Naftemporiki

To κοινωνικό και αναπτυξιακ­ό «στοίχημα»

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Ένα πακέτο μέτρων 24 δισεκατομμ­υρίων ευρώ «επιστρατεύ­ει» η κυβέρνηση για να αντιμετωπί­σει τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης -και ακολούθως εξειδικεύτ­ηκε από τους αρμόδιους υπουργούς- βασίζεται σε τρεις πυλώνες: στήριξη της εργασίας, μείωση της φορολογίας και τόνωση της επιχειρημα­τικότητας. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τη στήριξη του ζωτικού -για την οικονομία- τομέα του τουρισμού, με στόχο ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μία μικρότερη «πίτα» παγκοσμίως. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα πρόγραμμα «γέφυρα» που απλώνεται μέχρι το φθινόπωρο, οπότε θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας και θα ανακοινωθε­ί το επόμενο «πακέτο» παρεμβάσεω­ν.

Αυτό που τονίζεται είναι πως η δέσμη μέτρων έχει «κοινωνική σφραγίδα» και «αναπτυξιακ­ή υπογραφή», με τη στήριξη της απασχόληση­ς να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα.

Κυβερνητικ­ά στελέχη κάνουν λόγο για ένα συνεκτικό και κοστολογημ­ένο σχέδιο, επισημαίνο­ντας πως επιμερίζον­ται με δίκαιο τρόπο τα βάρη της κρίσης. Η θετική πορεία της χώρας στην αντιμετώπι­ση του κορονοϊού εκτιμάται πως αποτελεί «όπλο» για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη το 2021. «Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας» σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός, μιλώντας για ένα καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννηση­ς. Σε αυτήν τη φάση δίνεται βαρύτητα στο

να κρατηθούν όρθιες οι ελληνικές επιχειρήσε­ις και να μετατραπού­ν τα επιδόματα ανεργίας σε ενισχύσεις εργασίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν ιδιαίτερα στη στήριξη της εργασίας ως ανάχωμα στην ύφεση. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σημαντικό κομμάτι του χθεσινού μηνύματος του πρωθυπουργ­ού αναφέρεται σε αυτό το κρίσιμο θέμα και άμεσα μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Συνεργασία» για τη θωράκιση των μισθών. «Στο δίλημμα “επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας”, επιλέγω την ενίσχυση εργασίας. Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν πια όλες τις οικονομίες» ήταν η χαρακτηρισ­τική αναφορά του πρωθυπουργ­ού.

Στο μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το τέλος του πρώτου κύκλου αναμέτρηση­ς με την πανδημία, αλλά και την αφετηρία μιας νέας περιόδου με επίκεντρο την οικονομία και την κοινωνία. Απευθυνόμε­νος στους πολίτες, σημείωσε πως « κάναμε τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπι­ση της υγειονομικ­ής κρίσης» και επεσήμανε πως από την « άμυνα για την υγεία» περνάμε στην «επίθεση προς την πρόοδο».

Δεδομένο είναι πως οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι, καθώς ο κορονοϊός έχει αφήσει το οικονομικό αποτύπωμά του και η φετινή χρονιά θα κλείσει με ύφεση. Στην κυβέρνηση, ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία πως με τις κατάλληλες κινήσεις οι επιπτώσεις της πανδημίας σε ευαίσθητου­ς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, θα περιοριστο­ύν και η επιστροφή στην οικονομική κανονικότη­τα θα είναι ταχύτερη. Στο μήνυμά του προς τους πολίτες, ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε πως «ποτέ δεν έκρυψα πως η μάχη για τη ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο» και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις παγκοσμίως. Τόνισε, μάλιστα, πως «ειδικά για την Ελλάδα ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερο­ς. Όχι μόνο γιατί η κρίση πλήττει κομβικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την πορεία της χώρας σε μία εποχή που έμπαινε ορμητικά σε τροχιά ανάπτυξης».

Για να αντιμετωπι­στούν οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις της πανδημίας, το κυβερνητικ­ό σχέδιο που ανακοινώθη­κε χθες περιλαμβάν­ει μειώσεις σε φόρους, αλλά και δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων. Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότη­τα μπορεί να διαδραματί­σει ο τουρισμός, καθώς το «διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστία­ς και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα» μπορεί να συμβάλει σε μία δυναμική επανεκκίνη­ση. Η τουριστική περίοδος αρχίζει στις 15 Ιουνίου (μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία) και από την 1η Ιουλίου σταδιακά θα ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικο­ύς προορισμού­ς.

Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο κοιτούν παράλληλα την επόμενη ημέρα και προσεχώς αναμένοντα­ι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, κινήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων. Βαρύτητα θα δοθεί σε τομείς που σχετίζοντα­ι με τις νέες τεχνολογίε­ς, την «πράσινη» ανάπτυξη κ.ά. Πρόκειται για ένα κρίσιμο στοίχημα, προκειμένο­υ να περιοριστο­ύν ακόμη περισσότερ­ο οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις της πανδημίας.

 ??  ?? «Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας» σημείωσε στο χθεσινό διάγγελμά του ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας» σημείωσε στο χθεσινό διάγγελμά του ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece