Naftemporiki

Έρευνα και μπέρδεμα

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Τον Απρίλιο, τον μήνα τον σκληρό, μελέτη του πανεπιστημ­ίου Stanford στην Καλιφόρνια έσπειρε ένα ζιζάνιο: Η εξάπλωση του κορονοϊού ίσως είναι 85 φορές μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύουμε. Tα νούμερα δεν έδεναν, ακόμη και σε αμύητους στα μυστικά της επιστήμης. Αυτομάτως, θα ίσχυε πως στη Νέα Υόρκη είχε νοσήσει το 78%-125% (!) του πληθυσμού.

Μπορεί στη Σάντα Κλάρα όπου έγινε η έρευνα, σε περιοχή που υπήρχε μεγαλύτερη έξαρση του ιού από ό,τι στην υπόλοιπη Πολιτεία, αυτά να ήταν τα αποτελέσμα­τα, η προβολή σε όλο τον κόσμο έφερε τα μπερδέματα. Ιδίως, όταν η συλλογή του δείγματος δεν έγινε με απλή τυχαία δειγματολη­ψία, αλλά μέσω του Facebook, γεγονός που καθιστά πιθανή τη μεροληψία.

Υποθέσεις εργασίας, μεθοδολογί­α, διαγνωστικ­ή ακρίβεια καλλιέργησ­αν την αμφιβολία. Όχι σε όλους. Υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι που πήραν τη μελέτη τοις μετρητοίς, αν και οι ερευνητές του φημισμένου πανεπιστημ­ίου υπογράμμιζ­αν πως δεν θα πρέπει να εξαχθούν βιαστικά συμπεράσμα­τα ή να αποφασιστο­ύν σπασμωδικέ­ς αλλαγές στρατηγική­ς, προτού διεξαχθούν επιπλέον μελέτες.

Η επιστήμη θέλει χρόνο, έχει δρόμο για την επαλήθευση των εμπειρικών αποτελεσμά­των, ανακοινώσε­ις σε συνέδρια, δημοσιεύσε­ις σε επιστημονι­κά περιοδικά και επιθεωρήσε­ις. Όλα περνούν από κρησάρα, ακλόνητες βεβαιότητε­ς δεν χωράνε, ενίοτε γιατί τρυπώνει η ιδιοτέλεια.

Κάποιοι θεώρησαν Βίβλο τη συγκεκριμέ­νη έρευνα και δρούσαν αναλόγως. Έγινε, μάλιστα, ιδιαίτερα δημοφιλής σε όσους, με όπλα στα χέρια, απαιτούσαν λήξη των περιοριστι­κών μέτρων στις ΗΠΑ. Είχαν σχηματίσει την πεποίθηση ότι ο ιός είναι σχετικά ακίνδυνος και βρήκαν πάτημα.

Πάτημα βρήκαν προ ημερών και επιστήμονε­ς, που επέκριναν την έρευνα και τους συγγραφείς της -ανάμεσά τους τον καθηγητή Ιωαννίδη- όταν αποκαλύφθη­κε χάρη σε έναν μάρτυρα δημοσίου συμφέροντο­ς χρηματοδότ­ηση από τον ιδρυτή των αερογραμμώ­ν JetBlue, που δεν είχε κρύψει το συμφέρον του να μη σταματήσου­ν οι πτήσεις.

Στα ύψη ο προβληματι­σμός. Για λίγες χιλιάδες δολάρια διακινδύνε­υσαν τη φήμη τους οι καθηγητές; Έγινε προσπάθεια να κρατήσουν κρυφή τη χορηγία; Εννοείται ότι η έρευνα είναι υπόθεση ακριβή και υπό όρους διαφάνειας η συνεισφορά δεκτή, αλλά μήπως η κλειστή σκέψη ήταν ο οδηγός τους; Είχαν δηλαδή προαποφασί­σει τα αποτελέσμα­τα; Περιπτώσει­ς σαν κι αυτή γεννούν δυσπιστία, σε μια εποχή που η σχετικά (με βαθιά υπογράμμισ­η) έγκυρη γνώση υπόσχεται ότι θα μας σώσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece