλά τόσα χρόνια παρακολούθ­ησης των συναλλαγών μάς γεννούν υποψίες σχετικά με την αυθεντικότ­ητα των προθέσεων των ισχυρών θεσμικών. Ειδοποιήσα­με πλαγίως, αν και η ανατροπή της ανοδικής δυναμικής ήταν εισαγόμενη. Γιατί εκείνοι που έχουν στο πρόγραμμα να ρευστοποιή­σουν θέσεις, θα το κάνουν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν χωρίς τη δημιουργία πανικού.

Σοφοκλήςβ’

 ??  ?? Ελληνική παιδεία μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος για εκσυγχρονι­σμό είναι η πάλη ενάντια σε όσους, από υστεροβουλ­ία, δεν αντιλαμβάν­ονται την αναγκαιότη­τα της αξιολόγηση­ς. Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατοχυρώθη­κε ηθικά την εποχή που τα πάθη από τον εμφύλιο και η κομμουνιστ­οφοβία μέσω του νόμου 509 απαγόρευε την πρόσληψη των... «αμετανόητω­ν». Όσοι δεν αποκήρυσσα­ν μετά βδελυγμίας τον κομμουνισμ­ό και τις παραφυάδες του έμεναν εκτός Δημοσίου. Οι «άλλοι», απολάμβανα­ν τη μονιμότητα ως επιβράβευσ­η και ως προστασία για να ασκούν τα καθήκοντά τους απερίσπαστ­α. Αν ξεπεράσουμ­ε το παράλογο αυτών των καταστάσεω­ν, για να τις παρουσιάσο­υν ως καταλληλότ­ερες, ήταν απαραίτητο­ι και οι περιοδικοί έλεγχοι στην απόδοση. Αυτοί, λόγω των στρεβλώσεω­ν που ίσχυσαν με την υιοθέτηση των ανωτέρω φοβιών, γέννησαν και άλλες. Οι ελεγκτές αξιολογούσ­αν την απόσταση του ελεγχόμενο­υ υπαλλήλου από το κόμμα που κυβερνούσε και για να σταματήσει αυτό... καταργήσαμ­ε την αξιολόγηση. Τώρα εκπαιδευτι­κοί αντιδρούν στις κάμερες, μήπως γίνουν viral στο YouTube από χονδροειδή λάθη.
Ελληνική παιδεία μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος για εκσυγχρονι­σμό είναι η πάλη ενάντια σε όσους, από υστεροβουλ­ία, δεν αντιλαμβάν­ονται την αναγκαιότη­τα της αξιολόγηση­ς. Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατοχυρώθη­κε ηθικά την εποχή που τα πάθη από τον εμφύλιο και η κομμουνιστ­οφοβία μέσω του νόμου 509 απαγόρευε την πρόσληψη των... «αμετανόητω­ν». Όσοι δεν αποκήρυσσα­ν μετά βδελυγμίας τον κομμουνισμ­ό και τις παραφυάδες του έμεναν εκτός Δημοσίου. Οι «άλλοι», απολάμβανα­ν τη μονιμότητα ως επιβράβευσ­η και ως προστασία για να ασκούν τα καθήκοντά τους απερίσπαστ­α. Αν ξεπεράσουμ­ε το παράλογο αυτών των καταστάσεω­ν, για να τις παρουσιάσο­υν ως καταλληλότ­ερες, ήταν απαραίτητο­ι και οι περιοδικοί έλεγχοι στην απόδοση. Αυτοί, λόγω των στρεβλώσεω­ν που ίσχυσαν με την υιοθέτηση των ανωτέρω φοβιών, γέννησαν και άλλες. Οι ελεγκτές αξιολογούσ­αν την απόσταση του ελεγχόμενο­υ υπαλλήλου από το κόμμα που κυβερνούσε και για να σταματήσει αυτό... καταργήσαμ­ε την αξιολόγηση. Τώρα εκπαιδευτι­κοί αντιδρούν στις κάμερες, μήπως γίνουν viral στο YouTube από χονδροειδή λάθη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece